TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, Elazığ'da deprem olacağı yönünde Komisyon'u uyardıklarını söyleyen bilim adamlarına tepki göstererek, "40 günde 70 bin köy ve mezranın konutları değiştirilemezdi. Bunu söylemek bilime sığmaz" dedi.
Elazığ'da dün meydana gelen 6 şiddetindeki depremin ardından bazı bilim adamlarının bu konuda Meclis Araştırma Komisyonu'nu uyardıkları yönündeki iddiaları, Komisyon Başkanı İdris Güllüce'yi kızdırdı. Deprem riskinin araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun Başkanı Güllüce, bilim adamlarının böyle konuşmuş olabileceklerine inanmadığını söyledi. Güllüce, "Çünkü böyle bir şey demenin mantığı olmaz. Komisyon ne yapacaktı yani? Komisyon vali
değil, kaymakam değil, belediye başkanı değil, İmar İskan Bakanı değil. Komisyon Türkiye'deki 40 bin köy, 30 bin mezrayı, 70 bin birimdeki köy binalarını 10-15 gün içinde onaramazdı. Bir bilim adamı böyle bir şeyi söyleyemez diye düşünüyorum. Magazinsel olarak söylenmiştir" şeklinde konuştu.
Komisyon toplantısına katılan bilim adamlarıyla yapılan görüşmelerde 'Anadolu'nun şu şu illerinde risk vardır' şeklinde değerlendirmeler yapıldığına işaret eden Güllüce, birçok bilim adamının bunu bildiğini ve söylediğini vurguladı. Güllüce, şöyle konuştu:
"Onlar söyledi diye ilk defa söylenmiş değildir. Bunlar herkesin bildiği, sokaktaki insanın bile bildiği konular. Deprem Komisyonu 28 Ocak'ta kuruldu, kurulalı 40 gün oldu. 40 günde 70 bin köy ve mezranın konutları değiştirilemezdi. Bunu söylemek bilime sığmaz. Akıllı bir adam böyle bir şey söylemez. Bu magazinseldir. Depremin olacağı bilinerek Türkiye'nin köyleri boşaltılamaz."
Türkiye'deki yapı stokunun problemli olduğuna işaret eden Güllüce, kentlerde de, köylerde de konut stokunun düzeltilmesi gerektiğini dile getirdi. Köylerin yüzde 80-90'ının Elazığ'daki yapıların konumunda olduğunu ifade eden Güllüce, bunun 1-2 yılda düzeltilecek bir iş olmadığını, ekonomik olarak da, psikolojik olarak da, sosyal anlamda da uzun bir süreç istediğini kaydetti. Güllüce, özellikle özel konutlarla ilgili sorunun ancak kentsel dönüşüm yoluyla çözülebileceğini söyledi.
Güllüce, 'Depremin yaşandığı Elazığ'da Komisyon olarak incelemelerde bulunacak mısınız?' sorusuna, "Zaman içinde düşünüyoruz. Şu anda gitmeye gerek yok. Şu anda zaten orası ana baba günü. Herkes kendi derdinde" karşılığını verdi. Güllüce, Komisyon olarak 1999'la bugün arasında röntgeni çektiklerini ve yapılması gerekenleri tespit ettiklerini belirterek, çalışmaların tamamlanmasının ardından bunları Meclis Başkanlığı'na arz edeceklerini açıkladı.
(özel Haber) Deprem Komisyonu Başkanı Güllüce'den 'Biz Uyardık' Diyen Bilim Adamlarına Cevap
TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, Elazığ'da deprem olacağı yönünde Komisyon'u uyardıklarını söyleyen bilim adamlarına tepki göstererek, '40 günde 70 bin köy ve mezranın konutları değiştirilemezdi



















