Oyun Sektörü Kriz Tanımıyor

Türkiye’deki internet erişiminin artması oyun sektörünün pasta payını da arttırıyor. Yerli oyun üreticisi InGame Group, 2017 yılını her ay yüzde 15 büyüyerek kapatmaya hazırlanıyor. 2018 için hedeflerini daha da büyük tutan şirket, Türk yapımı oyunu ile yakaladığı başarıyı yeni geliştirdiği oyunlarla devam ettirmeyi amaçlıyor.



Türkiye’de oyun sektörü ile ilgili net rakamlar olmasa da uluslararası raporlarda büyüklüğü yaklaşık 500 milyon dolarlık bir pazardan bahsedilmekte, pazarın önemli bir kısmı da yabancı şirketlere ait. InGame Group Yöneticisi Tuncay Büyükoğlu Türkiye ve Dünya’da oyun sektörünün gelişimi, Türk oyunların dünya pazarındaki yeri ve geleceği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"Vergi ödemeyen yabancı ile rekabet yerli yatırımcıyı zorluyor"

Türkiye’de oyun sektörü açısından büyük bir pazara sahibiz fakat üretimdeki payımız çok düşük diyen Tuncay Büyükoğlu, "Bu yüzden buradaki pazardan güç alan yerli oyun üreticilerinin oluşup dünya çapında ticari başarılar yakalamaları çok önemli. Yerli üreticilere öncelikle yerel pazarda rekabet üstünlüğü veya en azından eşitliği sağlanmalı. Yabancı firmalar burada KDV ödemeden, vergi ödemeden Türk oyuncularından para kazanıyor. Sizin bununla rekabet etmek için fiyatları yükseltme şansınız yok çünkü oyuncular bunu yadırgar. Bu durumda siz de kar marjınızı çok kısmak zorunda kalıyorsunuz. Özetle kendi pazarınızda yabancı rakiplerinizden çok daha az marjla iş yapıyorsunuz" dedi.



Yeni hedef Çin

InGame Group, başarılı bir yıl geçirirken, Dünya çapında fuarlara katılıp yeni pazarlara açılarak büyüme ivmesini hep yüksek tuttu. Dışarıdan bakınca Türk oyun sektörü nasıl görünüyor? diye soruyorlar diyen Büyükoğlu “Bilindiği gibi oyunları genellikle gençler oynuyor. Bu anlamda Türkiye yüzde 16,3’lük genç nüfus oranıyla önemli bir yere sahip. Bu oran neredeyse tüm Avrupa’nın genç nüfusuna eş değerde. Ayrıca ülkemizde artık hemen hemen her yere yetişen bir internet ağı var. Nüfus miktarı alt yapı ile birleşince ülkemiz cazip bir pazar haline geliyor. İlk oyunumuz Zula, şu an Dünya’da hızla yayılıyor. İlk yayıncılık anlaşması Latin Amerika pazarı için yapıldı ve bunu Avrupa, Tayland, İran, Kuzey Amerika ve son olarak da Rusya anlaşması takip etti. Önümüzdeki dönem ise hedefimiz Güney Doğu Asya’da büyümek ve tabii ki Dünya’nın en büyük ve rekabetçi pazarı olan Çin’e açılmak. Umuyoruz ki Zula, bir sene içerisinde kendi türünde Dünya’da en çok oynanan 3 oyundan biri olacak" şeklinde konuştu.



2018’de büyümeye devam

Büyümek kadar, bunu sürdürülebilir kılmak ve hedefleri güncellemek de önemli diyen Tuncay Büyükoğlu, “Öncelikli hedefimiz oyunlarımızı tüm dünyaya ulaştırmak. Şu anda bir kaç bölge dışında amacımıza epeyce yaklaştık. Yurt dışında yapılan fuar ve etkinliklerde oyunumuzu tanıtıp ihracat kapılarını zorluyoruz. Ayrıca, mevcut devam eden projelerimiz için sürekli yeni içerikler sunarak oyuncularımızı memnun etmek için gece gündüz çalışıyoruz dedi.



Tuncay Büyükoğlu, 2018 hedeflerini de pazar paylarını büyütmek ve Zula ile yakaladıkları başarıyı yeni geliştirdikleri oyunlarla sürdürmek olarak açıkladı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile