Balikesir Valiligi, Balikesir Büyüksehir Belediyesi Baskanligi ve Balikesir Üniversitesi Rektörlügü tarafindan bölgeyi turizme kazandirmak ve kirsal kalkinmaya destek vermek maksadiyla proje kapsaminda olusturulan Ida Madra Jeoparkinda 300 milyon yil önce olustugu tahmin edilen granit tepeler bulunuyor.
Ida Madra Jeoparki kapsaminda çok fazla odak noktasi ve jeosit oldugunu belirten Balikesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü Ögretim Üyesi Prof Dr. Abdullah Soykan, "Çataldag da bu projenin en önemli odak noktalarindan birisi, Çataldag batida Susurluk, kuzeyde Mustafakemalpasa, güneyde Kepsut ilçeleri arasinda yer alan bir alan bu bölgede kubbe seklinde günümüzden belki de 300 milyon yil önce olusmus, bizim jeolojide paleozoik yasta dedigimiz metamorfik sistler, çekirdegini ise oligomiosen arasina daha ziyade sokulan bir granit sokulumu görmek mümkün kubbe seklinde yükseldigi içinde hafif üzeri patlamis çatlamis gibi her tarafta graniti görebiliyoruz" dedi.
Çoban Dede Tepesi olarak bilinen 1317 metre yükseklikteki bölgede granitlerin çok daha fazla görüldügünü belirten Soykan, "Ida Madra Jeoparkin en önemli odak noktalari granit temelli diyebiliriz. Biz bunlari Kapidag Yarimadasi’nda da görüyoruz. Kozak’ta da, Alaçam Daglari’nda da görüyoruz. En önemli gördügümüz yerlerden biri de Çataldag, tabi Çataldag ulasim güzergahi sebebiyle Istanbul-Izmir-Ankara güzergahi üzerinde olmasindan dolayi çok önemli destinasyonlarin kesisim noktasinda. Yollarin birbirleriyle bulustugu noktada. Bu nedenle de yüksek bir turizm potansiyeline sahip. Susurluk tarafindan Çaylak Selalesi, Mustafakemalpasa tarafindan ise Suuçtu Selalesi günübirlik kullanim alani bu destinasyonu güçlendiren en önemli seyler" diye konustu.
"Türkiye’nin resmi tek UNESCO jeopark adayi"
Bölgenin UNESCO’adaylik süreciyle ilgili bilgi veren Ida Madra Jeoparki Koordinatörü, Balikesir Üniversitesi Ögretim Üyesi Erdal Gümüs, ise Ida Madra Jeoparkin Türkiye’nin resmi tek UNESCO jeopark adayi oldugunu söyedi. Gümüs, 2019 yilinda dünyada nadir görülen jeolojik yapilari korumak maksadiyla kurduklari jeopark ile ilgili 2020 kasim ayinda UNESCO’ya basvuru yaptiklarini, 2021 nisan ayi itibariylada UNESCO’nun veb sayfasinda Jeoparkin adayligi ile ilgili bilgilere yer verdigini anlatti.
Erdal Gümüs, "Balikesir ve yakin çevresinde toplam 23 ilçe ve 17 bin 500 kilometrekarelik alandaki üstün nitelikli dünyada nadir az görülen dogal, jeolojik, jeomorfolojik yapilari korumak bunlari öncelikle turizme ve jeoturizm dedigimiz özel bir turizm yoluylada yerel ekonomiye kirsal kalkinmaya konu etme ve ona kazandirma maksatli çikilmis bir yolculuktu. Bu yolculugun içerisinde de tabiki Ida Madra Jeoparkin dünyadaki benzer sahalar içerisinde hangi yönüyle ayrisiyor. Bunlari tespit etmek gerekiyordu. Ida Madra jeoparkinda dünyanin en güzel en özgün granit dedigimiz özel bir volkanik kayaç olan, iç püskürük granik topografyalarini ve diger granit ürünlerini görüyoruz. Çataldag’da bunlarin büyük duvar hallerini görüyoruz. Balikesir içerisinde Çataldag bunun bir kisminda yer aliyor ema onun haricinde Ayvacik, Erdek, Ezine ve Madra Dagi içinde çok genis bir granit tor topografyasi içindeyiz. Susurluktaki Çataldag bu granit tor topografyasinin ayni zamanda ekstrem sporlarada uygun olan bir destinasyonu. Tirmanis yapilabilen bir yer ayni zamanda manzara üstünlügü çok fazla Bu sahadaki bitki örtüsü çok iyi korunmus durumda diger faaliyetlerine de çok uygun bu sahayi hakettigi ölçüde turizme egitime kazandirmak üzere harekete geçtik. Bir takim altyapi eksiklerini tamamladiktan sonra Susurluk Çataldag, Balikesir ve yakin çevresinin bu granit zenginliginin çok önemli bir odagi olacaktir" diye konustu.
Jeopark alani dagcilarin ilgi odagi oldu
Balikesir’in Susurluk ilçesi ile Bursa’nin Mustafakemalpasa ilçeleri arasinda bulunan Çataldag jeolojik yapisiyla büyülüyor. Kayin, mese ve gürgen ormanlarinin içinden Çobandede Tepesi ve zümrüt yesili ormanlarin içinden bir anit gibi yükselen Çataldag’in görkemli kayalari Bursali dagcilarinda ilgi odagi oldu. Bu ilginç kaya olusumun ziyaretçilerine etkileyici bir panaroma sundugunu belirten Bursa’li dagci Ismet Sentürk "Bursa’dan bölgede kamp yapmak üzere gitmistik. Kayin ormanlari içinde, Türkmen çesmesi olarak bilinen bölgede kamptaydik. Büyükbas hayvancilik yapan çobanlarla yaptigimiz sohbette Buraya kadar gelip Çobandedeye çikmazsaniz Çataldagi gördüm diyemezsiniz dediler. Bu sözler Çataldagin uzaktan yeterince anlasilamayan önemini gayet net bir sekilde açikliyordu. Çobandede tepesine ulastigimizda sok oldum. Böylesine farkli bir jeolojik yapi beklemiyordum. Mutlaka görülmesi gereken bir yer. Marmara bölgesinde yer alan bu güzel bir o kadar ilginç ve farkli olusumun bölgenin önemli bir dogal degeri olarak tescil edilmesi çok önemli" diye konustu.
(Özel) 300 Milyon Yillik Granit Tepeler UNESCO'ya Aday
Balikesir, Bursa, Çanakkale sinirlari içerisinde 23 ilçe ve 17 bin 500 kilometrekarelik alani kapsayan Ida Madra Jeoparki, Türkiye’nin UNESCO’ya aday resmî ilk ve tek jeoparki. Geçen yil Kasim ayinda yapilan basvuruyu kabul eden UNESCO, son 2 aydir resmi web sayfasinda Ida Madra Jeoparkin adayligi ile ilgili bilgileri paylasiyor.