Kedi, köpek, güvercin, kanarya, çakal, kartal, buzağı, at ve daha birçok hayvana protez takarak yeniden yürümelerini ve eski sağlığına kavuşmalarını sağlayan Eskişehirli ortopedi firması sahibi Niyazi Çapa, 700’ün üzerinde hayvana ulaştıklarını ve ömrü boyunca bu işi sürdüreceğini söyledi.
Türkiye’de sadece insanlara değil, hayvanlara da hizmet vererek görevini devam ettirdiğini belirten Çapa, “Eskişehir’de yaklaşık 40 yıldan bu yana, 1976’dan bu yana resmi açılışı yaptık. Alman firmaları ile eğitimden geçtikten sonra insanlar için el kol ayak bacak üreten firmamızı kurduk. O günden bugüne hizmet etmekteyiz. Ancak son 11 yıldan beri Türkiye’de bir noksanı tespit ettim. İnsanlara protez-ortez atölyesi var ama diğer yaratılmışlara hizmet veren bir kuruluş olmadığını fark ettim. Bu noksanı biz giderelim istedik ve çalışmaya başladık. Bugüne kadar öyle bir noktaya geldik ki, 700’ün üzerinde hayvana, felçli olanları, kolu bacağı kesilmiş olanlara, felç cihazları ve diğer atelleri, bel fıtığından boyun korsesine kadar hayvanlar için de ürettik. Türkiye’de sadece insanlara değil, hayvanlara da hizmet vererek görevimizi devam ettiriyoruz. Son 3 yıldan beri işimizi gücümüzü çocuklarımıza bıraktık, onlar devam ediyorlar. İnsanlara hizmet devam ediyor. Tek başıma ben bu işe soyundum. Sadece ülkemize değil, komşu ülkelerden dahi ölçüler geliyor. Kedi, köpek, güvercin, leylek, buzağı, kartal, çakal, tavşan ve at gibi birçok hayvana protez taktık” dedi.
SESİNİ AMERİKA’YA BİLE DUYURDU
Daha önce bir ata taktığı protez ile Amerikan basınında da yer aldığını dile getiren Çapa, “Amerika’da hayvanlarla alakalı yayın yapan bir mecmuada ‘Atların makus talihini yenen Türk’ diye fotoğrafımız çıktı. Bu da bir gurur oldu. Ben memnunum. Bu yapmış olduğumuz hizmetlerden dolayı kimseden bugüne kadar bir tek kuruş para almadık” ifadelerini kullandı.
ÜCRET ALMADAN YAPTIĞI İŞİ İSTİSMAR EDİLDİ
Sakatlanan hayvanları için protez taktırmak isteyen sahiplerinden bugüne kadar para almadan hizmet verdiğini kaydeden Çapa, bu durumdan faydalanan istismarcıların da kurbanı oldu. Hayvanına protez taktırmak isteyen kişiler için bağış sistemi getirdiklerini aktaran Çapa, şöyle devam etti:
“Başlangıçta hiç para almadan malzemeleri gönderdik ama bir süre sonra bazı uyanıklar bizi istismar etti. olmayan hayvanın ölçüsünü yolladı. Hayali ölçülerle bizden oldukça fazla cihaz alıp yüksek fiyatlarla bunu ihtiyaç sahiplerine sattılar. Biz de bunu önlemek için bir de sokak hayvanlarına dolaylı yoldan hizmet verebilmek için bağış sistemi getirdik. Kedisine felç cihazı gereken kişi bulunduğu ildeki Hayvanları Koruma Derneğine 150 TL teberruda bulunacak. Makbuzunu ve ölçü formuna ekleyerek gönderecek. Felçli hayvan köpek ise, 250 TL bağışlayacak. Bu para bizim cebimize girmiyor. Soka hayvanlarının karnının doyması, hasta olan hayvanların tedavisi için veterinerlere ödenecek. Derneklere bu şartla parayı verdiriyoruz. Bunun karşılığı biz manevi olarak geliyor. Çapa grubu olarak sosyal hizmet projemizin bir parçası olarak bunu gerçekleştirdik hizmete devam ediyoruz. Allah izin verdikçe son nefese kadar bunu devam ettireceğiz.”
BAŞKA İLLERDE HAYVANLARA PROTEZ ÜRETEN FİRMA YOK
Çapa, insanlara protez ve ortez üreten firmaların kendi illerindeki sakatlanan hayvanlara da cihaz üretmesini isteyerek, “İnsanlara protez ortez üreten firmaların bulundukları ildeki hayvanların da protez ortez ihtiyacını karşılamasını istiyorum. 11 yıldır bunu söylüyorum ama yapan çıkmadı. Para karşılığı ile dahi yapmıyorlar” şeklinde konuştu.
11 Yıldır Sakat Hayvanları İmdadına Koşuyor
Eskişehir’de 40 yıldan beri insanlara protez ve ortez üreten firma sahibi Niyazi Çapa, son 11 yıldan bugüne 700’ün üzerinde hayvana da protez ve ortez takarak yeniden sağlığına kavuşturdu.