(Özel) Çanakkale'deki Savasin Acimasiz Yüzü Açiklamasi 'Topuk Patlatanlar'

(Özel) Çanakkale'deki Savasin Acimasiz Yüzü Açiklamasi 'Topuk Patlatanlar'

Çanakkale Savaslari sirasinda Ingiliz ve Fransizlar tarafindan Osmanli askerlerinin cepheye ulasacaklari yollara havadan atilan ve savas hilesi olarak nitelendirilen 3 ayakli sivri uçlu topuk patlatanlar, savasin acimasizligini gözler önüne seriyor.

Eceabat ilçesine bagli Kilitbahir köyündeki Namazgah tabyasinda 109 yil önceki Çanakkale Savaslari sirasinda Itilaf Devletleri’nin savas uçaklarindan atilan ’topuk kiran’ denilen 3 tarafi sivri yildiz çiviler, görenlere savasin dehsetini bir kez daha hatirlatti. Tarihin en kanli savaslarindan birisi olan Çanakkale Savaslari’nda, Ingiliz ve Fransizlarin Türk askerinin üzerine attiklari 3 ayakli sivri çiviler seneler sonra bile görenleri dehsete düsürüyor. Yere düstügünde her zaman sivri tarafi üstte kalan topuk kiran çiviler, harp meydaninda binlerce Türk askerine zarar vermis.

Üç tarafi sivri, uçlari balik oltasina benzer bir sekilde imal edilen bu çiviler, yere nasil düserse düssün sivri tarafi hep üstte kaliyor. Türk askerinin yürüyüs yollarina atilan bu çiviler, gece karanliginda fark edilmediginden, askere büyük zayiat verdirdi. Ayakkabidan kolayca geçen bu çiviler, askerlerin topuk kemiklerini kirarak yaraladi. Savas sirasinda ameliyatsiz çikarilmasi imkansiz olan bu çiviler kangrene de sebebiyet verdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Insani ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Mithat Atabay, Çanakkale Savaslari basladigi zaman uçaklardan üç ayakli sivri topuk kiranlarin atildigini söyledi.

Bu topuk kiranlarin savasta önemli bir rol üstlendigini de ifade eden Ögretim Üyesi Dr. Mithat Atabay, "Bu topuk kiranlarin uçlari sivriydi ve yere düstükleri zaman hiçbir sekilde yan yatmiyorlardi. Mutlaka bir tanesinin bir ayagi üste geliyordu. Özellikle askerlerin gece yürüyüslerinde yeri görmemeleri sebebiyle bu topuk kiranlar ayaklarina batiyor ve topuk kemiklerinin kirilmasi nedeniyle askerler savas disi kaliyordu. Özellikle Ingilizlerin, buna çok büyük önem verdikleri görülmektedir. Yapilan topuk kiran operasyonlarinda uçaklar vasitasiyla özellikle sevk hatlarina atilarak pek çok Osmanli askerinin ayaklarinin topuklarindan bu sekilde zayi olmasina sebebiyet verdigi ve pek çok askerimiz de o yüzden askerlik hizmetinden ayrilmak durumunda kaldi. Ayrica bu topuk kiranlar özellikle atlar ve develere de zarar vermistir. Çünkü onlarla da sevk yapilirken hayvanlar bunlari görmedikleri zaman üzerlerine basiyorlardi ve bu çerçevede hayvan zayiatina da sebebiyet veriyordu. Çanakkale Savaslari’ndan bunca yil geçmesine ragmen bu topuk kiranlar bütün askeri müzelerde ve savas müzelerinde kendini göstermektedir. O nedenle bunlar da gerçekten Türk askerine büyük zayiat verdiren obje olarak karsimiza durmaktadir. Tabii ki her yolu kullanarak bu sekilde karsi tarafa alt etmeyi denemislerdir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile