ERÜ'lü Bilim İnsanı Antarktika'nın Likenlerini İlaç Yapacak

ERÜ'lü Bilim İnsanı Antarktika'nın Likenlerini İlaç Yapacak

Antarktika’ya araştırma için giden 13 Türk bilim insanından biri olan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Halıcı, Antarktika’nın likenlerinin ilaç sektöründe kullanılmasını sağlayacak.

Nisan ayında farklı üniversitelerden 12 bilim insanı ile birlikte Antarktika’ya giden ERÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Halıcı, Türkiye’den kıtaya giden ilk Türk botanikçi. Kıtadaki likenler üzerine araştırma yaptığını söyleyen Doç. Dr. Gökhan Halıcı, zor şartlara dayanan likenlerin içerdiği sekonder bileşiklerin, ilaç sektöründe kullanılmasına dair çalışma yapmayı amaçladığını belirtti.

KITA, KÜRESEL ISINMA GÖZLEMLERİ İÇİN OLANAK SAĞLIYOR

Doğal kaynakları ve ekosistemi bakımından ilginç organizmaları ve yer altı kaynaklarını barındıran kıtada, likenler ve kara yosunları dışında bitki yaşamadığını belirten Doç. Dr. Gökhan Halıcı, likenlerin, zor şartlara dayanmasını sağlayan bileşiklerin, ilaç sanayii bakımından önemli olabileceğini ifade etti.

Kıtada yaklaşık 500 civarında liken türü tespit edildiğini kaydeden Doç. Dr. Gökhan Halıcı, “Uzun yıllardır yabancı bilim insanları tarafından Antarktika’nın likenleri, karayosunları çalışılıyor. Ama Türklerden şu ana kadar hiçbir botanikçi bu çalışmayı yapmadı. Ben de oraya, daha önceden tespit edilmeyen türleri bulabilmek amacıyla gittim. İkinci amacım da, sınıflandırmayı tamamladıktan sonra Eczacılık Fakültesindeki hocalarımızla, likenlerin ihtiva ettiği sekonder bileşiklerin, antioksidan, antiviral, antimikrobiyal, antikanser gibi özellikleri ile ilgili çalışmam olacak” diye konuştu.

Kıtanın aynı zamanda küresel ısınmaya dair gözlemleri kolaylaştırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Gökhan Halıcı, şimdiden Türk bilim insanları tarafından kıtada yapılacak olan bilimsel çalışmaların, gelecekte kıtada söz sahibi olunması bakımından önemli olduğunu vurguladı. Kıtada halihazırda Amerika ve Japonya ile yakın civarda bulunan Arjantin, Şili, Güney Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkelerin bilim üsleri olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gökhan Halıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilim insanları Antarktika’nın keşfinden beri Antarktika ile ilgili bilimsel çalışmalar yapıyor ama biz Türklerin kıtadaki bilimsel çalışmaları özellikle Avrupalı, Amerikalı ve Japon bilim insanları ile karşılaştırdığımız zaman oldukça az. Biz de Türk bilim insanları olarak kıtada Türk bilim insanlarının daha fazla sayıda çalışma yapmasını istiyoruz. Çünkü kıta, doğal kaynakları, ekosistem bakımından ilginç organizmaları ve yeraltı kaynaklarını ihtiva ediyor. Türk bilim insanlarının kıtada çalışma yapması, ileride Antarktika ile söz sahibi olmamızı sağlayacaktır.”

Kıtada Türk bilim üssü kurulmasının oldukça yüksek maliyet gerektirdiğini de belirten Doç. Dr. Gökhan Halıcı, “Türk bilim üssünün kurulabilmesi için öncelikle Türk bilim insanlarının orada yeterli çalışmalar yapabilmesi gerek, elbette bir de maliyetle ilgili bir durum söz konusu. Bu maliyeti göz önünde bulundurduğumuzda ille de Türklerin bilim üssünün orada olmasına gerek yok. Türkler bir başka bilim üssünde de çeşitli anlaşmalar doğrultusunda çalışmalarını sürdürebilirler. Böyle örnekler var, mesele Hollanda’nın bilim üssü yok ama farklı ülkelerin üsleri ile anlaşarak bilim insanlarını oralara yönlendiriyor” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile