(ÖZEL) Bu Egitimler Sayesinde Engelli Bireyler Evlerine Hapsolmuyor

(ÖZEL) Bu Egitimler Sayesinde Engelli Bireyler Evlerine Hapsolmuyor

Eskisehir’de bulunan bir rehabilitasyon merkezi, bünyesinde verdigi çesitli egitimlerle farkli engelleri bulunan birçok vatandasin hayata kazandirilmasinda etkin rol oynuyor.

Görsem Görme Engelliler ve Dayanisma Dernegi’nin Eskisehir’deki Özel Görsem Özel Egitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, yaslari fark etmeksizin birçok engelli bireyin temel becerilerini gelistiren dersler veriliyor. Bedensel, zihinsel, görme, isitme ve yaygin gelisimsel bozukluk yasayan bireylerin günlük hayatlarinda yapmakta zorlandiklari ve baskalarinin yardimi olmaksizin yapamadiklari etkinlikler, bu okulda asiliyor. Görme engelli ögrenciler için baston egitimi, yemek yeme, öz bakim, günlük yasam tarzi, merdiven çikma gibi dersler verilirken, bedensel engelli bireyler için ise fizik tedavi seanslari düzenleniyor.

“Uygun egzersiz programlari olusturuluyor”

Rehabilitasyon merkezinde fizik tedavi uzmani olarak görev yapan Uzman Fizyoterapist Jale Serin Basim, verilen egitimler ve tedaviler hakkinda konustu.

Her ögrenci için farkli programlar olusturduklarini belirten Basim, “Fizyoterapi anlaminda sadece bedensel engeli olan ögrencilere egitim veriyoruz. Bir bedensel engelin yaninda zihin engeli, görme engeli veya isitme engeli olabiliyor. Bedensel engelli grubu genellikle serebral palsi (beyin felci) agirlikli oluyor, ama farkli tanimda ögrencilerimiz, hastalarimiz mevcut. Onlarin degerlendirmeleri yapilarak uygun bir egzersiz programi olusturuluyor. Ihtiyaçlarina göre program belirliyoruz. Ona göre egitimlerine devam ediyoruz” dedi.



“Ögrenciler egitimlerle günlük hayatlarini idame ettirebiliyor”

Verdikleri egitimlerin özellikle görme engelli ögrencilerin birçok konuda hayatlarini bagimsiz olarak sürdürmeleri için önemli oldugunu belirten özel egitim ögretmeni Gülsen Oktay, “Su anki dersimizi görme olarak isliyoruz. Görme dersinde ögrencilerimizle Braille alfabesi çalisiyoruz, tabletlerimiz var, küp tas diziyoruz, baston egitimi veriyoruz, yemek yeme, öz bakim, günlük yasam tarzi egitimlerimizle ögrencilerimizi destekliyoruz. Bagimsiz olarak hayatlarini idame ettirme konusunda çok büyük destekleri oluyor. Merdiven çikma konusunda ögrencilerimiz biraz tedirgin oluyor görmedikleri için. Bu alanda çok gelisiyorlar, kendileri inip çikabiliyorlar. Kendileri yemek yiyebiliyor, günlük yasamlarini idame ettirebiliyorlar. O yüzden bu egitimin ögrencilerimiz için çok faydali oldugunu düsünüyorum ve bunun faydasini da ögrencilerimizde görüyoruz” diye konustu.



“Kisa hikâyeler ve siirler yazarak birlikte okuyoruz”

Merkezde görev alan bir diger ögretmen Elif Ünver, çesitli yasamsal egitimlerin yani sira okulu destekleyici dersler de verdiklerini ifade etti.

Sosyallesme anlaminda çesitli etkinlikler yaptiklarini anlatan Ünver, “Hepsinin durumuna göre ayri ayri egitim veriyoruz. Mesela görme engellilere Braille alfabesi ögretiyoruz. Alfabeyi ögrenmis olanlarla kisa hikâyeler yaziyoruz, hatta siir bile yaziyoruz. Bazen kendileri de evde bir seyler yazip bize getirebiliyorlar, burada onlari okuyoruz. Zihinsel engelli ögrencilerle de engel durumuna göre siralama, dizme gibi basit çalismalar yapiyoruz. Hafif zihinsel engelli ögrencilerimiz genelde okula gidiyorlar zaten, onlarla da hem okul derslerine destek oluyoruz, hem de sosyallesme anlaminda çesitli etkinlikler yapmaya çalisiyoruz” sözlerini dile getirdi.

“Her seyi bu okulda ögrendim”

Yaklasik 16 senedir Eskisehir’deki Özel Görsem Özel Egitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde egitim alan 28 yasindaki Emine Korucu, merkezden duydugu memnuniyeti su ifadelerle anlatti:

“15-16 senedir buradayim, çok memnunum okulumdan. Burada en basta geldigimde kabartma yazi ve küp taslarla matematik yapmayi ögrendim. Açiktan liseyi bitirdim. Cografya çalisiyoruz. Burayi seviyorum, ben her seyi burada ögrendim diyebilirim. Kabartma yazi, sosyal yasami, her seyi bu okulda ögrendim. O yüzden çok memnunum.”

“Engelli bireyler evlerine hapsolmasin”

Merkez hakkinda genel bilgiler veren Özel Görsem Özel Egitim ve Rehabilitasyon Merkezi müdürü Esra Aytekin, amaçlarinin engelli bireyleri kendilerine yetebilmelerini saglayarak hayata kazandirmak oldugunu aktardi. Engelli bireylerin eve hapsolmamalari ve yasam kalitelerini arttirmak adina özel egitim kurumlari merkezlerine gelmeleri için çagri yapan Aytekin, “Zihinsel engelli bireyler destek egitim programi, yaygin gelisimsel bozukluklar, bedensel engelli bireyler destek egitim programi, görme ve isitme olarak bes adet destek programimiz var. Egitimimiz ücretsiz, servislerimiz var, evlerinin önünden çocuklarimizi alip getiriyoruz ve ders bitiminde tekrar evlerine götürüyoruz. Yas sinirlamamiz yok, çocuk küçük çocuklarimiz da var, 40 yasinda ögrencilerimiz de var. Matematik, Türkçe, okuma yazma gibi akademik anlamda gelismelerini saglamanin yaninda günlük yasam kalitelerini arttirmaya yönelik bir hedefimiz var. Onlarin kendi kendilerine yetebilmeleri ve hayata kazandirabilme amacindayiz. Tüm velilerin kaygisi, takdir edersiniz ki kendilerinden sonra ayakta kalabilmeleri, kendi kendilerine yetebilmeleri. Bununla ilgili de günlük yasam becerileri, toplumsal hayat gibi modüllerimiz var. Onlara özel hocalarimiz hayata hazirlamak adina çalisiyorlar. Engelli bireylerin eve hapsolmamalarini istiyoruz, hayata katilmalarini ve yasam kalitelerini arttirmak adina da özel egitim kurumlari merkezlerine gelmelerini bekliyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile