200 Yıllık Kılıcı Müzeye Bağışladı

200 Yıllık Kılıcı Müzeye Bağışladı

Bitlis’in Ahlat ilçesi Kulaksız Mahallesi Muhtarı Yılmaz Hakverdioğlu, dedelerinden kalma 200 yıllık Osmanlı kılıcını Ahlat Müze Müdürlüğü’ne bağışladı.

Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu’nun ricası üzerine ata yadigarı olan 200 yıllık Osmanlı kılıcını müzeye bağışlayan Yılmaz Hakverdioğlu, kültür varlıklarının yaşatılması adına sergilediği örnek davranışıyla çevresindeki vatandaşlarında takdirini topladı. İki asırlık kılıcı Ahlat Müze Müdürlüğü’ne teslim eden Hakverdioğlu, yaklaşık 70 yıldır kılıcın kendilerinde olduğunu, fakat kaymakamın ricasını kırmayarak müzeye bağışladığını söyledi.

Hakverdioğlu, "Bu kılıç dedelerimizden kalmıştır. Seferberliğe giderken bu kılıcı toprağa gömmüşler. Seferberlikten döndükten sonra babalarımız bu kılıcı yeniden çıkarmış. Bu eski bir Osmanlı kılıcıdır. Kılıçta ufak tefek bozulmalarda oluşmuştur. 1915 Rus seferberliğinin ardından babam bu kılıcı toprak altında saklandığı yerden çıkarmış. Babam vefat ettikten sonrada kılıç bende kaldı. Yaklaşık 60-70 yıldır bu kılıcı evimizde müdafaa ediyoruz. İlçe Kaymakamımız Bülent Tekbıyıkoğlu elimizde böyle bir kılıç olduğunu duydu. Bende kılıcı getirerek kaymakam beye gösterdim. İlçe Kaymakamımız Bülent Tekbıyıkoğlu bu kılıcı müzeye vermemi rica etti. Bende çok sevdiğimiz kaymakamımızı kırmayarak 2 asırlık bu kılıcı müzeye teslim ettim" dedi.

2 asırlık kılıcı teslim alan Ahlat Müze Müdürü Ziya Kılınç ise, bu tür eserlerin müzeye getirilmesinin kültürün devam etmesi açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, "İlçemiz muhtarlarından Yılmaz Hakverdioğlu, dedelerinden kalan bir ata yadigarını müdürlüğümüze getirmiş bulunmaktadır. Bu ve buna benzer arkeolojik, etnografik tüm eserlerin müzeye getirilmesinin hem kültürümüzü devam ettirme açısından hem de gelecek nesillere geçmişi yansıtmamız açısından oldukça önem arz ediyor. Burada ki kılıç etnografik nitelikte olan kültürel bir eserdir. Tabi bu eserlerin yurt içinde alım satımı serbesttir. Müzelerde dahi ücretle alınıyor. Bazı durumlarda hibe etme durumları da oluyor. Bu eserleri müzeye kazandırıp, müzeyi eser bakımından zenginleştirerek halkın beğenisine sunuyoruz. Tabi ki gelen her eser bizim için çok kıymetlidir. Bunun maddesinin ne olduğundan ziyade insan elinden çıkan altın, gümüş, bakır, demir gibi her şey çok kıymetli ve değerlidir. Bugünde kültürel bakımdan önemli bir eseri müzemize getiren Yılmaz Hakverdioğlu’na teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu da, Ahlat’ın birçok medeniyete beşiklik yapmış kadim ve tarihi bir şehir olduğuna değinerek, "Bu münasebetle toprağın üstü zengin olduğu gibi toprağın altında da bir o kadar zengin bir şehirdir Ahlat. Bir yıldır Ahlat Kaymakamıyım. Ahlat ve çevresine yaptığım ziyaretlerde birinin bahçesinde küp, birinin bahçesinde eski çanak, bir başkasının bahçesinde eski gülle gördüm. Bunların hepsine tanık oldum. Tabi bu ziyaretlerimizde bunların geleceğe bir miras olduğunu ve yerlerinin ise müze olduğunu ifade ettik. Sağ olsun hiçbir Ahlatlı da bizi reddetmedi. Bu münasebetle geçtiğimiz aylarda son yolculuğuna uğurladığımız Hayrettin Yam amcanın Ahlat müzesine çok katkısı oldu. Bir gittiğimde gülle, bir gittiğimde de çömlek ve küp aldım. Başka ziyaret ettiğimiz hemşehrimizin bahçesinde bulunan sanat eseri gibi bir mezar taşını müzemize kazandırdık. Ahlat bu konuda çok zengin bir yer. Ahlatlının da kültürü milletimizin bunları tanıma yönündedir. En son ise Kulaksız Mahallesi Muhtarımız Yılmaz Hakverdioğlu’nda dedelerinden kalma 200 yıllık bir kılıç olduğunu öğrendik. Sağ olsun kendisi ilk sohbetimizde kılıcı müzeye bağışlamaya hazır olduğunu söyledi.

Bizde bu kıymetli eserin altına ismini ve özelliğini yazarak müzemizde sergileyeceğiz. Kendisine teşekkür ediyorum. Gençlerimizin de tarihini tanımalarını son derece önemsiyoruz" şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile