(Özel) Bayburtlu Bu Kadinin On Parmaginda On Marifet

(Özel) Bayburtlu Bu Kadinin On Parmaginda On Marifet

Bayburt’ta yasayan Süheyla Demir, evinin bir odasinda kurdugu tezgahinda eski kazaklari sökerek, yeniden kullanilmaya hazir ürünler üretiyor.

Giyilmeyen, eskiyen yün kazaklari söküp yeniden iplik haline getirdikten sonra kilim, paspas, hali, atki gibi ürünler dokuyan Demir, yaptigi ürünleri satarak para kazaniyor. Bunun yani sira evinin bir diger odasina kurdugu kuluçka makinesi ile tavuk ve yumurta üreten Demir, bahçesinin bir kismini seraya çevirerek kendi organik sebzesini de bu bahçede üretiyor. Çömlek yapimina merak saldigini belirten Demir, esine ekonomik destekte bulunmak için dag bayir gezerek, buldugu topraklarla çömlek üretmeye karar verdi. Eski kiyafetleri söküp, para kazandigini bu parayla ise çocuklarini okuttugunu söyleyen Demir, kazandigi parayla esinin sigortasini ödeyip emekli ettirdigini ifade etti.

Öte yandan ehram hali, kilim, paspas gibi ürünler dokuyarak elde ettigi gelirle umreye gittigini belirten Demir, ev ekonomisine büyük katkilarda bulundugunu, iki çocugunu bu islerden elde ettigi parayla desteksiz bir sekilde evlendirdigini dile getirdi. Ev hanimi olmanin çalismaya engel olmadigini vurgulayan Demir, sadece bu is koluyla sinirli kalmadiginin altini çizdi.

"Tavuk çiftligi kurmaya 2 tavukla basladim"

Evinin diger bir odasina kurdugu kuluçka makinesiyle organik tavuk ve yumurta ürettigini söyleyen Demir, "Ilk önce ise iki tavukla basladim, baktim ki ürettigim et yumurta çok lezzetli, tavuklari kuluçkaya yatirmaya basladim. Bu is böyle olmayacak dedim, kuluçka makinesi aldim sonra kuluçka makinesinden çikan civcivlerle tavuk çiftligi kurmaya karar verdim" dedi.

Bayat yem sonucunda bin adet civcivin telef oldugunu vurgulayan Demir, "Civcivlerim bir anda ölmeye basladi, Tarim Il Müdürlügü’ne gittim dediler ki 1-2 tane civciv getir Erzurum’a laboratuvara gönderelim sebebini ögrenelim. Sonuçlar geldi meger bayat yemden ölmüs civcivlerim" ifadelerini kullandi. Çiftlik kurmak gibi bir sevdasi olan, civcivleri telef olduktan sonra pes etmeyerek, tavuk ve yumurta üretmeye devam eden Demir, "hiçbir zaman pes etmedim, civcivlerim telef oldu ama ben yine üretmeye devam ettim, bin adet civcivim öldü yerine bin adet daha ürettim, pes etmeden yola devam edecegim" ifadelerini kullandi.

“Çömlek isine de el atti”

Son dönemlerde çömlek, güveç isine merak saldigini kaydeden Demir, bisiklet tekerinden çömlek yapma aparati yaptigini, bu aparatla da toprak kaplar, çömlekler ürettigini belirtti.

Esinin sobaci oldugunu ve yilda 30-40 bin liraya disaridan çömlek ve sobada kullanilmak üzere toprak malzemeler aldigina deginen Demir, "son zamanlarda çömlek isine merak saldim benim esim sobaci disaridan her yil 30-40 bin liraya çömlek malzemesi getiriyorlar dedim ki ben bu çömlegi niye kendim yapmayayim, disariya verdigimiz o para neden cebimize kalmasin diyerek bu ise giristim. Simdilerde ise çömlek, güveç, esim is yerinde kullansin diye toprak malzemeler yapiyorum" diye konustu.



“Bahçeden sofraya organik sebze”

Bahçesinin bir kismini seraya çevirerek seracilik yaptigini, yazin sebze ve meyvesini kendisinin ürettigini dile getiren Demir, elde ettigi mahsulle kislik konserve, salça ihtiyacini kendi bahçesinden karsiladigini vurguladi. Dalindan kopararak tükettigi sebze meyvenin tadinin markettekilerden farkli oldugunu ifade eden Demir, "Yaz aylarinda eker kis mevsimi için konservelik menemen, salça yaparim. Marketteki domatesle, dalindan koparip yedigim domatesin tadi kesinlikle bir degil, organik olan her seyin lezzeti bambaska" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile