(ÖZEL)70 Psikiyatri Hastasinin Minyatürünü Yapti

(ÖZEL)70 Psikiyatri Hastasinin Minyatürünü Yapti

Bakirköy’de atölyesi bulunan Tezhip ve Minyatür Sanatçisi Sabriye Seker, 70 psikiyatri hastasini minyatür sanatiyla anlatti. Seker, Bakirköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sagligi ve Sinir Hastaliklari Egitim ve Arastirma Hastanesi‘nin arsivlerinden yararlanarak, aralarinda Neyzen Tevfik’inde bulundugu psikiyatri hastalarini minyatür sanati ile anlatiyor.

Otuz bes yildir tezhip ve minyatür çalismalari yapan ve birbirinden güzel eserlere imza atan Sabriye Seker, bu sefer psikiyatri hastalarinin minyatürünü yapti. Bakirköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sagligi ve Sinir Hastaliklari Egitim ve Arastirma Hastanesi‘nin arsiv belgelerinden yaralanan Seker, sair Neyzen Tevfik dahil olmak üzere birçok psikiyatri hastasini minyatür sanati ile anlatirken, tezhip sanatiyla da süsledi. 70 psikiyatri hastasini minyatür sanati ile birlestiren Seker’in yaptigi tablolar arasinda Midilli Adasi’ndaki bir hastanin esini ve çocuklarini öldürmesi ve Çanakkale Savasi’nda Seyit Onbasi’nin hastalanmasini anlatan birçok eser bulunuyor. Seker’in tek istegi ise bu eserleri sergileyip daha sonra müzeye vermek.

“Edirne bulunan Sifahane’deki melankoli hastalarini resmettik”

Yaptigi sanati en ince ayrintilarina kadar anlatan Tezhip ve Minyatür Sanatçisi Sabriye Seker, “Psikiyatri vakalari ve psikiyatrinin tarihini minyatür ve tezhip ile süslemek dünyada ilk defa yapilan bir projedir. Bu ayni zamanda bu sanata da degisik bir bakis açisi saglamistir. Proje Bakirköy Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesi Bashekimi Sayin Erhan Hoca ile gerçeklestirdigimiz bir projedir. Projenin içerisinde ilk psikiyatri ile gelisen olaylar, Edirne’de bulunan Sifahane’deki melankoli hastalarini resmettik, zaten önce ziyaretlerini yaptik. Sonra hastane bize arsivlerini açti. Hastanenin içerisinde doktorlarla birlikte yatan hastalar ve hasta ile doktor iliskisini anlatan minyatürlerde bulunmaktadir. Bu çok heyecan verici bir sey, Neyzen Tevfik’ten tutunda ki, o son derece güzel sözlerini de süsleme ile bütünlestirdik” diye konustu.



“Tespit gömlegi giydirilmis bir hastanin ellerini çiçeklerle kapattim”

Hastanenin hocasi Mazhar Osman’in da portresini yapan Seker, “Ayni zamanda örnegin; projemizin içerisinde nöbet geçiren hastalarimizin resmedilmesi ama bunlari yaparken de, süslemenin bize vermis oldugu o güzel olanaklardan faydalandim. Örnegin; bir tespit gömlegini yaparken saz yolundan kullandim. Tespit gömlegi giydirilmis bir hastanin ellerini çiçeklerle kapattim. Bu hayatin geçici oldugunu ve bunlarin hepsinin düzelebilecegini aslinda bizim dünyaya bakis açimizi da etkileyen bir çalisma olmustur. Bunun disinda tabii ki alkol hastalarindan tutun, ayni zamanda çok degerli hocasi Mazhar Osman’in kendi portresini yapmaya çalistim” ifadelerini kullandi.

“Psikiyatri tarihine isik tutmus vakalari minyatür ile anlatmaya çalisiyorum”

Bu projeyi gerçeklestirirken çok heyecanlandigini belirten Seker, “Daha sonra bununla gelisen ikinci projemiz ortaya çikmistir. Bu da hastanemizin çok degerli ve Osmanli tarihi konusunda uzman ismi Psikiyatrist Sahap Erkoç hoca ile gerçeklestirdik. Biz bu projede de psikiyatri tarihine isik tutmus vakalari hocam tespit ediyor, bana veriyor ve ben de onlari minyatür ile anlatmaya çalisiyorum. Çok ilginç, çok heyecan verici ve ayni zamanda isik tutucu bu çalismalar hala devam ediyor. Ama koleksiyonumuzun büyük bir kismini tamamladik. Bunlarin içerisinde Midilli Adasi’ndaki bir hastanin esini ve çocuklarini öldürüsünden tutunda, Çanakkale Savasi’nda Seyit Onbasi’nin hastalanmasini anlatan minyatürler de var. Inanilmaz güzel çalismalar, ben bu minyatürleri yaparken onlarin dünyasina girebildigini hissediyorum. Tek istegim bu koleksiyonunun güzel bir sekilde sergilenip ait oldugu müzeye verilmesini saglamak” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile