(Özel) Apollon Smintheus Tapinagi'nda 1700 Yillik Mezar Bulundu

(Özel) Apollon Smintheus Tapinagi'nda 1700 Yillik Mezar Bulundu

Çanakkale’nin Ayvacik ilçesine bagli Gülpinar köyündeki Apollon Smintheus Kutsal Alaninda 2024 yili kazi çalismalarinda tapinagin kuzeybatisinda kalan nekropoliste (mezarlikta) 1700 yillik kiremit mezar bulundu. Mezardan çikacak olanlar Antropologlar tarafindan incelenecek. Yapilan arastirma sonrasi mezarin Roma ya da Bizans dönemine ait oldugu ortaya çikacak.

Ayvacik ilçesine bagli Gülpinar köyündeki Apollon Smintheus Kutsal Alaninda 1980 yilinda baslayan kazi ve restorasyon çalismalar Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Davut Kaplan baskanliginda, farkli bilim dallarindan uzman ve ögrencilerden olusan yaklasik 20 kisilik bir ekiple gerçeklestiriliyor. Çalismalar Kültür ve Turizm Bakanligi, Türk Tarih Kurumu tarafindan destekleniyor.

Bu yilki kazi çalismalari Apollon Smintheus Kutsal Alaninin kuzeybatisinda yer alan Nekropoliste (mezarlik) sürdürülüyor. Bu yilki kazilar sirasinda iki kiremit mezar bulundu. iki kiremit mezarindan biri kadin, birisi de çocuk mezar olarak tespit edildi. Nekropoliste devam eden kazi çalismalari sirasinda kazi ekibi duvar dibinde yaklasik 1700 yillik bir kiremit mezar tespit etti. Ekip kiremit mezarda arkeolojik çalisma olarak fotograflama, gerekli çizimler, belgeleme yapacak. Kazi çalismasi sirasinda kiremit mezardaki kiremitler asamali olarak düzenli bir sekilde kaldiriliyor. Kiremitlerin de tasnifleri, çizimleri, ölçüleri sonrasi mezardan çikacak olanlar Antropologlar tarafindan incelenecek. Mezarin Roma mi, Bizans dönemine mi ait oldugu ortaya çikacak.

Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Apollon Smintheus Tapinagi Kazi Baskani Doç. Dr. Davut Kaplan, 2024 yili kazi çalismalarini bir ay önce basladiklarini ve bir ayda sürdüreceklerini belirterek, “Yaklasik 20 kisilik bilim ekibi var. Bunlar sürekli degisim içerisinde, arazide çalisan isçi ve ögrencilerimiz var. 2 ayri bölgede çalisiyoruz. Birincisi Nekropolis alani dedigimiz ölülerin gömüldügü alan. Bir digeri de Romalilarin yasam alanlari, ancak bu yasam alani bir kent degil daha çok kutsal alan. Kutsal alanda çalisanlarin, hizmet verenlerin veya burada yasamayi heves eden insanlarin yasam alanlari çok daha güzel. Amacimiz kutsal alani diger sehirlerden ayirmak ve insanlarin din anlaminda yada dini nasil ettiklerini, nasil faydalandiklarini, hem yasam alanlarini hem de ölülerine bakarak biraz daha açiklamak istiyoruz. O yüzden yogunlugumuz Nekropol ve yasam alani arasindaki bir noktada devam ediyor” dedi.



Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doktora ögrencisi ve Kazi Baskan Yardimcisi Tugçe Kocael, su anda Smintheion/Gülpinar kazisinda bulunduklarini belirterek, “Geçen yil Nekropol alaninda çalismalarimiz baslamisti. Jeofizik taramalari sonrasi elde ettigimiz veriler dogrultusunda çalismalarimiza devam ediyoruz. Açtigimiz açmalarda, buldugumuz buluntular gerekli tasnif, belgeleme ve çizim çalismalarindan geçtikten sonra malzeme deposuna kaldirilip, yil boyu içerisinde çalismalarimiza devam ediyoruz. Suanda bulundugumuz Nekropol alaninda duvar diplerini kaziyoruz. Bu çalismalar sirasinda duvar dibinde bir kiremit mezar bulduk. Genel olarak bu Nekropol alanindaki malzemelere baktigimizda M.S. 1 ila en geç 5’inci yüzyila kadar malzemeler göstermekte. Çikan malzemelere baktigimizda daha çok profil veren, seramik parçalarina rastlamaktayiz. Mezarlar açisindan degerlendirdigimiz takdir de ise basit gömü seklinde kiremit mezarlara rastliyoruz. Buldugumuz bu mezarlarda bir ölü hediyesine rastlayamadik. Üzerinde bir kiremit mezar var ancak yigilmis olan topraktan, baskisindan kiremit parça parça seklinde asamali olarak çikariyoruz. 2023 yilinda bu alanda bulunan kiremit mezarlar açisindan da bir degerlendirecek olursak, yogun tahrip sonucu iskeletlere rastlamistik. Bunun içerisinde çocuk, anne ve baba seklinde bir aile oldugunu düsündügümüz bir grubumuz vardi. Bu sene buldugumuz iki kiremit mezarindan biri kadin, birisi de çocuk mezar, kiremit mezar tespit etmis olduk. Su anda çikan mezarin ne oldugunu bilmiyoruz. Gerekli tasniflerimiz var. Öncelikle düzenli olarak etrafin açilmasi, fotograflama, gerekli çizimler, belgeleme daha sonra kiremitlerin asamali olarak düzenli bir sekilde kaldirilmasi, onlarin gerekli bir sekilde tasnifleri, çizimleri, ölçüleriyle asama asama gidecegiz. Çok uzun süren bir çalisma diyebiliriz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile