(Özel) Cografi Isaretli Lapseki Seftalisinde Bu Yil 150 Bin Ton Seftali Ve Nektarin Üretimi Bekleniyor

(Özel) Cografi Isaretli Lapseki Seftalisinde Bu Yil 150 Bin Ton Seftali Ve Nektarin Üretimi Bekleniyor

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, toprak yapisi ve rüzgarin etkisiyle daha lezzetli yetisen cografi tescilli isarete sahip seftali ve nektarinde bu yil 150 bin ton ürün bekleniyor. Lapseki seftalisi iç pazarda oldugu kadar yurt disinda da büyük ragbet görüyor.

Çanakkale’nin Lapseki ilçesi kirazi ve seftalisiyle önemli bir rekolte ve pazar payina sahip. Seftali denince de akla Lapseki ve Umurbel beldesi geliyor. Yetkililer, bölgede bu yilki seftali ve nektarin üretiminin 150 bin ton olmasini bekliyor. Geçen yil cografi tescil isaretli Lapseki seftalisinde yaklasik 90 bin ton ihracat gerçeklesirken, Lapseki seftalisinin hasadi Haziran ayinda baslanacak.

Lapseki’de toprak yapisi ve rüzgarin etkisiyle daha lezzetli yetisen cografi tescilli isarete sahip seftali, iç pazarda oldugu kadar yurt disinda da büyük ragbet görüyor. Seftaliler, aromasiyla, büyüklügüyle ve görüntüsüyle özellikle Ruslar tarafindan da bol bol tüketiliyor.

Lapseki Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Lapseki’de 2 bine yakin kayitli çiftçimiz bulunuyor. Bunlar meyve ve tarla bitkileri agirlikli üretim gerçeklestirmekteler. Biz seftali ve kirazla anilan bir ilçeyiz. Lapseki seftalisi olarak cografi isarete sahibiz. 150 bin ton seftali ve nektarin üretimimiz var. Yaklasik 40’a yakin üretim çesidimiz var. Iç pazarda ve dis pazarda farklilik göze çarpiyor. Ihracatçi geldigi zaman Lapseki seftalisini tercih ediyor. Lapseki toprak yapisi olarak, geçis iklim özelliklerini tasiyor. Ayrica neyi nasil yapmasini bilen üreticilerin olmasidir. Budama, ilaçlama, gübreleme, kis bakimi ve yabanci otla mücadele gibi hep birlikte farkliligi ortaya koyarak bir ürün olusturuluyor. Bu yil iyi bir üretim bekliyoruz. Umarim üreticimizin de yüzü gülecektir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile