Öz Iplik Is Sendikasi Genel Baskani Ay, Sanliurfa'da Tekstil Isçileriyle Bir Araya Geldi

Öz Iplik Is Sendikasi Genel Baskani Ay, Sanliurfa'da Tekstil Isçileriyle Bir Araya Geldi

Öz Iplik Is Sendikasi Genel Baskani Rafi Ay, farkli bir sendika isçilerinin yaklasik bir haftadir is birakma eylemi gerçeklestirdigi Sanliurfa’daki bir tekstil fabrikasini ziyaret etti. Sendikalari bünyesindeki isçilerle görüsen Ay, yönetim ile toplu is sözlesmesi imzalama yetkisi olan tek sendika olduklarini belirterek, eylem gerçeklestiren isçilerin farkli seylere alet edilmek istendigini dile getirdi.

Görüsmeye, Genel Baskan Yardimcilari Muzaffer Birdogan, Ibrahim Yildiz, Genel Sekreter Yardimcisi Bünyamin Bayir, Sanliurfa Il Baskani Veli Belet, il yönetimi, HAK-IS Sanliurfa Il Baskani Seydi Eyyüpoglu, isveren temsilcileri, isyeri sendika bas temsilci ve temsilcileri ile yüzlerce isçi katildi.

Isçilerle görüsen Ay, sorun ve sikintilarini dinledi.

Fabrika ziyareti sirasinda bir açiklama yapan Genel Baskan Rafi Ay, “11 yildir Özak Grupta toplu sözlesme imzaliyoruz. Özak Grup isçileri 2012 yilinda sendikamiz Öz Iplik Is’i tercih etmistir. 11 yildir grupta toplu sözlesme imzaliyoruz. Suanda burada yetkili tek sendika biziz. Bu süreç içerisinde isçi arkadaslarimiz sendikal haklarini, sendikali olma ya da olmama yönünde özgürce kullanmislardir. Bugün bu özgür ortami firsat bilen emek disi bazi unsurlar tarafindan bu yapi kullanilmak istenmistir. Burada is barisini bozacak olaylar yasanmistir. Biz tüm emekçilerin ama sadece emekçilerin, her tercihine saygiliyiz. Tüm emekçilerin tüm teminati yine biziz” dedi.



“Yeni dönem toplu is sözlesmemizi imzalamis bulunuyoruz”

Yeni toplu is sözlesmesi imzaladiklarini söyleyen Ay, “Bu sözlesmeyle Sanliurfa ölçeginde yeni kazanim ve iyilesmeler elde edilmistir. Önemli artislar saglanmistir. Bu sözlesme, sendikamizin imzaladigi diger sözlesmeler gibi bölgedeki fabrikalara örnek niteligindedir. Sizlerle omuz omuza tüm süreçleri yönetmeye çalisiyoruz. Bu fabrikada 3 dönemdir toplu is sözlesmesi imzalayan sendikamiz, her daim is barisindan yanadir. Is barisini saglamanin yolu da toplu sözlesmeden geçer. Bu vesileyle 4. dönem toplu is sözlesmesinin tüm taraflara hayirlara vesile olmasini diliyor, fabrikada is barisi içinde çalismayi temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.

Sanliurfa’nin sanayii ve özellikle istihdam deposu oldugunu dile getiren Rafi Ay, tekstil ve hazir giyim sektörünün Sanliurfa’da hizla gelistigini belirterek, “Sanliurfa, tekstil ve hazir giyimde parlayan illerimizden biridir. Kurtulus Savasi sürecindeki feraset ve direnisiyle Sanli unvanini kazanmis bir ilimizdir. Peygamberler sehri, ülkemizin tarim ve turizm merkezlerinden biri olma yaninda simdi de sanayide gelismektedir. Genel anlamda, tarimsal ürünlerin de içinde oldugu genis bir yelpazede yüksek katma degerli, refah kaynagi ve özellikle istihdam deposu tekstil ve hazir giyim sektörü Sanliurfa’da hizla gelismektedir” dedi.

Baraji geçemeyen sözde bir sendika eliyle, emek hareketi kullanilarak bölgede kaos ortami olusturulmak istendigini aktaran Genel Baskan Rafi Ay, “Baraji dahi geçemeyen sözde bir sendika eliyle, sendikamizin örgütlü oldugu, yetkili oldugu, toplu is sözlesme görüsmelerinin devam ettigi bir isyerinde 10 günü askindir bilinçli, kasitli, çikarci bir sekilde samimi emekçiler ve emek hareketi kullanilarak bölgede kaos ortami olusturulmak isteniyor. Bir sendikanin toplu is sözlesmesi imzalayabilmesi için öncelikle çalistigi iskolunda yüzde 1 barajina sahip olmasi, isletmede de yüzde 50 arti 1 çogunluga sahip olmasi gerekiyor. Biz Öz Iplik Is Sendikasi olarak yeni dönem toplu is sözlesmemizi imzalamadan önce Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligina 5 Eylül 2023 tarihinde yetki tespit basvurusunda bulunduk. 3 Ekim 2023 tarihinde ise bakanliktan tarafimiza sendikamizin fabrikada yetkili olduguna dair yetki tespit yazisi geldi. Bildiginiz gibi Istanbul ve Sanliurfa isyerleri isletme olusturmakta olup isletme çogunluguna göre yetki alinmakta ve toplu is sözlesmesi imzalanmaktadir. Halen her iki isyerinde toplam bin 250 isçi çalismakta olup bunlardan 650’si sendikamiz üyesidir. Bir baska deyisle sendikamiz Özak isletmesinde yetkili tek sendikadir. Burada söz konusu sözde sendikanin, toplu is sözlesme imzalama yetkisi yoktur. Baraji dahi geçememistir. Kanunen nitelikli çogunlugu saglayamayan bu sendika, markalari da yaniltarak, markalar üzerinden baski ve hamle yapmaya çalismistir. Biz emek örgütüyüz, emekçiyiz. Her zaman ve her durumda emegin yaninda oluruz. 1978’den bu yana binlerce toplu sözlesmenin içinden geçiyoruz. Emegin hakki, emekçinin refahi için çokça mücadelelerden geçtik. Her zeminde hakkimizi savunduk, emekçileri koruduk. Bugün de tavrimiz aynidir. Hak mücadelesi verirken isçiyi, emekçiyi magdur edemezsiniz. Bu birakin sendikaciligi, insanliga sigmaz. Sorumsuzca hareket edemezsiniz. Isçinin alin terinin her bir damlasinin hakkini da savunursunuz” seklinde konustu.

Emekçiyi magdur etmeye, emek hareketine zarar vermeye kimsenin hakki olmadigini söyleyen Ay, “Yetkisiz, ne yaptigini, niye yaptigini açiklayamadan insanlarin samimi duygularini sömürerek, emegin ve emekçinin hakkini riske atmaya, emekçiyi magdur etmeye, emek hareketine zarar vermeye kimsenin hakki yok. Biz disarda eylem yapan isçilerin protesto hakkina da, sendikal özgürlügüne de saygi duyuyoruz ama bunun yasal bir çerçevede yapilmasi gerekiyor. Çalisanlari bu yanlis yola sevk edenler bunun sorumlusudur. Maalesef burada isçi arkadaslarimiz is birakma eylemi gerçeklestirdi. Maalesef emek disi unsurlar tarafindan bu arkadaslar bir sekilde olmaza ikna edildi ama buradaki eylemin, emek kazansin diye degil, arkasinda ne oldugunu hepimiz tahmin edebiliyoruz. Biz bu tür süreçleri Agri’da da gördük. Biz Öz Iplik Is Sendikasi olarak, hem içeride hem de disarida emekçiye katki vermeye, hakkini, hukukunu korumaya devam edecegiz. Bugün imzalanan toplu sözlesmenin amaci, emekçiyi korumak, insana yarasir, kayitli çalisma hayatinin devamini saglamak içindir. Bu çok kritik bir adimdir. Aksi durumda, bu süreci sömüren birileri oluyor. Emekçinin hakkini korumak bir yana, kasitli magduriyet olusturuluyor. Isteniyor ki Sanliurfa’da endüstri olmasin. Düzgün is olmasin, hak mücadelesi olmasin, çöksün. Isteniyor ki, Sanliurfa’nin pamugu, gidasi, sanayisi olmasin. Sanliurfa’nin emegiyle üretilmis ürünleri baska yerlere gitsin. Sanliurfa’nin refahi baltalanmak isteniyor, emegi yok edilmek isteniyor. Sanliurfa’nin çaliskan insanlari is bulamasin, gurbete gidip is arasin isteniyor. Olan bitenin açiklamasi bundan ibarettir ancak buna izin vermeyecegiz. Sanli, serefli isçiler olarak çalisacagiz. Siz de bu mücadeleye ket vurmaya çalisanlara, kiskirtmaya çalisanlara meydani vermeyin” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile