(ÖZEL) Dikis Makinesi Basinda Geçen 60 Yil

(ÖZEL) Dikis Makinesi Basinda Geçen 60 Yil

Terzilige 60 yilini veren Mustafa Güngör, geçmisten günümüze meslegini IHA’ya anlatti.

Köyünden Eskisehir’e 1960 yilinda gelen Mustafa Güngör, çirak olarak bir terzinin yaninda çalismaya basladi ve dönemin zorluklarina ragmen pes etmedi. Çocuklugundan beri terzi dükkânlarinda olan Mustafa usta, özellikle ceket dikiminde kendisini gelistirdi. Geçmiste herkesin farkli ürünlerin dikimini gerçeklestirdigini belirten Güngör, günümüzde ise her terzinin her tür ürünle ilgilendigini belirtiyor. Yillarini meslegine veren ve isine asik olmasiyla bilinen Mustafa Güngör, terzilik yaparak 2 çocuk yetistirdi. Yetistirdigi çocuklarinin hayatlarini da âsik oldugu meslegi olan terzilik ile kurdu.

“60 yildir bu isi yapiyorum ve isimi de seviyorum”

Bir ömrü dikis makinesinin önünde geçiren ve isini sevdigini söyleyen 60 yillik terzi Mustafa Güngör, hayatini anlatti. Geçmiste yasadigi sikintilara ragmen kendisiyle ilgilenen ve onu bu günlere hazirlayan ustalarina tesekkür eden 73 yasindaki Güngör, “1960 yilinin Kasim ayinda Eskisehir’e geldim. Terzi çiragi olarak basladim ve devam ettim. O zamanlarda çalisma ortamlarimiz çok zordu. Ama ustalarimdan Allah razi olsun beni yetistirdiler. Ustalarim bana çok yardimci oldu, çünkü köyden gelmistim. Köyden tek geldigim için basimda annem ve babam yoktu. Kiralik ev tuttum. Çok zor günler geçirdim. Ama bugünüme sükür ediyorum. 60 yildir bu isi yapiyorum ve isimi de seviyorum. Bu hayata tekrar gelsem gene ayni isi yapmak isterim. Eskiden çok zordu. O zamanlar hep el isiydi. Hep elle is yapiyorduk. Herkesin kendine göre bransi vardi. Ceketçiler, pantoloncular hep ayriydi. Ben ceketçiydim. Kalfaydim ben. O zamanlar ustalik vardi. Cumartesi günü bütün isleri bitirirdik. Daha sonra ustamizin söyledigi yere ceket götürürdük” ifadelerini kullandi.

"Eskiden Hamamyolu’nda herkes takim elbiseyle geziyordu"

Geçmiste mesleginin el isi oldugundan bahseden Güngör, günümüzde her seyin hazir giyime döndügünü belirtiyor. El isçiliginin yeri azaldigi için mesleklerinde yeni yetisenin olmadigini belirten 60 yillik terzi Mustafa Güngör, derin üzüntüsünü su sekilde aktardi:

“Bizim meslegimiz bitmek üzere, eleman yetismiyor. Ben terzi olarak bunlari söylüyorum. Fakat artik konfeksiyon var. Konfeksiyondaki bazi kisiler de ustadir elbet. Ama onlarin yaptigi isler zaman zaman bize de geliyor. Eskiden Hamamyolu’nda herkes takim elbiseyle geziyordu. Kimin hangi elbiseyi diktigini bilen kisiler vardi. Simdi hiç birisi kalmadi. Meslegimizle ilgili yetisen eleman yok.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile