(Özel) Bu Egitim Hayat Kurtariyor

(Özel) Bu Egitim Hayat Kurtariyor

MERSIN – Günlük yasamda her an karsilasilabilecek herhangi bir kaza ya da yasami tehlikeye düsüren bir durumda ilk yardim tekniklerini bilmek hayat kurtariyor. Bu teknikleri ögrenmek ve bir yasama dokunmaksa il saglik müdürlükleri veya yetkilendirilen özel merkezlerde iki günlük kisa bir egitimden geçmek kadar kolay.

Hemen hepimiz evde, sokakta ya da is yerinde bir kaza, ani bir rahatsizlik, düsme, zehirlenme, bogulma gibi yasami tehlikeye sokan durumlarla karsilasabiliyoruz. Yardimseverligiyle bilinen Türk milleti olarak, bu tür olaylar karsisinda ilk tepkimiz de aninda yardima kosmak oluyor. Peki ama bilinçsizce yaptigimiz bu yardimlar ve müdahalelerin, karsimizdaki kisinin yasamini daha da tehlikeli bir duruma düsürebileceginin farkinda miyiz? Ilk yardim tekniklerini bilmenin ne kadar önemli oldugu, iste tam da bu noktada ortaya çikiyor, çünkü bilinçli yapilan her ilk yardim bir hayat kurtariyor.

Yasamimizda bu kadar önemli olan ilk yardimi ögrenmek ve bir hayata dokunmak için yapmamiz gereken tek sey ise Saglik Bakanligi bünyesinde tüm illerde saglik müdürlükleri araciligiyla verilen 2 günlük egitimden geçmek. Alaninda uzman ve yetki belgeli egitmenler tarafindan verilen ilk yardim egitimiyle saglik görevlileri gelene kadar yapacaginiz acil müdahalelerle siz de bir hayat kurtarabilirsiniz.

Ücretsiz olarak ilk yardimin tüm tekniklerini ögrenmek mümkün

İçel Il Saglik Müdürlügü Acil Saglik Hizmetleri Baskanligi Acil Saglik Hizmetleri Biriminde de isteyen herkese ve her kuruma ücretsiz olarak ilk yardim egitimi veriliyor. Bugüne kadar gerek bireysel gerek kurumsal binlerce kisiye verilen ilk yardim egitimi, eski devlet hastanesi bahçesindeki Acil Saglik Hizmetleri Baskanligi Egitim Salonunda düzenli olarak devam ediyor.

İçel genelinde 32 egitmenle hayatlara dokunmayi sürdüren Il Saglik Müdürlügü, ilk yardim egitimlerinin kapisini IHA’ya açti. Iki gün boyunca 16 saatlik egitimden geçen farkli meslek gruplarindan kursiyerler, önce ilk yardimla ilgili teorik bilgileri aliyor, ardindan uygulamali olarak nasil müdahale etmesi gerektigini hem mankenler hem de kendi üzerlerinde deneyerek ögreniyor. Egitim sonunda yapilan sinavda basarili olan kursiyerler, 3 yil geçerli sertifikalarini aliyor. Her 3 yilda bir güncelleme egitimine katilanlarin sertifikalari geçerliligini koruyor.

“Ilk yardim, hayatimizin her aninda, her alaninda var”

Acil Saglik Hizmetleri Birimi Ilk Yardim Birim Sorumlusu Sultan Selçuk Yasar, basvuru yapan herkese ücretsiz olarak ilk yardim egitimi verdiklerini söyledi.

Bu egitimi ücretli veren özel merkezlerin denetiminin ve sertifika onaylarinin da Il Saglik Müdürlügü tarafindan yapildigini belirten Yasar, “Ilk yardim, hayatimizin her aninda, her alaninda var. Çocugumuzla, esimizle, isimizde, bir dolmus beklerken bile her an basimiza gelebilecek müdahalelerden bahsediyoruz. Egitime gerek bireysel gerek kurumsal çok fazla talep var. Biz özellikle adliye, cezaevleri, huzurevleri, asker, polis, ögretmen gruplarini önceliyoruz. Ayrica isteyen firmalara da egitim veriyoruz” dedi.



“Ilk yardimi bilmek hayat kurtariyor”

Ilk yardim sertifikasini alabilmek için ilkokul mezunu ve 18 yasini doldurmanin yeterli oldugu bilgisini veren Yasar, “Bütün halkin bu konuda bilinçlendirmesi çok önemli. Siz çok bilinçli olabilirsiniz, doktor olabilirsiniz, saglik personeli de olabilirsiniz ama sizin çocugunuzun durakta basina bir sey geldiginde yakinindaki kisinin uzman olmasina gerek yoktur, ilk yardimi biliyor olmasi yeterlidir ve inanin bu hayat kurtaracaktir. Çok ufak dokunuslarla insanlarin yasaminda kahraman olarak kaliyorsunuz. Kesinlikle bir hayat kurtariyoruz, bir hayata dokunuyoruz. Bazen de bir hayata dokundurtmuyoruz. Bu egitimlerle yanlis müdahalelerle zarar verilmesini engelliyoruz” diye konustu.



“Egitimin en güzel yani aldigimiz geri dönüsler”

Bugüne kadar binlerce kisiye egitim verdiklerini vurgulayan Yasar, “Güncelleme egitiminde, kimi zaman en yakinina kalp masaji yapan kimi zaman da hiç tanimadigi bir insana dokunan insanlarla karsilasiyoruz. Bu en güzel yani zaten. Egitmen olarak yasadigimiz en güzel duygulardan biri bu” seklinde konustu.

Yasar, 2021’de bin 500 kisiye ilk yardim egitimi ve sertifikasi verdiklerini, özel merkezlerde de 4 bin 600 kisinin egitim aldigini kaydetti.



“Ilk yardim bilenlerin sayisinin çogalmasini istiyoruz”

112 Il Ambulans Servisi Bashekimligi Egitim Birimi Sorumlusu ve Ilk Yardim Egitmeni Oya Yilmaz da vakalarda kisilerin hayatta kalma sanslarinin artmasi için ilk yardim bilenlerin sayisinin çogalmasini istediklerini söyledi.

Yilmaz, “Özellikle kalp masaji ve suni solunum gibi temel yasam destegi, yabanci cisim tikanikligi bizim için çok önemli. Özellikle çocuklarda, bebeklerde yabanci cisim tikanikliginda basarili bir müdahale yapildigi takdirde gerçekten iyi sonuçlar alinabiliyor. Ayrica, kanamalarda, kirik-çikikta, zehirlenmelerde ilk yardim, kaza yapan birini araçtan çikarma gibi birçok müdahalemiz var. Buradan iki günlük egitimi alan ve sertifikaya hak kazanan herkes bu müdahaleleri yapabilir” dedi.



“Yanlis müdahale her zaman hayata tutunmayi zorlastirir”

Yanlis müdahaleler konusunda uyarilarda da bulunan Yilmaz, “Yanlis müdahale her zaman hayata tutunmayi zorlastirir. Ilk yardim egitimi almis olabilirsiniz ama her yaptiginiz müdahaleden önce bir tereddüdünüz varsa lütfen tereddütte kaldiginiz hiçbir müdahaleyi yapmayin. Sadece basinda bekleyin, 112’yi arayin ve gelmesini bekleyin. Bu da yapacaginiz en büyük yardim olacaktir. Egitim almayanlar da yardima kosuyor ama bilinçli yapilmayan ilk yardim bazen kötü sonuçlar dogurabiliyor. O yüzden bu egitimi almamis, bilinçli olmayan hiç kimsenin yapmasini istemiyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile