(Özel) 109 Yil Önce O Tarihi Fotografinin Çekildigi Noktaya Anit Yapildi

(Özel) 109 Yil Önce O Tarihi Fotografinin Çekildigi Noktaya Anit Yapildi

Çanakkale Savaslari’nda Gelibolu’da düsman askerini durdurarak Anafartalar Kahramani olan Mustafa Kemal Atatürk’ün, Binbasi Haydar Mehmet Alganer tarafindan 17 Haziran 1915 tarihinde 18’nci Alay’in siperlerinin bulundugu bölgede çekilen o tarihi fotografin bulundugu noktaya 109 yil sonra Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi tarafindan Mustafa Kemal Yolu projesi kapsaminda Atatürk Aniti yapildi.

Tarihin en kanli muharebelerinden birine sahne olan ve dünya harp tarihine geçen ‘Çanakkale Geçilmez’ destaninin yazildigi Çanakkale Savaslari’nin yasandigi Tarihi Gelibolu Yarimadasindaki Sehitler Abidesi, Seyit Onbasi Heykeli, 57’nci Piyade Alayi Sehitligi, Conkbayiri, Çanakkale Destani Tanitim Merkezi, Kilitbahir Kalesi, Bigali Kalesi ve Seddülbahir Kalesiyle her yil binlerce ziyaretçiye Çanakkale Ruhu’nu yasatmaya devam ediyor. Adim atilan her noktasinda Çanakkale Savaslari’nin izlerinin görülmesi mümkün olan, açik hava müzesi niteligi tasiyan Tarihi Gelibolu Yarimadasi’nda, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi hayata geçirdigi ve geçirecegi yeni projelerle, Çanakkale Ruhu’nu ve Çanakkale Destani’ni daha fazla kisiye ulastirmayi hedefliyor. Bu çerçevede Tarihi Alan Baskanligi tarafindan Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Muharebelerindeki rolünün anlatilmasi için ‘Mustafa Kemal Yolu’ projesi hayata geçirildi.

109 yil sonra o tarihi fotografin çekildigi noktaya Atatürk Aniti yapildi

Çanakkale Savaslari’nda Gelibolu’da düsman askerini durdurarak Anafartalar Kahramani olan Mustafa Kemal Atatürk’ün, Binbasi Haydar Mehmet Alganer tarafindan 17 Haziran 1915 tarihinde 18’nci Alay’in siperlerinin bulundugu bölgede çekilen o tarihi fotografin bulundugu noktaya 109 yil sonra Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi tarafindan Mustafa Kemal Yolu projesi kapsaminda Atatürk Aniti yapildi. Atatürk’ün cephedeki orijinal fotografi ile fotografi çeken fotograf makinesi Alganer’in torunlari tarafindan 2007 yilinda Çanakkale Deniz Müzesi Komutanligina hediye edildi. Fotograf ve fotograf makinesi, müzenin en nadide parçalari arasinda bulunuyor.

‘Mustafa Kemal Yolu’ projesiyle, Atatürk’ün Çanakkale Muharebelerindeki rolü anlatilacak

Çanakkale Savaslari’nin yasandigi Tarihi Gelibolu Yarimadasindaki Eceabat ilçesine bagli Bigali köyü yakinlarinda tespit edilen Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaslari’ndaki ilk karargahi ‘Mustafa Kemal Yolu’ projesi, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanliginin çalismasiyla ihya edildi. Mustafa Kemal Yolu’ projesiyle, Atatürk’ün Çanakkale Kara Muharebelerindeki rolünün anlatilmasi, savas alanlarinin kapali alanlardan çikarilarak ziyaretçilere açilmasi, tarihsel veriler dogrultusunda Mustafa Kemal Atatürk’ün, Çanakkale’ye intikalinden baslanarak kara muharebelerinde kullandigi yolda, ziyaret rotalari olusturularak Tarihi Alani’nin açik hava müzesine dönüstürülmesi hedefleniyor.

‘Mustafa Kemal Yolu’, Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’ye ilk adim attigi 25 Subat 1915 tarihinden 18 Mart Zaferine dek 289 gün boyunca cephe ve karargah alanlari dahil tüm hareket alanini kapsiyor. Atatürk’ün 25 Subat 1915 tarihinde Çanakkale’ye gelip, 19. Tümen Karargahi’ni Maydos’ta kurmasiyla baslayan ve Bigali, Kemalyeri, 180 Rakimli Tepenin Güneyi, Düztepe’nin Güneyi ile Çamlitekke’de kurmus oldugu karargahlari izleyen rotayi canlandirmalar araciligi ile deneyimleme firsatini ziyaretçiye sunan proje, Mustafa Kemal’in Çanakkale savaslarindaki rolünü anlatarak, kara savaslarinin önemine dikkat çekiyor. Mustafa Kemal Yolu’nda çocuklar için özel alanlar tasarlanirken, konaklamali turlar içinde kamp alanlari olusturulacak. Çalismalarin büyük ölçüde tamamlandigi 17 kilometrelik yolun bu yil ziyarete açilmasi planlaniyor.

Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, “Çanakkale Cumhuriyetimizin temellerinin atildigi, Kurtulus Savasimiza olan inancin pekistigi ve hem Kurtulus Savasimizin Baskomutani, hem de Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çiktigi yerdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Kara Savaslari’ndaki inisiyatifi, cesareti, ileri görüslülügü ve ortaya koymus oldugu büyük özveri bütün tarih için çok önemli kayitlardir. Çanakkale’deki ortaya çikan bu cesaret ve kararlilikla buradan arkadaslariyla beraber Kurtulus Savasi’ni baslatmasi ve daha sonra yine ayni ekiple beraber Cumhuriyetimizi kurmasi hepimizin bildigi bir gerçektir. Aslinda Çanakkale Cumhuriyet‘tir. Çanakkale Kurtulus Savasi‘dir, milli mücadeledir. Bu milletin ayaga kalktigi yerdir. Çanakkale, Mustafa Kemal Atatürk’ün dogdugu, milletin kalbine girdigi ve tüm Türk milleti tarafindan taninmaya basladigi bir yerdir. Çanakkale Tarihi Alan Baskanligi olarak biz de Çanakkale Tarihi Alanda bu önemli olayi gelen ziyaretçiye aktarmak ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün arkadaslariyla birlikte Mehmetçik‘le birlikte nasil sartlarda, hangi sartlarda düsmana karsi koydugunu, nasil düsmani Çanakkale’den geçirmedigini, nasil ortaya büyük bir kahramanlik koydugunu daha iyi göstermek amaciyla Atatürk’ün savasmak için Çanakkale’ye gelip ilk adim attigi günden 289 gün boyunca kaldigi ve ayrildigi güne kadar nerede konakmis, nerede karargah kurmus, nerede bulunmussa üç yillik çok özverili bir çalismanin sonucunda bununla tespit ettik ve 18 kilometrelik bir Mustafa Kemal Yolu güzergahi çikardik. Gelen ziyaretçi bu yolu yürüyerek buradaki tarihi atmosferi daha iyi anlama imkani sahip olacak. O günkü Mehmetçigin hangi sartlarda buralarda büyük bir zafer ortaya koydugunu daha iyi anlama imkanina sahip olacaklardir” dedi.

Mustafa Kemal Yolu projesiyle, Tarihi Alan’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün siperde çekilen tarihi fotografinin bulundugu noktada Atatürk Aniti yapildigini da ifade eden Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, sözlerine söyle devam etti:

“Mustafa Kemal Yolu’nun güzergahlarindan birisi olan o Çanakkale dendigi zaman Mustafa Kemal Atatürk’ün düsmani gözetleyen meshur fotografinin çekilmis oldugu dokuz numara siperi önemli ugraslar ve çok yetkin tarihçilerin çalismasiyla tespit ettik ve ayni pozu arkasindaki askerler ile beraber heykellestirdik, anitlastirdik ve oraya monte ettik. Artik Mustafa Kemal Yolu güzergahinda Atatürk’ün Hayri Alganer tarafindan çekilen o meshur fotografi orada ölümsüzlesmis olacak. Gelen ziyaretçi tam o noktada belki de bir tarihi atmosfer yasamis olacak. Tarihi Alan tam bir açik hava müzesi haline gelmeye devam ediyor. Buradaki bütün tarihi olaylari, tarihi sahsiyetleri unutmamak ve unutturmamak üzere gelecek kusaklara aktarmanin gayreti içerisinde olacagiz. Tarihi Alan Baskanligi olarak Çanakkale’deki o tarihi olayi, o büyük kahramanligi, kahraman Mehmetçiklerimizi, aziz sehitlerimizi, gazilerimizi ve tabii ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü her zaman hayirla yad etmek için çalismalarin içerisindeyiz ve olmaya devam edecegiz. Çanakkale bu milletin ortak degeri, ortak parçasidir. Çanakkale Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çiktigi yerdir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile