Özbekistan Ticaret Ve Sanayi Odasi Baskani Vahabov, ATO Baskani Baran'i Ziyaret Etti

Özbekistan Ticaret Ve Sanayi Odasi Baskani Vahabov, ATO Baskani Baran'i Ziyaret Etti

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, Özbekistan ile Türkiye arasindaki iliskilerin son yillarda ilerledigini, iki ülke arasinda yatirim ve is birligi zeminini olusturmak üzere çok sayida anlasma imzalandigini belirterek, “Özbekistan ve Türkiye arasindaki siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda yarar saglayan köklü iliskiler geçmisten bu yana kesintisiz bir sekilde devam ediyor. Is dünyalarimizin, Türkiye ve Özbekistan arasindaki ticaret ve yatirim firsatlarini degerlendirmesi ve bu potansiyeli tam anlamiyla ortaya koymasi çok önemli” dedi.

Özbekistan Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Davron Vahabov, ATO Baskani Gürsel Baran’i makaminda ziyaret etti. Ziyarette konusan Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Vahabov, ülke olarak ekonomik gelisimi saglamak üzere çalismalar yürüttüklerini, Özbekistan Cumhurbaskani’nin talimatiyla kuyumculuk sanayisini ve insaat sektörünü gelistirmek üzere Türk reel sektörüyle isbirligi yapmak ve tecrübelerinden yararlanmak istediklerini kaydetti.

Çalisma programlari kapsaminda, Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odasi’na da bir ziyaret gerçeklestirdiklerini belirten Vahabov, Özbekistan’da 400 tonluk altin rezervi bulundugunu hatirlatti. Vahabov, “Hammaddenin bol oldugu ülkemizde, kuyumculuga katma deger kazandirarak sektörü gelistirmek istiyoruz” dedi.



Taskent’te kentsel dönüsüm

Özbekistan’da insaat sektörünün gelistiginin altini çizen Vahabov, Taskent’te kentsel dönüsümün devam ettigini bildirdi. Vahabov, “Ülkemizde gelir seviyesi ve nüfus artiyor. Bu dogrultuda da insat sektörü gelisiyor. Sektörün daha fazla hammadde ihtiyaci ortaya çikiyor” dedi.

Özbekistan’da organize sanayi bölgesi insa edilmesini istediklerini bildiren Vahabov, Türkiye’de OSB’lerin nasil kurulup, yönetildigi konusunda bilgi talepleri oldugunu da ifade etti.



Spor ayakkabi fabrikasi talebi

Özbekistan nüfusunun 36 milyona yükseldigini ve her yil düzenli olarak arttigini bildiren Vahabov, artan nüfus karsisinda ülkede insaat malzemeleri ve mobilya ürünlerine ihtiyacin ortaya çiktigini söyledi.

Mobilya hammaddesinin ithal edildigini kaydeden Vahabov, özellikle orta gelirli vatandaslara yönelik mobilya üretimine talep oldugunu belirtti.

Vahabov, “Her yil yaklasik 100 bin konut yapiliyor. Bu konutlar için insaat malzemesi ve mobilya ihtiyaci var” dedi.

Özbekistan’in deri sanayi ürünlerine de ihtiyaci bulundugunu anlatan Vahabov, “Ülkemizde spor ayakkabi üretimi yok. Bizim nüfusumuz ve civar ülkelerin 80 milyon nüfusu spor ayakkabi üretim ve ticareti için pazar durumunda. Ülkemize bu alanda yatirim yapmak isteyen olursa uygun faizli finansman destegi saglanabilir” diye konustu.

Özbekistan’in UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer alan Hiva kenti hakkinda bilgi veren ve turizm sektöründeki gelisimlerinden bahseden Vahabov, Hiva kenti yakininda Özbek kültürünü yansitan ürünlerin satilmasi için bir çarsi yapmayi planladiklarini söyleyerek, bu çarsinin projelendirilmesi konusunda destek istedi. Vahabov, Özbekistan’in ihtiyaçlarina uygun biçimde ticaretin gelismesi durumunda hedeflenen dis ticaret rakamina ulasilabilecegini de sözlerine ekledi.

Türk müteahhitlerden 6,9 milyar dolarlik proje yatirimi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 2016 yilinda Özbekistan’a gerçeklestirdigi ziyaret öncesinde iki ülke dis ticaretinin 1 milyar dolar düzeyinde oldugunu hatirlatan ATO Baskani Baran, karsilikli ziyaret ve temaslarla Türkiye ile Özbekistan arasindaki dis ticaretin 3 milyar dolari astigini söyledi.



Özbekistan’daki Türk yatirimlarinin da 1,7 milyar dolari astigini kaydeden Baran, Türk müteahhitlerinin Özbekistan’da Taskent City, Piramit Tower, Akay City basta olmak üzere 6,9 milyar dolar degerinde 262 proje üstlendigini bildirdi. Türkiye’de de yaklasik 400 Özbek sermayeli sirketin faaliyet gösterdigini ifade eden Baran, “Özbekistan ve Türkiye arasindaki siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda yarar saglayan köklü iliskiler geçmisten bu yana kesintisiz bir sekilde devam ediyor. Is dünyalarimizin, Türkiye ve Özbekistan arasindaki ticaret ve yatirim firsatlarini degerlendirmesi ve bu potansiyeli tam anlamiyla ortaya koymasi çok önemli. Iki ülke arasindaki bu sicak yaklasim ve rakamlarin gösterdigi ivme, Cumhurbaskanlarimizin ortaya koydugu 10 milyar dolarlik hedefin gerçekçi ve ulasilabilir oldugunu gösteriyor. Ankara Ticaret Odasi olarak biz bu hedef dogrultusunda üzerimize düsen her türlü görevi yerine getirmeye ve tüm tecrübelerimizle Özbekistan’a katkida bulunmaya haziriz” diye konustu.

Türkiye’nin insaat sektöründe ilerlemis bir ülke oldugunu, yurtdisi müteahhitlik hizmetlerinde dünya ikincisi olduklarini bildiren Baran, “Bu alanda is birligimizi gelistirebiliriz” dedi.

Ankara ekonomisi hakkinda bilgi veren Baran, Baskent’in saglik turizmini gelistirmeye yönelik yürüttükleri çalismalari anlatti. Baran, 2023 yilinda Semerkant’ta düzenlenen Saglik Turizmi Fuari’na katildiklarini da bildirdi. Iki ülke arasindaki ticarette, Ankara’nin payinin çok düsük oldugunu belirten Baran, Ankara ile Özbekistan’in ticaretini gelistirmek istediklerini, saglik turizminin bu konuda önemli oldugunu söyledi.



Vahabov’un Baran’a gerçeklestirdigi ziyarete, Özbekistan ve Türkiye Is Insanlari Dernegi Baskani Davut Azmi Erbas, Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odasi Baskani Timuçin Sönmez, Özbekistan Ulusal Bankasi Baskani Mirsoatov Alisher Kudratullaevich’in da aralarinda yer aldigi bir heyet eslik etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile