Sivas`ta 8 yıllık ahşap oyma ustası Süleyman Daştan, ağaçları oyup çeşitli motiflerle süsleyerek ürettiği eserlerde çivi kullanmıyor. Her bir esere en az bir ay boyunca emek veren Daştan, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatmaya çalıştıklarını kaydetti. Çocukluktan beri ahşabın içinden geldiğini belirten Daştan, eserlerinde kullandığı ağaçları şehir dışından getirdiğini söyledi.
Halk ozanı Aşık Veysel`in portresi, Selçuklu`nun simgesi Hayat Ağacı`nın resimlerini ağaca tablo gibi işlediğini belirten Daştan, Almanya`dan kendilerine sipariş geldiğini ve çivi çakmadan yaptıkları vaaz kürsüsünü de Almanya`ya göndereceklerini kaydetti. Daştan, "8 yıldır ahşap oyma sanatıyla uğraşıyorum. Eski Sanayi Sitesi`nde ahşap oyma, mihrap minber çalışmaları başta olmak üzere el sanatlarını en iyi şekilde icra etmekteyiz. Sivas`ın sesini Türkiye`ye ve yurt dışında duyurmaya çalışıyoruz. Desen vemotif konusunda üniversite eğitimi aldım. Zaten çocukluktan beri ahşabın içerisinden gelmekteyiz. Genelde koleksiyonluk çalışmalar yapmaktayız. Piyasada yapılan polyesterlerin yoğun olduğu bir gündemde biz tamamen el sanatlarını canlandırmaya çalışıp değerini insanlara anlatmaya çalışıyoruz. Tablolar, kapıları, mihrap, minber gibi çalışmalar yapmaktayız" dedi.
El sanatların Çin mallarına karşı savaş verdiğini belirten Daştan, Çin malı ve kanserojen madde içeren ürünlerin piyasada yaygın şekilde bulunmasının el sanatlarına olan ilgiyi ikinci plana attığını kaydetti. AŞIK VEYSEL VE HAYAT AĞACI TABLOLARI Öte yandan geçmişten kültürümüze yer yapmış olan isimleri ve figürleri tablo olarak işlediğini belirten Daştan, bu isimlerden Aşık Veysel`i ve Selçuklu figürü olan Hayat Ağacı figürünü ağaca işleyerek tablo haline getirdi. Dastan, "Sivas`ın ünlü halk ozanı Aşık Veysel ilk defa ahşaba aktarıldı. Bir aylık bir zaman aldı. Hayat Ağacı figürü Selçuklular olmak üzere eski Türklerde de kullanılmaktaydı. Bu iki işleme de iki ay içerisinde bu hale geldi" şeklinde konuştu. ALMANYA`YA MİHRAP GÖNDERECEK Çivi kullanmadan yapmış olduğu bir mihrabı Almanya`ya göndereceğini belirten Daştan, yurt dışına bu tür çok fazla çalışma gönderdiğini, ilerleyen zamanlarda başka siparişler de yapıp göndereceklerini kaydetti. Mihrap hakkında bilgi veren Daştan, "Bu yaptığımız çalışma camiler için yapılmış olan vaiz kürsüsüdür. Bu çalışmanın en önemli özelliği çivi kullanılmamış olmasıdır. Bunu Türkiye`de çok az sayıda usta yapmaktadır. Bu çalışma Almanya`dan gelen özel bir sipariş için yapılmıştır. Almanya`yagönderilecektir" ifadelerini kullandı.
(özel Haber) Ağaca Elleriyle Hayat Veriyor
Sivas`ta ahşap oyma ustası Süleyman Daştan`ın yaptığı tablo, kapı, minber ve mihraplar, yurt dışından da talep görüyor.