Inönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarim Fakültesi Peyzaj Mimarligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sima Pouya’nin Yüksek Lisans ögrencisi Büsra Helvaci ile birlikte hazirladiklari “Bahçe’de Kum Terapisi” isimli projeleri özel bir Egitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde uygulanmaya baslandi. Türkiye’de ilk olarak gerçeklestirilen proje ile mevcut rehabilitasyon merkezlerinin bahçeleri, kum terapisi çalismalari için uygun bir tasarim önerisinin gelistirilmesine yönelik olarak hazirlandi. Proje özellikle otizmli çocuklarin egitim aldigi rehabilitasyon merkezi bahçelerinde uygulanarak projenin çocuklar üzerindeki sosyal etkilerinin arastirilmasi amaçlandi.
Doç. Dr. Sima Pouya proje hakkinda bilgi vererek, “Çevremizdeki oyun alanlarinin çocuklarin gelisimlerini destekleyici sekilde düzenlenmesine yönelik ülkemizde ve dünyada çesitli çalismalar yapilmaktadir. Çevremizdeki oyun alanlari yapilari geregi çocuklarin daha özgür bir sekilde hareket edebilecekleri ve motor becerilerinin en üst düzeyde desteklendigi oyun alanlaridir. Ancak bunlarin yani sira çocuklar kendileri ile bütünlesebilecek aktivitelere yönlendirilmelidir. Bu aktivitelerden biri de kum terapisidir. Kum terapisi ile çocuklar bir yandan temiz havada aktivite yaparken diger yandan da su, kum ve çamur gibi malzemeleri kesfederek yeni deneyimler kazanmaktadir” ifadelerini kullandi.
Pouya, projenin ön hazirlik asamasindan bahsederek, “Eger bir terapi yönteminin bahçede yapilmasini öneriyorsak, önce örnek bir pilot çalismada o terapinin olumlu sonuçlarini ortaya koymaliyiz. Ancak bu sekilde ileriye yönelik yeni tasarimlar gelistirebiliriz” seklinde bilgiler aktardi.
Pouya, Kum Terapisi konusunda, “Kum terapisi oyun terapisinin bir alt çesidi olup çocuklara kendi iç dünyalarini disari aktarabilecegi ve hayal güçlerini gelistirerek kumdan kendi dünyalarini olusturabilecekleri bir terapi türüdür. Bu terapi ile çocuklar disariya duygusal dünyalari ile ilgili bir takim ipuçlari vermektedir. Özellikle özel gereksinimli çocuklarla çalisilirken kullanilan bir oyun terapisi olan kum terapisi, iki yasindan büyük tüm bireylerle (ergenler, yetiskinlik, çiftler ve aileler) uygulanabilir. Bu terapi yöntemi, bireye kendi sosyal gerçekligini ve iç dünyasini yansitabilecegi ve onarabilecegi bir ‘kumdan dünya’ olusturma imkani verir. Küçük yaslarda sosyal becerilerin kazanilmasinin yasamin ilerleyen yillarina etkisi büyük olacaktir. Zira erken çocukluk döneminde kazanilmayan ve gelistirilmeyen birtakim becerilerin ilerleyen yillarda kazanilmasi güç olacagi gibi bireyin toplumda kendine bir yer edinebilmesini ve toplumda diger insanlarla uyum içerisinde yasayabilmesini de zorlastiracaktir. 6 hafta (haftada iki kez olmak üzere) süren bu çalismanin sonucunda, kum oyunu terapisinin çocuklardaki duygusal ve sosyal zorluklarin çözümü ile travmalarin tedavisinde olumlu sonuçlar olusturdugu beklenmekte ve bunun için özellikle rehabilitasyon merkezlerindeki bahçe alanlarinda, uygun alanlarin tasarimina yönelik bir takim tasarim ilkelerinin açiklanmasi amaçlanmaktadir” diye konustu.
Özel Gereksinimli Çocuklara Kum Terapisi
Malatya’da, Türkiye’de bir ilk olarak özel gereksinimli çocuklara kum terapisi uygulanmaya basladi. Proje özellikle otizmli çocuklarin egitim aldigi rehabilitasyon merkezi bahçelerinde uygulanarak projenin çocuklar üzerindeki sosyal etkilerinin arastirilmasi amaçlandi.