Bağımsızlık sonrasında ilk olarak 1996'da Güney Kore ile otomotiv sektörüne start veren Özbekistan,
daha sonra ABD, Japonya ve son olarak da Almanya'yla el sıkıştı. Yeni açılım çalışmaları kapsamında Amerikan General Motors'la otomobil sahasını çeşitlendiren Özbekistan, 2008 itibariyle Chevrolet markasında binek otomobil üretimine başlamıştı. Daha sonra Japonya Isuzu Modors'la işbirliği kuran Özbekistan 2009 itibariyle de ülkenin ikinci büyük kenti Semerkand'ta, daha çok şehir içi ulaşımda kullanılan, yarım otobüs üretimine start vermişti. İlk etapta bin 400 dolayında otobüs üretimi yapıldı.
Özbekistan, son olarak ise Almanya ortaklı 'MAN Auto-Uzbekistan' fabrikasını kurarak MAN-TGA
tipi kamyon üretimine başlamıştı. Özbekistan'ın bu alandaki üretimi ise yıllık bin adet dolayında seyrediyor.
Özbekistan'ın otomobil alanındaki son yeni hamlesi ise yine Almanya'yla oldu. Özbekistan otomobil
şirketi 'Özabtosanoat', Alman 'Daimler' şirketiyle işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında kurulacak fabrikada 'Mercedes-Benz' markalı otobüsler üretilecek. Yüz 51 Özbek ve yüzde 49 Daimler ortaklı 8 milyon Euro sermayeli kurulacak fabrikada şehir içi, şehirler arası ve turistik lüks otobüsler üretilecek. Fabrikanın ilk etaptaki yıllık otobüs üretiminin 600-700 adet dolayında alması bekleniyor.
Özbekistan-Alman ortaklı fabrikada üretilecek otobüsler iç pazarla birlikte Orta Asya ülkeleri ağırlıklı dış pazarlarda da satışa sunulacak. Fabrikanın 2010 sonu itibariyle seri üretime başlaması planlanıyor
Şu anda başkent Taşkent'te kullanılan ve doğa dostu olarak tabir edilen yeşil renkli Mercedes-Benz
markalı şehir içi otobüsler ise Türkiye'den getirilmişti.