YÖK tarafından düzenlenen " Türk Yükseköğretimi ve Bologna Süreci " konulu toplantı Akdeniz Üniversitesi ( AÜ ) ' nin ev sahipliğinde Antalya ' da yapıldı . Atatürk Konferans Salonu ' ndaki toplantıya 134 üniversiteden 270 rektör ve yardımcısı katıldı .
Toplantının açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan , yükseköğretim sistemlerinin içinde bulunulan yüzyılın gerektirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda , sürekli değişen ekonomik ve soysal yapılara uygun olarak yeniden yapılandırılmasının Türkiye ' de ve dünyanın diğer bölgelerinde hiç olmadığı kadar yoğun şekilde tartışıldığını söyledi .
Bunun nedeninin küreselleşen dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu olanaklar sayesinde ülkeler arasındaki sınırların giderek belirsizleşmesinin yanı sıra ülkelerin birbirlerine karşı üstünlüklerini yeni dinamiklerle tanımlanmaları olduğunu ifade eden Özcan , " Genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan ülkemiz için ve yükseköğretim sistemimiz için , bu tam olarak neyi ifade etmektedir? Birincisi , üniversite çağındaki her gencimiz bir diğeriyle eşit şartlarda yüksek öğretime erişim hakkına sahip olmalıdır . Bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıran her gencimiz bir diğeriyle eşit kalitede eğitim görmelidir . Bir yükseköğretim programından mezun olan her gencimiz , akademik niteliklerle birlikte , iş dünyasının gerektirdiği bilgi , beceri ve yetkinliklerle de donatılmış olmalıdır . " diye konuştu .
Açıköğretim dâhil edildiğinde üniversitelerdeki öğrenci sayısının 3 milyona yaklaştığına değinen YÖK Başkanı , genç ve dinamik bir nüfusa sahip Türkiye ' nin yükseköğretim talebini karşılayabilmek için son yıllarda büyük bir atılım içine girdiğini kaydetti .
Üniversite sayısının hızla artmasına karşın bunu tek başına yeterli olmayacağını belirten Özcan , " Yükseköğretim kurumlarımızdaki eğitim-öğretim kapasitesi , fiziki ve idari kapasite ve sosyal olanakları bir bütün olarak ülkemizde yükseköğretimin kalitesini en üst seviyeye taşımak için ve dünyadaki örnekleriyle yarışabilir hale getirebilmek için yükseköğretim kurumlarımızın yeniden yapılandırılması gerekmektedir . Hiç kuşkusuz ki bunun için yükseköğretimin tüm paydaşlarının aktif olarak rol alacağı bir model kurgulamak gerekmektedir . Bu model , uluslararası dinamiklerden ve gelişmelerden bağımsız olmamalı , ama aynı zamanda ülkenin ekonomik , toplumsal ve kültürel yapılarıyla da uyumlu olmalıdır . " değerlendirmesinde bulundu .
Böyle bir modeli oluştururken dünyada üniversitelerin bu süreci nasıl geçtiklerinin , nasıl yapılandıklarının , kendilerini değişen dünya koşullarına nasıl adapte ettiklerinin incelenmesi gerektiğine vurgu yapan Özcan , " Biz çalışmalarımızda , dünyanın belli başlı üniversitelerini ve sistemlerini inceleyerek mevcut sistemimize katkı getirecek çalışmalar içinde bulunmayı hedefliyoruz . Türk yükseköğretim sisteminde yeni yapılanma arayışı çabalarımızda başka ülkelere de model olabilecek bir yükseköğretim sisteminin yaratıcısı olmayı arzulamaktayız . "
YÖK Başkanı , Türkiye ' nin 2001 yılında katıldığı ve bugün 47 üyesi bulunan Bologna Süreci doğrultusunda yükseköğretim kurumlarının uygun yapılanmasını sağlayarak Türk yükseköğretimini , Avrupa ve dünyadaki diğer sistemler ile uyumlu hale getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi .