Gencin el fonksiyonlarını yüzde 60-70 oranında sağlayabilmesi için ayak parmağı umut oldu. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ramazan Kahveci, “Ayak ikinci parmağının ele nakli mümkündür” dedi.
Edinilen bilgiye göre Ağaç İşleri Sanayii'nde bir plastik fabrikasında çalışan 16 yaşındaki İbrahim Beşirov, enjeksiyon makinesinin kapağını açarken elini makineye kaptırdı. Sol eli ve 4 parmağı parçalanan Beşirov, fabrikadaki arkadaşları tarafından hemen özel bir otomobille İnegöl Devlet Hastanesi’ne götürüldü. İlk müdahalesi burada yapılan Ahıska Türk'ü işçinin Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevkine karar verildi.
Fabrika sahipleri Beşirov'u otomobile alarak Bursa'ya hareket etti. Bir süre sonra buzlukta muhafaza altında tutulan kopan parmakların acil serviste unutulduğu fark edildi. Bursa'ya giden araçtakiler, telefonla haber verildikten sonra hastaneye geri dönmek zorunda kaldı. Araçtakiler, unutulan parmakları alarak hemen Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hastanesi’ne gitti.
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği’nde ameliyata alınan gencin unutulan 3 parmağı aşırı derecede ezik olduğu için dikilemedi. Doktorlar, uzun çabalar sonunda gencin kopmak üzere olan yüzük parmağını dikmeyi başardı. Aşırı derecede ezik olan bu parmağın iyileşmesi beklenirken, klinikte tedavisi süren gencin bir süre daha müşahede altında tutulacağı öğrenildi.
“KOPAN 3 PARMAK YERİNE DİKİLEMEDİ”
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Kahveci, “Gelen hastanın parmakları ezici bir yaralanma olduğu için ne yazık ki mikro cerrahi teknikle dikilemedi. 2, 3 ve 5. parmağına herhangi bir işlem yapılmadı. Sadece parmak uçları kapatıldı. 4. parmağında ise ezilmeye bağlı dolaşım problemi vardı. Bir gün beklendi. Daha sonra ameliyata alındı ve dikildi. Giderek durumu daha iyiye gidiyor. Hastamızın birinci parmağında ise bir sıkıntı yok” dedi.
“AYAK PARMAĞININ ELE DİKİLMESİ MÜMKÜN”
Bu gibi vakalarda işlenecek tedavi yollarının bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Kahveci, “Elimizin baş parmağı el işlevinin yüzde 50’sini yapar. Diğer 4 parmağı ise kalan yüzde 50’sini yapar. El işlevini çok iyi yapması için birinci parmağın karşısına bir parmağın gelmesi gerekir. Bu sayede el işlevinin çok önemli bir kısmını gerçekleştirir. Eğer 4. parmak güçlü olarak kalır ve bir problem çıkarmazsa bu hastamız pek çok işlevi yapacaktır. Yüzük parmağı yeterince çalışmazsa, ikinci parmakla yeri değiştirilebilir. Eğer bu teknik uygun olmaz ise aradan biraz zaman geçtikten sonra ayaktan ele parmak nakli yapılabilir. Böylece el fonksiyonlarının yüzde 60-70’ini kullanabilir” dedi.
(özel) El Parmakları Kopan Gence Ayak Parmağı Umut Oldu
Bursa’nın İnegöl ilçesinde 16 yaşındaki gencin iş kazasında koptuktan sonra acilde unutulan 3 parmağı dikilemedi.