Özel Çevre Koruma Bölge sayısı 15'e yükseldi

Saros Körfezi'nin 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' ilan edilmesiyle 14 adet olan Özel Koruma Bölge sayısı 15'e yükseldi.

Saros Körfezi ve kıyıları; zeng

Saros Körfezi'nin 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' ilan edilmesiyle 14 adet olan Özel Koruma Bölge sayısı 15'e yükseldi.

Saros Körfezi ve kıyıları; zengin biyolojik çeşitliliği, jeomorfolojik ve peyzaj özelliklerinin korunması maksadıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın talebi üzerine alınan Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, Saros Körfezi'nin yaklaşık 75 bin hektarlık bölümü ÖÇK Bölgesi ilan edildi.

22 Aralık 2010 tarih ve 27793 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla, 14 olan ÖÇK Bölge sayısı 15 oldu. Böylece özel çevre koruma bölgelerinin kıyı ve denizalanı büyüklüğü 73 bin hektar daha artırılmış oldu.

Alınan kararla Saros Körfezi'nin tabii güzelliklerin, tarihi ve kültürel kaynakların, biyolojik çeşitliliğinin, sualtı, su üstü canlı ve cansız varlıkların korunmasına yönelik koruma kullanma esaslarının belirlenmesi, imar planlarının oluşturulması, revize edilmesi ve resen onaylanması konularında; Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı yetkili kılındı.

Ege Denizi'nin en tuzlu kesimlerinden birini oluşturan ve karmaşık girdaplar çizen akıntıların görüldüğü Saros Körfezi, kendi kendini temizleyen bir körfez konumunda. Dünya'da kendi kendini temizleyerek temiz kalan beş körfezden biri. Yüksek oksijen içeren suların ve körfeze dökülen akarsuların getirdiği bol besin tuzları sebebiyle tür bakımından zengin.

Saros Körfezi, 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere ev sahipliği yapan, su altı zenginlikleri ile dolu ve sualtı etkinlikleri ile ilgilenenler için oldukça önemli bir bölge. Körfez, içinde barındırdığı zengin balık çeşitleri sebebiyle deniz biyologları ve dalış meraklıları arasında büyük ve tabii bir akvaryum olarak nitelendiriliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile