Her geçen gün artan teknoloji, imitasyon malların sektöre etkisi ve vatandaşın spor ayakkabı giymesi, ayakkabı tamirciliği sektörüne yansımış durumda. Bu durumdan en çok etkilenen ayakkabı tamirciliği yapan esnaflar.
Türkiye’de ucuz ve sağlıksız olarak nitelendirilen ayakkabıların çok fazla satılmasından dolayı ayakkabı tamirciliği de yok olma aşamasına gelmiş durumda. Gaziantep’te son zamanlarda neredeyse her kesimin spor ayakkabıya yönelmesi, kundura tamirciliğinin ömrünü azaltıyor.
25 yıldır ayakkabı tamirciliğine emek veren 52 yaşındaki Mehmet Hanifi Samgara, işlerinin düştüğünden yakındı. Samgara, vatandaşların spor ayakkabılarına yöneldiğini belirterek, “Tamirat tabi bu yüzden düşüyor. Boya işleri normal. Önemli olan tamirdir. Tamir de zaten piyasada çok spor ayakkabı satıldığı için herkes spor ayakkabısına yöneldiği için ondan dolayı işlerde biraz düşüklük oluyor” dedi.
Samgara, yaz mevsimi olduğu için vatandaşın terlik giydiğine de değinerek, "Tamiratlar biraz bu yüzden ister istemez düşüyor. Tabii ki spor ayakkabısına yönelik oluyor. Piyasada da hep spor ayakkabısı olduğu için herkes sporu tercih ediyor İster istemez etkisi oluyor, düşüş oluyor yani" şeklinde konuştu.
Tamirat ustası 35 yaşındaki Yunus Yılmaz ise, 22 yıldır bu işi yaptığını söyleyerek, “Spor ayakkabılar çıktı çıkalı bizim işlerde aksaklıklar oldu. İşler hiç yok. İmitasyon ayakkabılar çıktı çıkalı vatandaş tamir yapmak yerine imitasyon ayakkabılar alıyor. Yaşlılar eskiden özel ayakkabı yaptırırlardı. Artık hepsi spor ayakkabısına döndüler. Ucuz, uygun diye, rahat diye ona yöneldiler” ifadelerini kullandı.
Ayakkabı Tamirciliği Tarihe Karışıyor
Gelişen teknoloji ve değişen alışkanlıklarla birlikte bazı meslekler de zamanla tarihe karışıyor. Bunlardan birisi de ayakkabı tamirciliği.