(Özel) Emekli Ögretmen Hayati Boyunca Balikesir Üzerine Çalisti

(Özel) Emekli Ögretmen Hayati Boyunca Balikesir Üzerine Çalisti

Balikesir’de yasayan emekli ögretmen 78 yasindaki Kamil Aslier tam bir Balikesir sevdalisi. Yillarca biriktirdigi bilgi, belge ve fotograflardan olusan 3 ciltlik "Maziye Açilan Küçük Bir Pencereden Balikesir" eserini kendi imkanlariyla bastiran Aslier, edebiyat dünyasina belge niteliginde 3 ciltlik bir eser hediye etti.

Emekli Kamil Ögretmen meraki sayesinde eski Balikesir (Karesi) hakkinda çocuklugundan bu güne kadar birçok bilgi, belge ve hatira esyalarini topladi. Emekli ögretmen topladigi bu bilgileri 3 cilt halinde "Maziye Açilan Küçük Bir Pencereden Balikesir" eserini kendi imkanlari ile bastirarak, edebiyat dünyasina kazandirdi. Emekli ögretmen Kamil Aslier simdi de elinde kalan bilgiler ile Balikesir Ansiklopedisi’ni bastirarak, Balikesir hakkindaki bilgileri basili yayin olarak, kalici hale getirmek istiyor. Kamil Hoca bu ansiklopedi için son düzenlemelerini yaptigini ve eserin basima hazirlandigini ifade etti.

"Maziye Açilan Küçük Bir Pencereden Balikesir" adli eserin önsözünü yazan Balikesir’in yasayan tarihçisi Aydin Ayhan, önsözde su ifadelere yer verdi:

"Kamil Beyin yazdigi bu kitabi okurken yillar öncesine gidiverdim. Bu kitapta adi geçen bütün isimleri taniyorum Bazi seyleri de yeniden yasarken, bazi maddeleri de yeni ögrendim. Kamil Bey kardesimiz de yillarini verdigi bu sehirde yasamis, bugün sadece isimleri kalmis olanlari kaleme almis, bilgi dagarcigimiz canlanirken zenginlesmis de... Bu eser ansiklopedik bir mahiyet tasimakla birlikte, bu sehrin güzelliklerini ortaya koymasi açisindan mühim bir eserdir. Böyle kapsamli bir eserin var olmasi Balikesir için büyük bir kazanç ve Balikesirliler için iftihar vesilesidir."

Eserini anlatan Kamil Aslier ise, "1968 yilinda Samli Ortaokulunda göreve basladim. 29 yil boyunca çesitli okullarda ögretmenlik yaptiktan sonra Balikesir ve Karesi üzerine çalismalar yaptim. Ögretmenlik öncesi dahil ve ögretmen olduktan sonra eski Balikesir hakkinda topladigi bilgileri tasnif ederek, düzenledim. 2021 yilinda kendi imkânlarimla 3 cilt halinde bin 200 sayfa 400 konu basligi ve 500’den fazla fotograf kullanarak, ’Maziye Açilan Küçük Bir Pencereden Balikesir’ adli çalismami bilim ve edebiyat çevresine hediye ettim. Su anda son derece kapsamli Balikesir Ansiklopedisi’ni hazirliyorum. Rabbim ömür, saglik ve imkân verirse kadim sehrim Balikesir ve Karesi’yi her yönü ile gelecege tasimak için çalismalarim devam ediyor. Ayrica Balikesirli aileler, soyagaçlari ve soylari arastirdim ve degerlendirmelerim devam ediyor. Soyagaçlar ve soylarin çalismasini ayri bir kitap haline getirecegim" dedi.



"Balikesir’e her yönüyle ilgim ilkokul siralarinda basladi"

Yazar ve emekli ögretmen Kamil Aslier, Balikesir ve eski Karesi’ye olan ilgisinin ilkokul siralarinda basladigini belirterek, "Sehir ile ilgili eski günleri anlatan yasli büyüklerimden bilgi, Balikesir’le ilgili basili belge ve kaynaklar, eski fotograflari, hatira esyalari, ve belgeleri toplamaya basladi.

Bir yandan da küçük hikayeler, siir çalismalari yaptim. Ögretmen olarak çalisirken de yerel gazetelerden Birlik gazetesine kendi adim haricinde Hüseyin Keskin mahlas isim ile köse yazilari yazdim. Lise yillarimda fotograf sanatina merak sardim. Halk Egitim Merkezinde fotografçilik kursuna gittim. Evimin merdiven altini karalik oda haline getirerek, fotograflari bastim. Esim fotograf merakim yüzünden evinin kullanim alaninin daralmasi nedeniyle çogu zaman tatli sert sitemler yapti. Bir ara Balikesir’de okçuluk alani olarak, spor dalinda hizmet verdim. ’Balikesir Ansiklopedisi’ için yillarca emek vererek topladigim bu bilgi, belge ve fotograflar olusan çalismalarimin yok olmasini istemiyorum. Hemen hemen hazir olan Balikesir Ansiklopedisi için son çalismalarimi yapiyorum. Daha önce hazirladigim ve Balikesir için büyük hazine olan 3 ciltlik ’Maziye Açilan Küçük Bir Pencereden Balikesir’ eserimi bastirarak, resmi kurumlar, kütüphaneler ve okullar için faydali oldugunu düsünüyorum" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile