(özel Haber) Fiyat Politikası Sebebiyle Sık Kullanılan 300 İlaç Piyasada Bulunamıyor

Antalya Eczacılar Odası Başkanı Kerem Zabun, Deposilin başta olmak üzere bir çok antibiyotiğin eczanelerde bulunmadığını bunun sebebinin uygulanan fiyat politikaları olduğunu söyledi.

Zabun, maliyeti karşılayamayan ilaç firmalarının fiyata göre kalitesiz ilaç yapmak yerine ilacı piyasadan çektiğini belirtti.


Antalya Eczacılar Odası Başkanı Kerem Zabun, fiyat politikası nedeniyle piyasada sık kullanılan 300 ilaçta sıkıntı yaşandığını dile getirdi.

Deposilinin (ağrı kesici antibiyotik) penisilin içeren bir ilaç olduğunu belirten Zabun, bu ilacın bir çok antibiyotikten daha önemli olduğunu ve zaman zaman kullanılmasının hayati önem taşıdığını kaydetti.

Bu ilacın dünyada çok uzun zamandır kullanıldığını ifade eden Zabun, ilacın Türkiye’de bulunmamasının farklı bir nedeni olduğunu söyledi.

İlaçta referans fiyat uygulaması denilen bir uygulama olduğunu belirten Zabun, şöyle konuştu: “Referans fiyat uygulamasına göre Avrupa ülkeleri içerisinde bulunan en ucuz fiyata Türkiye’de en fazla yüzde 60’ına kadar fiyat verilebilir. Bu fiyatın üzerine bir de SGK’nın kurum iskontosu var. Alınan fiyatın üzerine yüzde 41’lere varan ekstra bir iskonto uygulanınca bu ilaç neredeyse 1 liranın altına düşmek üzere. Üretici firma da ambalaj, nakliye gibi girdilerini düşündüğü zaman tamamen ekonomik sebeplerden kaynaklı olarak bunları Türkiye’ye getirmiyor. Bu ilaçlar fiyat politikasından dolayı bulunamıyor. İlaçların fiyatlandırılmasına farklı bir uygulama getirilmesi için başvuru yapıldı. Üreticiler ilaçları geri çekiyor veya ruhsatını askıya alabiliyor. İlaçlar ithal edilmeye çalışıldığı zaman maliyet çok yükseliyor.”
Zabun, İlaç Kararnamesi’nin içine küçük bir fiyatlandırma maddesi ile bu tür eksikliklerin ortadan kaldırılabileceğini belirtti.

İskonto indiriminin ilaç temin etme sıkıntısına çözüm olmadığını dile getiren Zabun, fiyat politikası nedeniyle Türkiye’de 300’e yakın ilacın bulunamadığını kaydetti.

FİYAT POLİTİKALARI
Türk Eczacılar Birliğinin ithal ilaç biriminin stoklarının olduğunu ifade eden Zabun, şunları söyledi: “Hastalar bu antibiyotiklere ulaşamadığı zamanlarda gerekli evraklarının hazırlanması halinde ilacı bir günde kendilerine ulaştırılıyor. Fiyat politikasındaki yapılacak değişiklikle bu gibi dertlerin ortadan kaldırılmasını bekliyoruz. Bu grup ilaçlarla ayrı bir statü getirmek suretiyle eczanelerin elinde bulundurulmalıdır. 24 bin 400 eczane herhangi bir sağlık kuruluşunun olmadığı yerde bile hizmet veriyor. Bu ilaçların eczanede bulunması demek bu sorunun tamamen ortadan kalkması demektir.”

‘KALİTESİZ İLAÇ OLMAZ’
Kalitesiz ilaç olmayacağına vurgu yapan Zabun, “Her ilaç Sağlık Bakanlığı tarafından tahlil ediliyor. Eğer o ilaçta bir sorun varsa geri çekme uygulanıyor. Bu uygulamalardan sonra o ilaçlar piyasadan çekiliyor. Kalitesiz ilaç söylemlerine katılmıyorum. Daha ucuz hizmet satın alma yoluyla iyi taşımacılık hizmetlerine yönelik sıkıntı olabilir. Bu şartlarda bu da yok. Türkiye’deki bütün girdiler döviz kurlarına göre değişiyor. Maliyet artıyor, referans uygulaması ile ilaç fiyatları düşüyor. Zararına satış olamaz. Kalitesiz üretmek yerine piyasadan çekiyorlar” dedi.

‘İLAÇTAN PARA KAZANMA DÖNEMİ BİTSİN’
İlaç fiyatlarının bir sigara bir ekmek parasına kadar gerilediğini kaydeden Zabun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz ilaçta indirim olsun herkes ulaşsın diyoruz. Ama ilaçtan para kazanma döneminin artık bitmesi lazım. Eczacılar danışmanlık hizmeti ön plana çıkarmak suretiyle, ilaç kararnamesinde kutu başı yada reçete başına bir uygulama getirilmelidir. Eczacılığın ilaç satmaktan daha çok, danışmanlık hizmetini ön plana çıkaran bir sektör haline gelmesi lazım. Biz eskiye göre 1990’lı yıllara göre çok geri geldik. Firmalar, ‘Para kazanamıyoruz’ diye piyasadan çekiliyorlar. Hiçbir zaman ilacın fiyatın düşüklüğünü eleştirmedik. Halk sağlını önemsiyoruz. İlacın fiyatın yükselmesine yönelik talebimiz yok. Eczacının da hayata kalabilmesi, bu hizmeti sürdürebilmesi için bir sabit ücret alması gerekir. En büyük sıkıntımız ürettiğimiz değeri ücretlendiremememizdir. Bu dönemde çalışmalarımızın bunun üzerine olacaktır”

‘SABİT ÜCRET HAYATA GEÇMELİ’
Antalya’da 1000 eczaneden 520’sinin kent merkezinde olduğunu kaydeden Zabun, “Ekonomik anlamda sağlıksız, hayatını zor idame ettiren bir yapıdadırlar. Türkiye’nin eczane açısından dördüncü büyük ili olan Antalya’da diğer batı illerindeki eczanelerin pasta diliminde küçülme vardır. Sabit ücretin kısa dönemde hayata geçmesi gerekir. Sağlık Bakanlığı’ndan ilaç fiyatı bildirgesinin yeniden revize edilmesini isteyeceğiz” şeklinde konuştu.

‘İLAÇ HİZMETİ VERMEKTE ZORLANIYORUZ’
Eczacı Hakan Dabil, sürekli güncellenen fiyatlar nedeniyle stoklarındaki kayıplar olduğunu söyledi.

İlaçların fiyatının ucuzlamasını desteklediklerini kaydeden Dabil, “İlaç fiyatları düşebilir. Ama bizim stok zararlarımızın bir şekilde karşılanması gerekir. Bu zararın karşılanmasına dair sözler verilmişti. Ama yerine getirilmedi. Yeri geldiği zaman biz ilaç hizmeti vermekte zorlanıyoruz. Fiyat düşüşlerinden dolayı bir çok ithal ilaç ülkemizde bulunmuyor. Mevsim itibariyle hastalıklardan koruyucu deposilin piyasada yok” dedi.

Dibal, 24’lük olan deposilin ilacına ulaştıkları zaman, iki hastaya paylaştırdıklarını belirtti.

DANIŞMANLIK HİZMETİ
İş olarak reçete bazında aynı işi yaptıklarını belirten Dabil, “Cirolarımızda yüzde 30 oranında düşme var. Masraflarımız yüzde 25 arttı. Biz ilaç satarak para kazanmak değil, sağlık hizmeti vererek, danışmanlık hizmeti vererek para kazanmak istiyoruz. Hastalarla para konusunda karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Fiyat güncellemesi nedeniyle hastalarla karşı karşıya kalıyoruz. Resmi kurumlardan bir açıklama yapılmadığı için biz bu para eczacılar alıyor gibi değerlendiriliyor” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile