Proje mali danışmanı Anıl Erkara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyuncak kütüphanesini "Geldi, aldı, götürdü. Oynadı, oynadı getirdi" sloganıyla 1 yıl önce kurduklarını söyledi.
Burada sosyal ve ekonomik imkanları kısıtlı ailelerin çocuklarını, oyunla ve oyuncakla buluşturduklarını belirten Erkara, "Projemizin temel işleyişi aileler, şirketler, kurum ve kuruluşların bağışladıkları oyuncakların 0-12 yaş aralığındaki çocuklar tarafından ödünç alınıp, kullanılması ve geri getirmesine dayanıyor. Toplanan oyuncaklar kullanıma elverişli hale getirilerek, yaş gruplarına göre raflara diziliyor. Kütüphanemizin raflarındaki oyuncaklar binlerle ifade edilebilecek rakamlara ulaştı" dedi.
Bu oyuncakları ödünç almak isteyen ailelerin kütüphaneye düşük bir ücret karşılığında 6 aylık dönem için bir kez üye olmasının yeterli olduğunu dile getiren Erkara, üye olan ailenin diledikleri kadar oyuncak alabildiğini anlattı.
-Kültürel ve sanatsal etkinlikler de ücretsiz
Çeşitli aktivitelerle çocukların kültürel gelişimine de katkı sağladıklarını ifade eden Erkara, şunları söyledi:
"Çocukları yaş gruplarına ayırıyoruz. İlköğretim çağındaki çocuklarla kırık oyuncaklardan yeniden oyuncak tasarladığımız projemiz var. Ayrıca drama dersleri, tiyatro atölyesi, resim ve müzik dersleri, çocuk oyunları, doğum günü partileri, kültürel sanatsal geziler, hikaye ve kitap okuma, maket ev yapımı gibi sosyal ve kültürel etkinlikler de yapılıyor.
Örneğin bu aktivitelerin olduğu günlerde üye anne babalar çocuğunu bize hiçbir ücret ödemeden bırakıp o arada işini halledebiliyor, işi bittiğinde de gelip çocuğunu buradan alabiliyor. Ayrıca çocuk gelişimi ve ana sınıfı öğretmenliği eğitimi alan gönüllü arkadaşlarımızla çocuk-anne eğitimleri gibi eğitimler de veriyoruz. Bu aktivitelerin tamamı ücretsiz gerçekleşiyor."
-Öğretmen adayları burada staj yapıyor
Kütüphaneyi dernekleştirerek daha uzun ömürlü olmasını sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Erkara, kütüphanenin sadece çocukların oyun oynamasına imkan tanımadığını ODTÜ, Gazi ve Hacettepe üniversitelerinde okuyan ögretmen adaylarının da topluma hizmet uygulama dersi kapsamında staj imkanı bulduğunu belirtti.
Bugüne kadar 30 öğrencinin sahada tecrübe kazanmasına destek olduklarını dile getiren Erkara, "Türkiye'nin dört bir tarafından projeye destek çıkıldı ve oyuncaklar bağışlandı. Şu anda kütüphanemizle 80 aileye ulaşıyoruz. Sokakta, okullarda oyuncak da dağıttık. Elimizdeki oyuncakları daha fazla çocuğa ulaştırmak istiyoruz ancak aldığımız kaynak çok kısıtlı olduğu için bir çözüm ortağına ihtiyacımız var. Kütüphanemizde 90 gönüllü var gönüllülerin 7'si öğrenci. Bu nedenle cumartesileri saat 14.00 ve 17.00 arasında açık oluyoruz" diye konuştu.
-Yalnız yaşlılar çocuklarla buluşacak
Gelecek günlerde Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğüyle kaliteli yaşlanma projesine de imza atacaklarını bildiren Erkara, yurt dışındaki bazı modellerin uygulanacağını söyledi.
Evlerinde tek başlarına kalan 60 yaş üstü yaşlıların belirli zamanlarda kütüphaneye gelerek çocuklarla zaman geçirmelerini hedeflediklerine dikkati çeken Erkara, "Böylece yaşlılarımız çocuk ve ailelere deneyimlerini aktarabilecek, onlarla yalnızlığını unutacak. Bir kamu spotu da hazırlanıyor çalışmaya yönelik. Bunları hayata geçirip kütüphanemizin kapanmasını engelleyebilirsek gelecekte bir oyuncak festivali de yapmak istiyoruz" dedi.
Oyuncaklar Sahipsiz Kalmasın
ANKARA - ŞENAY ÜNAL - Başkentteki dar gelirli ailelerin çocuklarını, oyuncağın masalsı dünyasıyla buluşturmak isteyen bir grup yardımseverden oluşan Kalp Ankara Gençlik Grubunun, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programının desteğiyle açtığı oyuncak kütüphanesi çözüm ortakları arıyor.