Özbekistan'dan Türk Is Insanlarina Davet

Özbekistan'dan Türk Is Insanlarina Davet

Özbekistan Navoi Valisi Tursunov Normat Tulkunovich ve beraberindeki 15 kisilik heyet, Izmir Ticaret Odasi, Ege Bölgesi Sanayi Odasi ve Izmir Ticaret Borsasi üyeleriyle bir araya gelerek is birligi firsatlarini degerlendirdi. 100’e yakin is insaninin katildigi “Özbekistan Ticaret ve Yatirim Firsatlari Toplantisi” nda Vali Tulkunovich, Türkiye ile birlikte çalisabileceklerini belirterek, Özbekistan’a Türk yatirimcilari davet etti ve ortak projelerin gelistirilmesi için destek vereceklerini vurguladi.

Izmir Ticaret Odasi, Ege Bölgesi Sanayi Odasi ve Izmir Ticaret Borsasi is birliginde düzenlenen Özbekistan Ticaret ve Yatirim Firsatlari Toplantisi, T.C. Disisleri Bakanligi Izmir Temsilcisi Büyükelçi Yesim Kebapçioglu, Izmir Ticaret Odasi Meclis Baskani Selami Özpoyraz, Ege Bölgesi Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Metin Akdas ile Izmir Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Bülent Uçak’in açilis konusmalariyla basladi.



Özbekistan’dan üst düzey katilim

Özbekistan Navoi Valisi Tursunov Normat Tulkunovich’in sunum gerçeklestirdigi toplantida, Özbekistan Yatirim Sanayi ve Ticaret Bakan Yardimcisi Akrom Aliyev bir konusma yapti. Toplantiya, Navoi Ili Vali Yardimcisi Gafforov Elbek Istamovich, Özbekistan Türkiye Ticaret Evi Yönetim Kurulu Baskani Yangibaev Khamid Davronbekovich katildi.



Kebapçioglu: "Iki ülke arasindaki bag güçlenecek"

Özbekistan’la Türkiye’nin derin bir iliskisi oldugunu vurgulayan T.C. Disisleri Bakanligi Izmir Temsilcisi Büyükelçi Yesim Kebapçioglu, Özbekistan’daki ticaret ve yatirim firsatlarini konu alan bir toplantinin düzenlenmesinin Türkiye-Özbekistan baglarina güçlü bir ivme kazandiracagini belirterek, Disisleri Bakanligi olarak gereken ilgi ve katkiyi vereceklerini ifade etti.



Özpoyraz: "Yatirimci sayisi artirilmali"

Özbekistan’in en önemli ihraç ürünlerinden birinin pamuk ve pamuk ipligi oldugunu söyleyen Izmir Ticaret Odasi Meclis Baskani Selami Özpoyraz, Dikili, Kinik ve Bayindir ilçelerindeki Tarima Dayali Ihtisas Organize Bölgelerinde, Özbekistan ile is birliginin yapilabilecegini vurguladi. Özpoyraz, Özbekistan ile is yapan firma ve yatirimci sayisinin artirilmasina odaklanilmasi gerektigini belirtti.



Akdas: "Ticaret fazlasi veren bir konumdayiz"

Ege Bölgesi Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Metin Akdas, Izmir’in Özbekistan ile yaptigi ticarette, ticaret fazlasi veren bir konumda oldugunu belirterek “Özbekistan ile geçtigimiz yil imzalanan Tercihli Ticaret Anlasmasi, karsilikli ticaretimizin gelismesi adina atilmis olumlu bir adimdir. Özbekistan ile dis ticaretimiz, 2023 yilinda 3 milyar dolar olarak gerçeklesmistir. Bu rakam, gerçek potansiyelin çok altindadir. Izmir ile Özbekistan arasinda 110 milyon dolar olan ticaret hacminin de istenen seviyede olmadigini görüyoruz. Izmir’in barindirdigi potansiyel, kentimiz ile Nevai bölgesi arasinda yapilabilecek genis isbirliklerinin varligina isaret etmektedir.” dedi.



Uçak: "Sürdürülebilir tarimda is birligi"

Izmir Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Bülent Uçak yaptigi açilis konusmasinda, kuraklik ve asiri hava sartlari oldukça hassas bir bölgede yer alan Özbekistan’in, modern tarim teknikleri ve teknolojilerini benimsedigini söyleyerek, tarimsal sulama sistemlerinin tesvik edilerek sürdürülebilir tarim ve su yönetimi konularinda is birligi yapilabilecegini vurguladi.

Navoi Valisi Tulkunovich: "Ulastirma hizmetlerinin yüzde 50’sini devlet karsiliyor"

Özbekistan Navoi Ili Valisi Tursunov Normat Tulkunovich yaptigi sunumda, Navoi bölgesinin tamaminin Organize Sanayi Bölgesi olarak yasal statüye sahip oldugunu anlatti. Vali, buraya yapilacak yatirimlarin tesvik edilmesi amaciyla emlak, su ve kurumlar vergisi gibi vergilerden yatirimcilarin muaf tutuldugundan bahsetti. Ayni zamanda, ihracati ve yatirimi kolaylastiracak imkanlar saglamak için ulastirma hizmetlerinin yüzde 50’sinin devlet tarafindan karsilandigini ve devletin yer tahsis kolayligi sagladigini belirtti.

Vali, Türkiye ile birlikte çalisabileceklerini belirterek, Özbekistan’a Türk yatirimcilari davet etti ve ortak projelerin gelistirilmesi için destek vereceklerini vurguladi.

Bakan Yardimcisi Aliyev: "Nüfusun yüzde 60’i genç"

Özbekistan Yatirim Sanayi ve Ticaret Bakan Yardimcisi Akrom Aliyev, Özbekistan nüfusunun yüzde 60’ini gençlerin olusturdugunu vurguladi. Özbekistan’da büyük reformlar yapildigini ve bu reformlarin meyvelerini yavas yavas almaya basladiklarini belirten Bakan Yardimcisi Aliyev, Türkiye ile Özbekistan arasindaki ticaretin katlanarak artmasi için tüm sartlarin mevcut oldugunu vurguladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile