(ÖZEL) Ev Arkadasini Bilinçsizce Seçen Ögrenciler Için Kritik Uyari

(ÖZEL) Ev Arkadasini Bilinçsizce Seçen Ögrenciler Için Kritik Uyari

Eskisehir Emlak Komisyonculari Odasi Baskani Gazi Çelik, kira kontratinda ismi yazmamasina ragmen evde konaklayan kisi veya kisilerin neden olabilecegi ciddi sorunlar hakkinda konusurken, herhangi bir olumsuzlukta sorumlulugun kontratta adi yazan a ait oldugunu hatirlatti.

Ögrenci kenti olarak anilan Eskisehir’i kazanan üniversite ögrencileri egitim-ögretim döneminin baslamasi ile kente gelmeye basladi.

Üç üniversitenin yer aldigi Eskisehir’de kesin olmayan rakamlarla birlikte 160 bin ögrenci egitim görecek. Ögrencilerin bir kismi yurt ve apartlarda kalirken bir kismi da ev tutuyor. Fakat artan kira maliyetlerinden ötürü, ögrenciler en az iki kisi olarak bir evde yasiyor. Böylelikle kira masrafi bölünüyor. Fakat kira kontratina yazilmayan ve evde yasayan kisi veya kisiler, evi tutanin basina dert açabiliyor. Herhangi bir olumsuzluk durumunda sorumlulugun kontratta ismi yazan kiside oluyor. Yabancilarla eve çikmak bu tür olumsuzluklara davetiye çikariyor.

“Biz kendilerine tavsiye etmeyiz”

Eskisehir’e gelen ögrencilerle ilgili Eskisehir Emlak Komisyonculari Odasi Baskani Gazi Çelik, "Biliyorsunuz, Eskisehir’imiz üniversite kenti. Su anda sehrimizde 3 tane üniversite var. 160 bin civarinda da ögrencimiz var. Bütçesi uygun olanlarda birkaç arkadas bir araya gelerek kendilerine özel evler tutmus oldular. Bu öncelikle yasal degil. Biz kendilerine tavsiye etmeyiz. Kira konutlari, kontratlari borçlar kanuna göre yapilir ve tutan ve veren ve tarihlerin yazildigi bir kontra attir. Sözlesme maddeleri geregince bu sakincalidir. Kira kontratinda ismi yazan kisileri baglar, ikinci kisi ya da üçüncü kisileri baglamaz. Ögrenci arkadaslarimizin bunu neden tercih ediyorlar derseniz tabii bu kira fiyatlarinin yüksek olmasindan dolayi. Bütçelerini daha rahatlatabilmek bakimindan yanlarina arkadas aldiklarini biz de duyuyoruz” dedi.



“Muhatap kisi haline getirmeleri gerekir”

Kontratta adi yazmayan fakat evde yasayan kisilerin çikarabilecegi muhtemel sorunlar hakkinda da konusan baskan Çelik söyle konustu;

“Otobüs duraklarina, direklere kagit yapistirdiklari bize de gelen haberler arasinda. Bunu biz kendilerine tavsiye etmiyoruz, iste yararli bir sey degil. Yarin evde yasanacak bir olay olsa Allah korusun bir yangin, bir intihar konusu, herhangi bir sey olsa orada kontratta ismi yazan kisiyi baglar. Üçüncü sahislari baglamaz ve onlara sikinti olusturur. Ev sahibinin de baglamaz çünkü ev sahibi verdigi kisiyi karsilikli borçlar kanuna göre kontrat yapmistir. Bu çok önemlidir. Bundan dolayi ögrenci arkadaslarimiza böyle seylere girmelerine gidecekleri ise de kontrata alacaklari kisinin tekrar onun da ismini ilave ederekten muhatap kisi haline getirmeleri gerekir diye düsünüyorum. Yasadiklari evi mutlaka ve mutlaka tanidiklari bildikleri insanlarla yasamalari gerekir. Kontrati yaptiklari kisilerle beraber yasamalari gerekir. Tanimadiklari bir insan almak tabii onun huyunu, ahlakini bilmeyen herhangi bir sey kullandigini düsünelim. Herhangi bir suça egilimli oldugunu düsünebiliriz. Kaçak aranan birisi oldugunu düsünebiliriz. Bundan dolayi da tanimadiklari kimseyle ev arkadaslari yapmasinlar. Bunu tavsiye etmiyoruz. Daha önceden ufak tefek olaylar duyduk iste. Ögrencilerin kendi arasinda kavga etmesi, anlasamadiklari gibi öyle bazi olaylar bize. Ufak tefek de olsa yansima oluyor. Ben buradan sizin vasitanizla degerli ögrencilere basarilar diliyorum. Tanimadiklari kisileri de kesinlikle ve kesinlikle ev arkadasligi yapmasinlar.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile