(ÖZEL) Çatilar Rüzgârdan Degil Kötü Isçilikten Uçuyor

(ÖZEL) Çatilar Rüzgârdan Degil Kötü Isçilikten Uçuyor

Geçtigimiz haftalarda yurt genelinde siddetli rüzgârlar birçok yapinin çatinda hasara neden olurken, sektörde uzun yillardir çalisan Abdülkadir Çetin, uçan çatilarin sebebinin kötü isçilikten kaynakli oldugunu anlatti.

Geçtigimiz haftalarda ülke genelinde yasanan kuvvetli rüzgârlar ve firtinalar sonrasinda insanlar günlük yasaminda zorluk yasadi. Kuvvetli esen rüzgârlar insanlarin özellikle konutlarina ve is yerlerine zarar verdi, ölüm ve yaralanmalara sebep oldu. Yapilarin özellikle çati kisilmalarina zarar veren rüzgârlar maddi açidan büyük maliyetlere neden oldu. Zarar gören binalarin yaninda yer alan yapilara rüzgârdan kaynakli zararin gelmemesi, çatisi uçan binalarda ‘kötü isçilik’ yapildigi fikrini akillara getirdi.

“Saglam çatiyla kötü 3 bin lira fark olur”

Uzun yillardir çati dizayni ile ilgili çalismalar yapan Abdülkadir Çetin, uçan çatilar hakkinda konustu.

Rüzgârdan kaynakli zararlarin aslinda kötü isçilikle yapilan binalarin basina gelecegini aktaran Çetin, çati yaptiracak müttehitlerin az bir miktar kar için isin ehli olmayan, amatör ve ruhsatsiz çalisan firmalara is verdiklerini aktardi. Firtinalarda, saglam yapilan çatinin kolay kolay uçmayacagini belirten Abdülkadir Çetin, “Çati isiyle ugrasan bazi firmalar biraz is yaptiktan sonra kendini usta olarak tanitiyor. Müteahhitlerde bunlar ucuz is yapiyor diye bunlari tercih ediyor. Geçtigimiz haftalarda uçan çatilar ustaliktan kaynaklaniyor. Neyi eksik yapiyorlar diye sorarsaniz, isçiligini güzel yapmiyorlar, klipsilerini düzenli takmiyorlar her 50 santimde bir düzenli klipsi takilmali, çati uçlarinin saglikli yapilmasi gerekiyor. Klipsleri düzenli olmazsa isçiligi ve çati uçlari da saglam yapilmazsa çati uçar. Kar ettiklerini düsünerek bunu yapiyorlar ama hiç kar etmiyorlar, aksine itibarini kaybediyorlar. Saglam çatiyla kötü çati arasinda 2 ya da 3 bin lira fark olur. Bu kadar fiyat farki var diye is düzeni düzgün saglam is yapan firmaya is vermiyorlar. Amatör çalisan, vergisiz çalisan firmalarin yaptigi çatilar uçuyor sonra usta bulunmuyor. Suan üzerinde bulundugumuz çati gibi çatinin maliyeti 60 ile 80 bin lira arasinda degisiyor. Bu kenetli olarak tabir edilen çatinin tamiri olmaz eger uçarsa yeniden bir düzenleme yapilmali” diye konusarak bilgi aktardi.

Profesyonel kisilerle çalismak adli konuda da önemli

Abdülkadir Çetin, vergi levhasi olmayan, kaçak çalisan firmalarin, bir sorun karsisinda adli olarak muhatap olmanin güçlügüne deginirken, çati yaptiracaklara da bir dizi tavsiyede bulundu. Yeri belli olan ve kendini kanitlamis profesyonel firmalarla çalismanin, bir sorun oldugunda muhatap bulma konusunda da yararli oldugunu belirten Çetin, “Çati uçtugunda, çatiyi yapan firmayla adli süreç olmaz. Çünkü zaten adam kaçak çalisiyor, vergisi yok, algisi yok. Ama düzenli bir firma olsa kontrat yapar, firmanin yeri bellidir, bu firmalari mahkemeye verse kazanir. Çati yaptiracak insanlar güvenilir insanlara, firmalara versinler. Ben bu isi Almanya’da da yaptim, oradaki firma sadece çati ile ugrasir, izolasyonundan oluguna kadar tek bir firma yapar ama Türkiye’de herkes bu isle ugrasiyor” ifadelerini kullanarak uyardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile