Özalay Açıklaması

Özalay Açıklaması

Adana Başkent Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Yüreğir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof.Dr. Metin Özalay, göğüs veya bel bölgelerinde görülen ve omurganın yana doğru eğrilmesiyle ortaya çıkan Skolyoz hastalığı hakkında uyarıda bulundu.


Skolyoz hastalığının doğumsal veya çeşitli sinir ve kas hastalıklarının etkili olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Metin Özalay, “Çocukluk döneminde geçirilmiş kırıklar ve göğüs kafesi ameliyatları cüceliğe sebep olan iskelet displaziler, iyi huylu veya habis tümörler, metabolik hastalıklar, romatizmal hastalıklar ve enfeksiyona bağlı skolyoz gelişebilir” dedi.

Her 10 buluğ çağındaki insandan birinin skolyoza sahip olduğunu ifade eden Prof.Dr. Özalay, “Çocukluk çağında geçirilen felçler, anne karnında oluşan duruş şekli sonucu ortaya çıkan skoylazlar, bu hastalığın en çok görülen çeşitlerinden'' ifadelerini kullandı.

KIZ ÇOCUKLARINDA GÖRÜLME SIKLIĞI ERKEKLERE ORANLA 8 KAT FAZLA
10 yaş üstünde gelişen skolyozlar, kızlarda erkeklerdekinden 5-8 kat daha fazla görüldüğünü vurgulayan Özalay: '' Bu gruptaki eğrilikler kendi kendine düzelmez. Korseyle ve cerrahi ameliyatla tedavi edilebiliyor. Şu an en etkili olduğu düşünülen uygulama sırttan omurlara vidalar yerleştirilip bunların bir çift çubuk ile birbirilerine bağlanmasından oluşuyor. Bu uygulama Türkiye’nin iyi omurga merkezlerinde yapılabiliyor. 10 yaş altı çocuklarda ise daha çok büyüyen rod uygulaması yapılır. Küçük yaşlarda ilk ameliyat yapılır ve daha sonra bu 6 ay aralarla uzatma ameliyatları uygulanır. Çocuk ergenlik yaşına gelince kalıcı son ameliyatı yapılarak tedavi tamamlanır” şeklinde konuştu.

DURUŞ BOZUKLUĞU ŞİKAYETLERİNİ DİKKATE ALIN
Bu hastalıkla ilgili olarak hastaneye en sık başvuru sebebinin duruş bozukluğu olduğunun altını çizen Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof.Dr. Metin Özalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Skolyozun en fazla fark edilen bulgularından birisi belirginleşen kürek kemiği çıkıntısıdır. Ayrıca, bir omuz diğerinden daha yüksek olabilir ve çocuk bir tarafa eğilmeye eğilimlidir. Kalça kemikleri simetrik olmayabilir ve biri diğerinden daha yüksekmiş gibi görünür. Dikkatli aileler bu aşamada fark edip çocuklarını doktora getiriyorlar. Ancak durum çoğu zaman böyle olmuyor, sırtta hafif kamburluk belirince yani oldukça ileri bir dönemde aile tarafından genellikle fark edilip doktora başvuruluyor. Her hastalıkla olduğu gibi Skoyloz'da da erken teşhis çok önemli."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile