Afganistan'ın Bağlan ve Fulkhumri bölgesinde yaşayan Özbek Türkleri, SSCB'nin bu ülkeyi işgali sonrasında 1986'da dönemin cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından Türkiye'ye getirildi.
Yaklaşık 5 bin Özbek Türkü daha sonra Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde kendileri için kurulan Evren Paşa köyüne yerleştirildi. Türk vatandaşlığına alınan Özbekler, o tarihten bu yana geçimlerini tarım, hayvancılık ve dericilik yaparak sağlıyor.
Gelenek ve göreneklerini Türkiye'de de sürdürmeye devam eden Özbek aileler, ramazan ayına girmenin heyecanını yaşıyor. İftar saatine yakın camilerde bir araya gelen köy sakinleri, imece usulu kurdukları sofrada yan yana oturuyor, dua ediyor. Ramazan boyunca her gün çorba, kavun ve karpuzla iftarını açan Özbekler, bu geleneği uzun yıllardır sürdürüyor.
Muhtar Sefer Muhammet Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının bereketini ve bolluğunu birlikte yaşadıklarını belirtti.
Çorba, kavun ve karpuzdan oluşan iftar sofrasında bir araya geldiklerini ifade eden Erdem, haftanın bir günü de etli pilav ikramında bunulduğunu söyledi.
Erdem, iftar sofralarının imece usulü hazırlandığını, bazen de masrafların hali vakti yerinde olan köy sakinlerince karşılandığını dile getirdi.
Hacı Mehmet Yakup da ülkelerindeki geleneği Türkiye'de de sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, iftarın ardından herkesin evinde ailesiyle zaman geçirdiğini vurguladı. Zeynel Abidin Erol ise geleneğin birlikteliklerini pekiştirdiğini ifade ederek, iftar sofralarının herkesin gönlünden kopan ayni ve madi yardımlarla kurulduğunu sözlerine ekledi.
Özbek Türklerinin "imece Usulü" İftarı
ŞANLIURFA - Afganistan'dan 27 yıl önce Ceylanpınar ilçesine yerleştirilen Özbek Türkleri, iftarlarını cami bahçesinde imece usulü kurdukları sofrada açıyor.