(Özel) Buz Ve Karda Yürüme Teknikleri

(Özel) Buz Ve Karda Yürüme Teknikleri

Kar yagisi Türkiye’nin birçok bölgesinde etkisini sürdürürken, uzmanlar buzlu ve karli yollarda meydana gelebilecek kazalara karsi vatandaslari uyardi. Uzmanlar, buzlu yolda yürürken, ellerin cepte olmamasini, adimlarin kisa ve yere yakin atilmasini, çok sik araliklarla yere bakilmasini ve kauçuk veya neopren malzemeden yapilmis ayakkabi giyilmesini tavsiye ediyor.

Kis mevsimine iliskin akillarda kalan en bariz görüntülerin cadde ve sokaklarda yürüyen insanlarin düsme anlari oldugunu ifade eden uzmanlar, olusabilecek sakatliklarin önüne geçilmesi için yürüme tekniklerine önem gösterilmesi gerektigini kaydetti.

Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bursa Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Serap Latif Raif, karli ve buzlu zeminde yürünürken kesinlikle ellerin cepte olmamasi gerektigini vurgulayarak, teknikleri söyle siraladi:

“Havalarin sogumasiyla birlikte kar ve buzlanma siklikla karsimiza çikiyor. Çok fazla agir giysiler giymemeye özen göstermeliyiz. Üzerimizdeki agirliklar bizim yürüme dengemizi etkiler. Sik araliklarla yere bakarak yürünmeli. Ellerimiz mutlaka boslukta olmali. Dengemizi saglamamiz açisindan bu çok önemli. Mümkünse dik yokuslari inip çikmayalim. Merdiven inip çikarken tirabzanlari kullanarak dengemizi saglamaliyiz. Kar ve buz üzerinde yürürken zorlandigimizi düsünürsek, bu esnada cep telefonu kullanmamiz da dogru degildir. Çünkü onlar dikkatimizi dagitan unsurlardir. Kauçuk veya neopren malzemeli ayakkabilar tercih edilmeli. Kar ve buzlu ortamda ayaklarin islanacagi endisesiyle daha kuru olan buzlu ortamin seçilmesi de, sik yapilan yanlislardan biri. Zira gizli buzlanma, size tatsiz bir sürpriz hazirlayabilir. Daha yumusak ve kayma riski daha az olan karda yürümek tercih edilmeli.”

Düsme vak’alarinin ardindan mutlaka bir saglik kurulusuna gidilmesi gerektigi hatirlatan Dr. Serap Latif Raif, "Düsme sonucunda yerden kalkarken, mümkün oldugunca hizli hareket etmeyerek birilerinden yardim isteyelim. Çünkü eklem, omurga, kol veya bacak gibi organlarin yaralanmasi ortaya çikabiliyor. Yumusak doku zedelenmesinde, agrinin kontrol altina alinmasinin ardindan gereken fizik tedavi metotlarini uyguluyoruz. Kirik oldugunda ise, cerrahi olabiliyor. Bu sebeple, özellikle sert düsüs ve darbelerde en yakin saglik kurulusuna basvurulmalidir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile