(özel Haber) Ani Antik Kenti Turistlerin Uğrak Yeri Oldu

(özel Haber) Ani Antik Kenti Turistlerin Uğrak Yeri Oldu

Kars`taki tarihi Ani Antik Kenti her gün yüzlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.

Kars`a 42 kilometre uzaklıkta yer alan Ani Harabeleri Ocaklı Köyü yakınında, Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında konumlanan kentin kuruluşu milattan önce 5 bin yıllarına dayanıyor. 2010 yılı itibariyle 23 bin 473 kişinin biletli resmi giriş yaptığı Ani`nin ziyaretçi profiline bakıldığında Fransız, Rus, İtalyan, ve Japon turistler ziyaret etti. 2011 yılı içerisinde ilk 6 ayda gelen turist sayısı da 11 bin 784, bu sayının çoğunluğunu ise Almanlar oluşturdu. Kars İl Kültür ve TurizmMüdürü Hakan Doğanay, Ani`nin Kars`a çok şey kattığını söyledi. Kars`ın Ani`siz, Ani`nde Kars`sız olamayacağına dikkat Hakan Doğanay, "Eskiden söylenen güzel bir laf vardır. "Ani bir Dünya`dır ama Dünya bir Ani değildir" diyerek antik kentin önemine bir kez daha değindi. Milattan önce 5 bin yıllarına dayanan tarihi ile "İpek Yolu" üzerinde bulunan bir ticaret merkezi Ani, en önemli dönemini ve en kalabalık dönemini Bakradlı krallıklar zamanında İpek Yolu üzeri güzergahının Anadolu`ya geçişteki ilk kapısıolma döneminde yaşadığı vurgulanıyor.

Ani`nin o zamanki nüfusunun İstanbul ile denk olduğu ve bu nüfusun 200 bin olduğunu tahmin ettiklerini belirten Doğanay, "Ani ören yeri üzerinde şuanda bulunan 21 tane kalıntı mevcuttur. Bu kalıntılardan 6 tanesinin restorasyonu tamamlanmıştır. Ani ören yerine 2010 yılı itibariyle 23 bin 473 kişi biletli resmi giriş yapmıştır. Ayrıca Ani ören yerine gelen turist profiline baktığımızda en önemli Ani`nin turist profili Fransız, Rus, İtalyan ve Japon turistler. Bu sene 2011 yılı içerisinde ilk 6 ayda gelenturist sayısı da 11 bin 784 bu 11 bin 784 turist sayısının profiline çizdiğimizde yine bu sene değişik bir turist profili gerçekleşti Ani`de Alman turistler çoğunlukta olduğu gözlendi. Yine Fransız, İtalyan ve Japon turistler var. Ayrıca yerli turistler özellikle üniversite gençliğimizi merak ettiği bir şehir olarak Ani gün yüzüne çıkmaktadır. Ani Türkiye için çok önemli bir antik şehirdir. Türkiye Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehri`nin batı yakasında bulunmaktadır. Ani Kars`a çok şey katmaktadır

Kars bir Anisiz, Ani`de bir Kars`sız olamaz. Eskiden Söylenen güzel bir laf vardır. "Ani bir Dünya`dır ama Dünya bir Ani değildir" dedi. Kars`a 42 kilometre uzaklıktaki Ani Ören yerinde Firikler, Urartular, Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar yaşamış. 1072 yılında temeli atılan Anadolu`daki ilk Türk Camisi Ebul Menucehr`dir. Ani`de bulunan ve Hıristiyanlar için önemli bir ibadet yeri sayılan Tigran Honents Kilisesi`nin koruma amaçlı restorasyonu yapılarak turizme açıldı. Ani`deki 4,5 kilometre uzunluğundaki surların bir kısmının da restorasyonu yapıldı. Ani Harabeleri 15 bin 747 metrekare alan içerisinde Türkiye`deki en büyük örenyerlerinden biridir. Öte yandan, Ani Harabeleri hemen yanı başında bulunan Ermenistan`daki taş ocaklarındaki dinamit patlatılması sonucu zaman zaman sarsıntılardan zarar görüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile