Balıkesir’in İvrindi ilçesine bağlı Çarkacı kırsal mahallesinde bulunan ve yöre insanının üzerindeki leylek yuvalarından esinlenerek ’Leylek Kayası’ olarak adlandırdığı tonlarca ağırlıktaki kaya soruna neden oldu. Görünüş itibarı ile yürekleri ağza getiren dev kaya zamana karşı direnemeyince duruma devlet el koydu. AFAD tarafından gerekli incelemelerin yapılmasının ardından kayanın risk oluşturduğu ve yıkılması durumunda 11 haneyi tehdit edeceği öngörülünce kayanın akıbeti tartışmaya açıldı. Bölge için ’Afete Maruz Bölge’ kararı alınırken, leylek kayasını sevdiklerini ve yıkılmasını istemediklerini söyleyen köylüler devlete ’Leylek Kayasını Koruyun’ çağrısında bulundu.
Çarkacı kırsal mahallesi sakinlerinden Nurettin Can, adeta kaya ile birlikte yaşıyor. Tonlarca ağırlığındaki kayanın hemen önünde bulunan evinde yaşayan Can, bu zamana kadar hiç korkmadıklarını, kayadan da bir zarar görmediklerini söyledi.
Can, "Leylekler gelir buraya her sene. Yuvaları da yukarıda zaten. Bizim için bir tehlikesi yok. Biz kayamızın yıkılmasını istemiyoruz, tamir edilmesini istiyoruz" dedi.
Yörede yaşayan yaşlı Ümmü Uzunoğlu, kayanın aslında kaya olmadığını gelin ve damat olduğunu söyledi.
85 yaşındaki Uzunoğlu, "Kaya değil o. Gelin kaya olmuş. Diğeri de damatmış. Gelinin önündeki eşyayı alıver demişler. Gelin eğilince Allah onları kaya yapmış. Bize hep öyle dediler" şeklinde konuştu.
Çarkacı’da yaşayan ve bölgenin tarihini kendi imkanları ile araştıran Sait Soydan Yılmaz ise, kayanın Romalılar tarafından şarap imalathanesinin yerini belli etmek için konulduğunu söyledi.
Yılmaz, "Romalılar döneminde kayanın altı şarap imalatı olarak kullanılmış. Yerini belli etmek için kaya buraya konulmuş. Şarap imalatının yeri kaybolmasın diye bırakılmış bir işaret aslında bu kaya. Yöre halkının içinde rivayet edilen bir hikayesi var. damatlar düğün günü gelinleri burada teslim alırmış. Kızın biri delikanlıya kaçmış, babası da kızımı atla köyün çevresinde dolaştırmasınlar demiş. Ancak gelini atla dolaştırınca baba çok üzülmüş ve ’Allah sizi taş etsin’ demiş. O nedenle bu kayaların birine gelin, diğerine damat kayası da denir" şeklinde anlattı.
Köylüler, kayanın bir süre önce düşme ihtimaline karşı çelik halatlarla yanındaki kayalara bağladıklarını söyledi.
AFAD ÖRNEK TEŞKİL EDECEK KARAR ALDI
Çarkacı sakinlerinin yıkılmasını istemediği kaya için AFAD Balıkesir Müdürlüğü seferberlik ilan etti. Çarkacı Muhtarının AFAD’a kayanın durumunu anlatan bir dilekçe ile başvurması üzerine AFAD ekipleri çalışmalarına başladı.
AFAD Balıkesir İl Müdürü Bekir Bahar, "Çarkacı’da bulunan leylek kayası için muhtar bize yazılı olarak başvuruda bulundu. Biz hemen ilk incelemeyi yaptık ve durumun riskli olduğu uzman ekiplerce belirlendi. Biz kayanın yıkılması yönünde bir çalışma yürütmüyoruz. Kayadan etkilenecek 11 konut var. Kaya yıkılırsa bu konutlar zarar görecek. Kayayı yıkmak yerine AFAD Başkanlığı’nın uygun görüşü ile yakınlardaki Korucu kırsal mahallesinde vatandaşlara konut yapmak istiyoruz. Çalışmalarımız sürüyor. Kaya, köylüler için ciddi bir tehlike. Kayanın altı boşalmış durumda. Bölgede 4-4,5 şiddetinde bir deprem olursa yıkılabileceği ekiplerce belirtildi. Bir an önce sorunu çözmek için çaba sarf ediyoruz" dedi.
İtalya’da bulunan ve kaya üzerine inşaat işleri yapan bir firmanın da aralarında bulunduğu 5 firmanın leylek kayasını incelediği ve firmaların kayanın tahmini ağırlığının 50 ton civarında olduğunu söyleyip, yapılacak işi riskli görerek görev almak istemediği kaydedildi.
AFAD’ın ev yapma kararını yeni öğrenen yöre sakinleri ise ’Kayanın tehdit etmediği alanda size yer verelim, evleri de oraya yapalım’ önerisi ile yetkililerin kapısını çalma hazırlığında bulunuyor.
Devlet Köylüyü, Köylü Kayayı Koruyor
Balıkesir’de yöre insanının leylek kayası olarak adlandırdığı tonlarca ağırlığındaki kaya zamana karşı direnemedi. Asırlardır var olan kaya 11 haneyi tehdit ederken, Bakanlar Kurulu bölge için ’Afete Maruz Bölge’ kararı aldı. Köylülerin sevdiği ve yıkılmasını istemediği kaya için AFAD tarafından köylülere yeni evler yapılması kararlaştırıldı.