Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEMDER) iş birliğiyle düzenlenen 'Özel Eğitim Materyal ve Etkinlik Yarışması'nın ödülleri, sahiplerini buldu.
'Fikirler yarışsın engeller aşılsın' sloganıyla düzenlenen yarışmanın ödül töreni, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'in de katılımıyla Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve işitme engelli çocukların işaret diliyle İstiklal Marşını okumasıyla başlayan törende, ritim gösterisi ve engelli öğrencilerin halk oyunları gösterisi sunuldu.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, törendeki konuşmasına, vefat eden eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.
Özel çocuklar için 2002 yılının bir milat olduğunu anlatan Erdem, 'O dönem milletvekili olan Lokman Ayva da bu alanda çok gayret sarf etti. Ondan sonra da bu alanda, ben de genel merkezde milletvekilliğimin ikinci döneminde, 4 yıl Özürlüler Koordinasyon Merkezine başkanlık yaptım. Çok hizmet ettik. En hayırlı dönemlerimizi, o günler olarak görüyoruz. Bugün, bu çocuklar birçok imkanı bu sayede yakaladılar.' dedi.
Erdem, 2002 yılında özel eğitim alabilen çocuk sayısının 17 bin olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
'Sadece Emekli Sandığına bağlı kurumlarda, kısmen destek alabiliyorlardı. 2004'te hazırlanan 2005 yılındaki kanundan sonra, bütün SSK olsun, Bağkur, Emekli Sandığı olsun, bütün kurumlara ailelerinden dolayı bağlı çocuklar, eğitim alabilmeye başladı. Ben bıraktığımda 200 binlere gelmişti.'
Daha sonra bu sayının arttığına dikkati çeken Erdem, 'Aynı şekilde yapılan okullarla, dersliklerle, atanan öğretmenlerle, bu dönemde 550 bin öğretmen atandı, fiziki ve eğitici manada onların erişimi yönünde çokça hizmet yapıldı. Artık geldiğimiz nokta içerikte. Materyalleri, etkinlikleri daha iyi, hızlı eğitim alabilmeleri adına bir çalışma başlatıldı.' ifadelerini kullandı.
Erdem, 'Ben bu yavrularımızı gördüğümde, aklıma hep şu geliyor. Hayat bir imtihan, hepimize farklı farklı dönemlerde, sorunlar ve ödüller veriyor. İçimizde çok sağlıklı ama bir engelli kardeşimizden çok daha problemli insanlar da var. Sadece ruh ve akıl sağlığının da iyi olması yetmiyor. O noktada gayret ve onu yönetebilmek de ayrı bir güç. Ama bakıyorsunuz bir engelli bir özel kardeşimiz, çok daha başarılı işler yapabiliyor. O zaman, insanlara ulaşmak, elinden tutmak, eğitim vermek ve hayatını kolaylaştırmak gerekiyor.' diye konuştu.
Bu dünyanın geçici olduğunu bildiklerini söyleyen Erdem, 'Allah bazı evlere, imtihanı zor ama melekleriyle bir yaşam şansı vermiş. Onlara gerçekten o zorluk içinde, o yavrularımızla kurdukları diyalog içinde hayran kalıyorum. Yani öyle aileler var ki bizlerin çocuklarıyla kurduğu veya bir engelli, bir de sağlıklı gördüğümüz çocuğu var ama engelliye sevgisi, onun iki, üç katı olduğunu, ben çok gördüm. O bakımdan da bu işin özel bir tarafı olduğunu düşünüyorum.' değerlendirmesinde bulundu.
- Gülbaran: 'Kalıcı çözümler üretme gayretindeyiz'
TOGEMDER Başkanı Saadet Gülbaran da derneklerinin 2005 yılından bu yana gönüllü bağışçılarının katkılarıyla toplumun ihtiyaç alanlarını tespit edip bu alandaki eksiklikleri tamamlama ve üzerinde fazlaca durulmayan birçok toplumsal yarayı gündeme taşıyarak, bunlara kalıcı çözümler üretme gayretinde olduğunu ifade etti.
Gülbaran, dernek olarak birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, Milli Eğitim'e armağan etmeyi planladıkları daha nice Özel Eğitim Okulu aracılığıyla eğitim görecek çocukların sayısının her geçen sene artmasında pay sahibi olmayı umduklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından, materyal ve etkinlik kategorisinde ayrı ayrı olmak üzere birinciye 5 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye 3 bin lira para ödülü verildi. İlk yirmiye giren katılımcılar ise biner lira ve mansiyon ödülü aldı.
'Özel Eğitim Ve Materyal Etkinlik Yarışması' Ödül Töreni
'Fikirler yarışsın engeller aşılsın' sloganıyla düzenlenen yarışmada dereceye girenler, ödüllerini törenle aldı.