Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliğindeki Yeniliklerle Uluslararası Kalitede Bakım Hizmet

Merve Yıldızalp - Özel bakım merkezleri yönetmeliğini yenileyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, uluslararası bakım hizmeti vermeyi hedefliyor.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşlı ve engelli bakım hizmetlerinde önemli değişiklikler yaptıklarını belirtti.

Bakım hizmetleri hakkında bilgi veren Çiftçi, çalışabilecek durumdaki engelli kişiyi iş hayatına katacak, çalışamayacak kadar ağır durumda olan kişiler için ise evde bakım aylığını devam ettirecek bir sistemin kurulma aşamasında olduğunu söyledi.

Doğru bakımı vermek için de yaşlıların, engellilerin eğitimle ve maddi olarak destekleneceğini ifade eden Çiftçi, evinde desteklenemeyen yaşlılar için 'Yaşam Evi' isminde hizmet veren evler oluşturduklarını bildirdi.

Gündüz bakım merkezlerinin standartlarını belirlemek için de çalıştıklarını anlatan Çiftçi, engellilerin eğitim, günlük yaşama katılım ve sosyal aktivitelerinin yerine getirilmesinin amaçlandığını belirtti.

Zihinsel engellilerin ve akıl hastalarının topluma katılarak desteklenecekleri bir bakım modelinin de pilot uygulama aşamasında olduğunu dile getiren Çiftçi, "Ev modeline geçmekteyiz. Bu modelde, engellilerimiz ya kendi evinde ya da bizim oluşturacağımız evlerde yaşayacaklar. Kişi eğitim çağındaysa okuluna gidecek, istihdam çağındaysa üretime katılabilecek" diye konuştu.

-"Bakım merkezlerinde kişi başı düşen metrekareyi artırdık"-

Evde rahat edemeyip kalabalıkla yaşamak isteyenlere yönelik kurumsal bakımı bir süre daha tamamen kaldırmayacaklarını vurgulayan Çiftçi, şunları kaydetti:

"Kurumsal bakım şu anda kozmopolit yapıda. Zihinsel engellisi, akıl hastası, bedensel engellisi, yaşlısı hepsi bir arada. Çalışmamızla bu rahatsızlıkları olanları birbirinden ayrılmakta ve böylece ihtisaslaşmaya gidilmekte. Zihinsel engelliler, akıl hastaları, fiziksel engelli, Alzheimer tanılı bireyler için ayrı bakım merkezleri oluşturulmakta. Kapasitenin 60'ı aşmaması hedefleniyor"

Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliğini tamamladıklarını bildiren Çiftçi,"Hayata geçmesi için yani mevcutların buna göre düzenlenmesi için 1 yıl süre koyduk. Bu süre zarfı içinde dönüşümünü tamamlayanlar için işlem devam edecek ama tamamlamayan olursa bağlantıyı koparacağız" şeklinde konuştu.

Özel bakım merkezlerinde kişi başına 2 asgari ücret bakım ödemesini tamamlamayanlara ödemeyeceklerini kaydeden Çiftçi, "Yeni hazırladığımız yönetmelikte kişisel hakları ön planda tuttuk. Bakım merkezlerinde kişi başı düşen metrekareyi artırdık. Önceden 5 metrekareydi şimdi 12 metrekare. Herkesin bir odası olacak. Bahçeyi geniş tuttuk" ifadesini kullandı.

-"Standartlar çok üst düzeyde"-

Yemek hizmetleriyle ilgili tanımları da detaylandırdıklarını anlatan Çiftçi, sosyal aktivite çalışmalarını zorunluluk haline getirdiklerini vurguladı. Detaylı yönetmelik hazırlandığına dikkati çeken Çiftçi, "Standartlar çok üst düzeyde. Merkezler zemin artı üç kat şeklinde olacak. Her bir yapıda sadece bir hedef kitle olacak. Aynı bina içinde bir arada olunmayacak" görüşün dile getirdi.

Bakım kalite standartları konusunda özel bakım merkezleri yönetmeliğinden ayrı olarak çalışma başlattıklarını ifade eden Çiftçi, "Uluslararası geçerliliği olan bir bakım hizmeti vermek istiyoruz. Finlandiya yaşlılarına bakım hizmeti verecek ülke arıyor. Biz neden bakım turizmi veren ülke olmayalım- Bunun üzerine çalışma yapıyoruz. Uluslararası bakım hizmetini de yerine getirebilmek için önümüze böyle bir hedef koyduk" diye konuştu.

Bakım standartları konusunda yaklaşık bine yakın kriter belirlediklerini dile getiren Çiftçi, Türkiye'deki 600-700 civarı kuruluşa kalite standartlarıyla ilgili izleme ziyaretleri yapılacağını söyledi.

Çiftçi, kalite sistemini izlemek üzere illerdeki kalite çalışmaları içinde yer alanlardan ekip kurduklarını, bu çalışmayla kurumların karnesinin çıkarılacağını kaydetti.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile