Oyak Davasında Tahliye

Danıştay saldırısıyla ilgili ‘kamera kayıtlarının silinerek delillerin karartıldığı’ iddiasına ilişkin 2’si tutuklu 10 Oyak Güvenlik çalışanı hakkında görülen davada OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri Şirketi eski Bilgi İşlem Müdürü Barış Demirtaş tahliye edildi.


İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 2’si tutuklu 10 sanık hazır bulundu. Bir önceki duruşmada TÜBİTAK’tan istenen Hard disk ve kamera kayıt raporlarının istenmesine henüz bir cevap verilmediği belirtildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından mahkemeye gönderilen incelemesi için bilirkişiye teslim edilen hard disklerle ilgili bilirkişi raporunun 22 Kasım 2013 tarihinde mahkemeye ulaştığı açıklandı. Raporda 9 numara ile numaralandırılmış hard disk ile kamera kayıt cihazına ait ıp ile birçok defa ağ trafiği yapıldığı tespit edildiği bunun üzerine 9 numaralı hard disk’in tekrar veri inceleme işlemine tabi tutulduğu kaydedildi.

Raporda ayrıntılı incelemenin yapıldığı ancak; bahse konu kamera kayıt cihazı tarafından kaydı yapılan herhangi bir video görüntüsü tespit edilemediği belirtildi. Ayrıca 9 numara ile numaralandırılmış hard diske 14 Aralık 2009 tarihinde yeniden işletim sistemi yüklenerek format atıldığı vurgulandı. Kamera kayıt cihazına ağ üzerinden bağlanıp kullanma yetkisinin Danıştay Genel Sekreteri Yardımcısı Mehmet Engin Çakmak’ta olduğu taktirde Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Engin Çakmak’ın ofisinde kullandığı bilgisayara ait diskin 9 numara ile numaralandırılmış Maxtor marka 40 gb kapasiteli harddisk olduğunun değerlendirildiği ifade edildi.

Görüşü sorulan duruşma savcısı Mehmet Düzgün gelen belgelere bir diyeceğinin olmadığını, kamuoyunda Ergenekon olarak bilinen dosya sonucunun beklenmesine, tutuklulukta geçen süre itibarı ile tutuklu sanıkların tahliye edilmesine ve diğer eksiklerin ikmaline karar verilmesi yönünde mütalaasını bildirdi.

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanıklar Barış Demirtaş ile Orhan Çoban’ın avukatları haklarında tahliye kararı verilmesini ayrıca gelen raporları inceledikten sonra beyanlarını sunmak için süre talebinde bulundu.

Sanık Yavuz Selim Kavaklıoğlu’nun avukatı Arif Sarıkaya ise, ’’Müvekkilim yurt dışında Irak ülkesinde iş başvurusu yapmış ve kabul edilmiştir. Buna ilişkin belgeyi heyetinize sunuyor ve yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi.

Verdiği aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Barış Demirtaş’ı tutuklu kaldığı süreyi göz önünde tutarak tahliye etti. Orhan Çoban’ın ise suçun vasfı, delil durumu, sanığa ilişkin kuvvetli suç şüphesini gösteren olgular bulunması, delillerin tam olarak toplanmamış olmaması gibi nedenlerle tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Ayrıca TÜBİTAK kurumuna 20 Mart 2013 tarihinde 2 adet hard disk ile 1 adet kamera kayıt cihazının incelenmesinin yapılarak ayrıntılı raporun mahkemeye sunulması için yazılan müzekkereye verilecek cevabın beklenmesi istendi. Sanık Yavuz Selim Kavaklıoğlu’nun sunmuş olduğu belgeleri nazara alarak yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına hükmeden mahkeme heyeti rapor hakkında beyanda bulunmaları için sanıklara süre vererek duruşmayı erteledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile