(özel Haber) Akdeniz'deki Sismik Araştırma

(özel Haber) Akdeniz'deki Sismik Araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof.

Dr. Hüseyin Avni Benli, Kıbrıs'ın 80 ile 100 mil güneyinde çalışmalarını sürdüren Koca Piri Reis araştırma gemisi hakkında basında çıkan 'yaşlı ve yetersiz' haberlerinin asılsız olduğunu belirterek, "Şu anda Koca Piri Reis'in üzerindeki aletlerin modelinin bir üst modeli daha henüz dünyada üretilmedi. Son üretilen cihazlarla çalışmalarımızı yapıyoruz" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, Koca Piri Reis araştırma gemisinin Kıbrıs'ın güneyinde G bölgesi olarak belirtilen alanda planlanan 650 kilometrelik sismik ölçümlerini tamamladığını söyledi. Gemide hiçbir sorun olmadığını ve çalışanların gerekeni yapmakta olduğunu anlatan Benli, "Bu çalışma hakkında farklı farklı şeyler söyleniyor. 'Gemi eski' deniyor. 'Aletler eski' deniyor. Bunu daha önce de ifade ettiğim gibi şu anda Koca Piri Reis'in üzerindeki aletlerin modelinin bir üst modeli daha henüz dünyada üretilmedi. Son cihazlarla çalışmalarımızı yapıyoruz. Bizim gibi araştırma gemileri içinde Alman Loydu'nda olan tek gemidir. Alman Loydu dünyada en ciddi çalışan kurumlardan birisidir. Her yılgelir sac kalınlığına kadar ölçer. Eğer bir eksiklik varsa bunu rapor eder ve yenilemek veya düzeltmek zorundayız. Bu kadar yıldır Alman Loydu'yla çalışan bir geminin eski veya iş yapamaz durumda söylemek mümkün değildir" dedi.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Benli, hiçbir aksilik olmadığını ve personel tarafından çalışmaların çok hızlı bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi. Planlanan 1000 kilometrelik sismik çalışmanın 650 kilometresinin bitirildiğini kaydeden Benli "Bu hızla giderse 1000 kilometreyi Pazar akşamı veya pazartesi sabahı tamamlamış olacağız. Bundan sonraki çalışma ise bu bölgeyi bitirdikten sonra bize verilecek olan bir başka bölgede çalışmalara devam edecektir" diye konuştu. AKDENİZ'DEKİ ARAŞTIRMA İLK DEĞİL Enstitünün laboratuvar sorumlusu Prof. Dr. Günay Çifçi ise bu çalışmaların Türkiye'nin Akdeniz'de yaptığı ilk çalışma olmadığını, 2007'den beri Kıbrıs'ın kuzeyinde çalışmalar yaptıklarını söyledi. 2010 yılında sistemlerin kapasitesi arttırıldıktan sonra çalışmaların devam ettiğini belirten Çifçi, "Bu alanlarda enstitü olarak 2007 yılından beri yaklaşık 10 bin km'den fazla sismik veri topladık. Bunlar deprem, tsunami ve tektonizmaya yönelikti" ifadelerini kullandı.

Geminin teknik çalışmaları hakkında bilgi veren Çifçi, "Planlanan hatlar üzerinde yüksek basınçlı kompresörler vasıtasıyla hava tabancasıyla sismik enerji dalgaları oluşturuyor. Arkasından, suya indirilen sismik kablo aracılığıyla gönderilen sinyaller deniz tabanı ve altından yansımasıyla gelen dalgaları kaydediyor. Algılanan sismik verilerin işlenmesi ve yorumlanması oradaki ekip tarafından hemen yapılmakta" şeklinde konuştu.

Laboratuvarda görevli KKTC vatandaşı Dr. Seda Okay ise Rum Kesimi'nin başlattığı çalışmadan sonra Türkiye'nin de harekete geçmesinin KKTC'de halkı tarafından büyük bir ilgiyle karşılandığını söyledi. "Gönül isterdi ki Akdeniz'de Rum kesimiyle ortaklaşa araştırma yapalım" diyen Okay, "Bence bu durum böyle olmamalıydı. Daha önce Türkiye hassas davrandığı halde onlar anlaşmalara uymayıp çalışmalara geçtiler. Bir Kıbrıs vatandaşı olarak bu bölgede bizim de hakkımızın olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin deharekete geçmesi olumlu oldu. Kıbrıs'ta da bu çalışmalara çok büyük ilgi vardır. Halk da çok mutludur" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile