Kocaeli’nin Gebze İlçesinde bulunan 400 yıllık Tarihi Su Dolabı’nın restorasyon çalışmaları Gebze Belediyesi tarafından başlatıldı. İbrahim Paşa tarafından 1664 yılında yaptırılmış olan çeşme, Gebze’de ki önemli su yapılarından birisidir. 2. Mahmut dönemindeki onarım sonrasında ortaya çıkan halini yansıtmaktadır. Gebze Belediyesi tarafından Anıtlar Yüksek Kurulundan alınan onayla 400 yıllık yapı olan Tarihi Su Dolabında restorasyon çalışmalarına başlandı. Atıl halde bulunan tarihi yapıda sökme işlemlerini tamamlayan ekipler, çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürüyor. Yıl sonunda bitmesi planlanan tarihi su dolabında çalışmalar aslına bağlı kalacak şekilde sürdürülüyor.
“İnşaat inşallah en kısa sürede bitmiş olacak”
Tarihi Su Dolabı ile ilgili bilgiler veren Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, “Bugün burada geçmişte Kanuni Sultan Süleyman zamanında Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ile birlikte yapılan ve Mimar Sinan Kalfayla Rüstem Kalfanın yapmış olduğu bu tarihi su dolabı mekanında tadilat çalışmalarımız var. İnşallah orjinaline yakın kurul ile beraber izin aldıktan sonra bu işleri yapan bir yüklenici firma tarafından ihalesini yaptık. Bugün görüldüğü gibi ilk taşlar alınarak temel tespit edildi. Temelle beraber inşaat inşallah en kısa sürede bitmiş olacak” dedi.
“Su dolabı bitince öğrenciler, su dolabının çalışma sistemini anlatacağız”
Şuanda Gebze Belediyesi’nin altında 4 tane kuyu bulunduğunu belirten Köşker, “Burada geçmişte Gebze’nin 12 kuyudan temin edilen suyunun, su dolabı vasıtasıyla atlarla beraber tulumba ile çekilerek kiremit borularla Gebze’nin merkezine basılarak su temini gerçekleşmiş. Buradan hamamlara, Çoban Mustafa Paşa Külliyesine ve vatandaşların oturduğu alanlara suyun temini sağlanırmış. Burası yazı bölgesi diye geçiyor, stadyumun olduğu yer. Bu yazı bölgesi sulak bir bölge. Hala şuanda Gebze Belediyesi’nin altında 4 tane kuyumuz var. Her birinden su çekmekteyiz. Bu su dolabı eski haline getirildikten sonra okullardan gelen öğrencilerimize burada su dolabının çalışma sistemini, ecdadımızın suları nasıl temin ettiğini, o günkü şartlarda ne kadar teknolojik bir gelişim olduğunu anlatacağız” şeklinde konuştu.
“Bu bölgede su dolabı olan bir bölge yok”
Tarihi su dolabının bugüne kadar gecikmesinin sebebini açıklayan Köşker, “Tadilatı için tamamen yüklenici firma bulmakta zorlanmamız, proje muhalifi bulmakta zorlanıyorsunuz çünkü tarihi yapıtlarda çok önemli hassas işler yapılıyor ve tecrübeli insanlar olması lazım. Burada biz bunun kısmen yıkılmış olan tahribat olmuş binayı komple yıkarak orjinaline yakın aynı taşları kullanarak eski haline getireceğiz. İnşallah Gebze’mize güzel bir kazanım olacak. Bu bölgede su dolabı olan bir bölge yok. Bu su dolabının tanıtımını tüm Kocaeli’de ki ve İstanbul’a yakın okullara yapacağız. Öğrenciler 1600 yılında yapılmış olan tarihi su dolabını da eski çalışır vaziyetine getirerek de onu görmüş olacaklar. Bu anlamda önemli bir kazanım diye düşünüyorum. Gebze’ye, Kocaeli’ye ve Türkiye’ye bir tarihi değerin tekrar kazanılması anlamında hayırlara vesile olsun diyorum” ifadelerini kullandı.
400 Yıllık Tarihi Su Dolabı Yeniden Canlanıyor
Kocaeli’nin Gebze İlçesinde bulunan 400 yıllık tarihi Su Dolabı yapılan restorasyon çalışmaları ile birlikte yeniden canlanacak.