Tiyatro ve sinema oyuncusu Ibrahim Kalkan, Fatih Camisi'nde kilinan cenaze namazinin ardindan son yolculuguna ugurlandi.
Sanatçinin ailesinin yani sira kültür sanat dünyasindan birçok ismin katildigi cenaze töreninin ardindan Kalkan, Çobançesme Mezarligi'na defnedildi.
Törende AA muhabirine açiklamada bulunan oyuncu Nadir Ersoy, "Ibrahim agabey bizim için gerçekten önemli bir insandi. Benim birçok sanatsal etkinligimde bana esin kaynagi olmustur. Kalkan soyadi gibi hiçbir baltanin, hiçbir kilicin dokunamayacagi abide bir sahsiyetti benim gözümde. Allah sahitligimizi kabul etsin. Gerçekten garip bir sanatçiydi ve garip geldi, garip gitti." dedi.
Müzisyen Ismail Hakki Hafiz da her zaman sanat konusunda Ibrahim Kalkan'a danistigini dile getirerek, "Bol bol çay içtigimiz, sohbet ettigimiz bir abimdi. Babamla (Ibrahim Hakki Hafiz) birlikte tiyatro yapan, 1980 sonrasi ayni sahneyi paylasan, ayni cografyanin tiyatrosunu birlikte anlam ve manasini sahnelerde anlatan bir insandi." diye konustu
Kalkan'in nadir bir kisilige sahip olduguna isaret eden Hafiz, söyle devam etti:
"Herkesle sohbet ederdi. Devamli bir muhabbeti vardi. Gençlerle her daim sohbet eden, sahneyi hiçbir zaman birakmayan, her konustugumuzda 'Bir oyun var. Bir oyun daha yapacagiz.' ya da 'bir film daha çevirecegiz.' derdi umutla. Rahmetli babam Cerrahpasa'da kanserdi. Baktim disarida bir gürültü var. Çiktik ne oluyor ki, Ibrahim Kalkan abi gelmisti. Babamin son zamanlariydi. O an gençlik yillarindaki gibi babamla tiyatro konusmaya basladilar. Yani ahde vefayi son anina kadar eksik etmeyen birisiydi."
Tiyatrocu Ismail Yesilbag ise Kalkan'in yaklasik yarim asri askin tiyatro sanati ile ugrastigina dikkati çekerek, "Benim de 40 yillik dostumdu. Allah sonsuz rahmet eylesin. Mazlum, iyi bir insandi." ifadelerini kullandi.
1990'li yillarda "Haydi Bosna'ya" adli oyunda Kalkan'in kendisine danismanlik yaptigini aktaran Yesilbag, sunlari anlatti:
"Oyundan sonra Çeçenistan'da savas çikinca 'Seyh Samil Kafkas Kartallari' isimli bir tiyatro oyunu sahneye koyarak Çeçenistan'daki mücadeleye gönül destegi, sanat destegi verdik. Bu oyunumda da Ibrahim Kalkan benim oyuncularimdan olmustu ve bana çok fikirler vererek fayda saglamisti. Fatih'in demirbas adamlarindandi. Onunla Fatih'te çok sohbetlerimiz oldu. Rahmetli Hasan Nail Canat, Ibrahim Hakki Hafiz ve kendisiyle muhabbetlerimiz oldu. Allah hepsine rahmet eylesin. "
- Ibrahim Kalkan hakkinda
Çorum'un Osmaniye Köyü'nde 1949'da dünyaya gelen Kalkan, 1966'da Istanbul’a gelerek tiyatro oyunculuguna basladi.
Kalkan, "Set Oyunculari" adiyla kurdugu tiyatro topluluguyla "Suçlu Kim", "Kizil Azap", "Mahallede Senlik Var" adiyla kendi yazdigi oyunlarini sahneledi.
"Gönül Sarkilari", "Suya Düsen Gölgeler", "Ay Isigi Kan Kirmizi" isimli siir kitaplari da olan usta oyuncu, okullara yönelik, Türk tarihinin önemli dönüm noktalarindan olan Malazgirt, Sögüt, Fetih, Çanakkale ve Ankara konulu piyesler kaleme aldi.
"Karinca" ve "Mavzer"in yani sira birçok film ve dizide rol alan Kalkan, 1987'den itibaren sinemada Minyeli Abdullah, Hasret, Halvet, Süleyman Nazif Belgeseli, Baba Evi, Bayram, Sark Kahvesi, Bizim Ev, Sengül Konagi gibi film ve dizilerde önemli roller üstlendi.
Kalkan'in "Keloglan Masallari", "Selahaddin Eyyubi", "Onlardan Biri", "Kahramanlarimiz Seyh Samil", "Gökteki Ay Üsüyor", "Keloglan'in Fendi", "Muhabbet Fasli", "Barbaros Hayrettin Pasa", "Alparslan", "Ayrilik Vakti" ve "Medeniyet Belgesi Sanat" isimli kitaplari da bulunuyor.
Oyuncu Ibrahim Kalkan Son Yolculuguna Ugurlandi
Sanatçinin ailesinin yani sira kültür sanat dünyasindan birçok ismin katildigi cenaze töreninin ardindan Kalkan, Çobançesme Mezarligi'na defnedildi.