Özel Güvenlikçiler 'Şehitlik Hakkı' İstiyor

Güvenlikİş Sendikası Genel Başkanı Çağırıcı: 'Özel güvenlik görevlileri, terörle mücadelede etkin biçimde görev almaya hazır. Yeter ki fedakarca görev yapan bu kardeşlerimize yasal olarak şehitlik hakkı ile yetkiler verilsin' 'Bu sağlanırsa stratejik kurum ve tesisler ile binlerce insanın güvenliğini canları pahasına koruyan özel güvenlik personelinin motivasyonu büyük oranda artacaktır'

ÖZCAN YILDIRIM - Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, özel güvenlik görevlilerinin terörle mücadelede etkin biçimde görev almaya hazır olduğunu belirterek, 'Yeter ki fedakarca görev yapan bu kardeşlerimize yasal olarak şehitlik hakkı ile yetkiler verilsin.' dedi.

Çağırıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan saldırının, terörün acımasız yüzünü bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Son yıllarda terör saldırılarının kırsal kesimden kentlere doğru yayıldığını ifade eden Çağırıcı, bu nedenle kentlerin güvenliğinin sağlanmasında asker ve polisin yanı sıra özel güvenlik görevlilerine büyük sorumluluklar düştüğünü dile getirdi.

- 'Personelin motivasyonu artar'

Verilen yetkiler ve sağlanan imkanlar dahilinde özel güvenlik personelinin, zor hayat şartları ve uygulanan düşük ücret politikasına rağmen bugüne kadar görevini en iyi şekilde yerine getirdiğini vurgulayan Çağırıcı, şöyle konuştu:

'Şehirlerdeki birçok stratejik kurum, bina ve tesis, özel güvenlik görevlileri tarafından korunuyor. Terör örgütlerinin şehirleri hedef aldığı bugünlerde özel güvenlik görevlileri terörle mücadelede etkin biçimde görev almaya hazır. Yeter ki fedakarca görev yapan bu kardeşlerimize yasal olarak şehitlik hakkı ile yetkiler verilsin. Bu sağlanırsa stratejik kurum ve tesisler ile binlerce insanın güvenliğini canları pahasına koruyan özel güvenlik personelinin motivasyonu büyük oranda artar.'

- 'Silah ve can yeleği verilmeli'

Çağırıcı, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'da değişiklik yapılmasının gündemde olduğunu belirterek, taleplerinin bu yasa değişikliğinde dikkate alınmasını istediklerini söyledi.

Aktif çalışan 300 bin özel güvenlik görevlisinin hak, yetki ve çalışma şartlarının iyileştirilmesinin ülkenin huzuruna katkı sağlayacağına işaret eden Çağırıcı, 'Can güvenliği olmayan bir özel güvenlik personelinin, başkalarının can güvenliğini sağlaması beklenemez. Bu nedenle tüm özel güvenlik görevlilerinin silahlandırılması ve hassas noktalarda görev yapanlara da çelik yelek verilmesi geliyor. Bunlar sağlanırsa özel güvenlik görevlileri, terör saldırılarına karşı daha etkin ve donanımlı mücadele yürütür.' dedi.

- Sektörün büyüklüğü 3 milyar dolar

Türkiye'de özel güvenlik sektörü, özellikle 2000'li yılların başından itibaren her yıl düzenli büyüyerek, hizmet kategorisinde en büyük sektör haline geldi. Yaklaşık 900 bin kişinin özel güvenlik görevlisi eğitimi aldığı Türkiye'de, aktif olarak 300 bin kişi bu mesleği yapıyor.

Toplamda 2 bin 200 civarında şirketin (eğitim kurumu, alarm merkezi ve özel güvenlik firması) faaliyet gösterdiği özel güvenlik sektörü, yaklaşık 3 milyar dolarlık büyüklüğüyle birçok sektörü geride bırakmış durumda bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile