Özbekistan’Da Otomobil Fiyatları Yüzde 18 Oranında Arttı



Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) ülkelerinin önde gelen otomobil üreticisi konumundaki Özbekistan’da otomobil fiyatları arttı.

24 Mart itibariyle yürürlüğe giren yeni zamlı tarifeyle otomobil fiyatları yüzde 18 oranında zamanlandı.

Son tarifeyle 2010’de seri üretimi başlanan Chevrolet Spark modeli otomobil, özelliklerine göre 18 ile 23 milyon sum (11 bin ile 14 bin dolar) arasında değişen fiyatlarla satılacak. Önceki fiyat ise 9 ile 13 bin dolar arasında seyrediyordu.

En çok satılan markaların başında gelen Nexia binek otomobilin en ucuz modelinin fiyatı ise 19 milyondan 22 milyon suma çıktı. Bu modeldeki araçların fiyatı özelliklerine göre 25 milyon suma (15 bin dolar) kadar da çıkabiliyor.

Özbekistan’da üretilen binek otomobillerin en pahalısını oluşturan Chevrolet Captiva’nın(Jeep) fiyatı ise son zamla 63 milyon sumdan (37 bin dolar) 69 milyon suma (41 bin dolar)çıktı.

2010’da toplam 217 bin dolayında binek otomobil üretimi yapan Özbekistan ihraç ettiği otomobillerin büyük bir kısmını Rusya’ya satıyor. Özbekistan geçen yıl Rusya’ya 74 bine yakın araç ihraç etmişti. Özbekistan, Andican vilayetindeki Özbek-Amerikan Ortaklı Asaka General Motors(GM) fabrikasında ürettiği araçların büyük kısmını ise iç pazara sunuyor.

Özbekistan hali hazırda 220 bin dolayında seyreden yıllık otomobil üretim sayısını 2015’e kadar 260 bine çıkarmayı hedefliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile