ÖZEL HABER GÜNDEMI / 15 Aralik 2021

ANADOLU AJANSI.

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Meslek lisesinde gelistirilen Kovid-19 hizli antijen kitine Avrupa da talip oldu

- Milli Egitim Bakani Mahmut Özer:

- "Onay islemi tamamlandiginda bu kitin ihracatini da yapmayi planliyoruz. Tüm dünya bu kitlere büyük bütçeler ayiriyor. Meslek liselerimizin üretim gücü ekonomimize de katki saglayabilecek"

- "Ayda 10 milyon hizli antijen kiti üretebilecek durumdayiz. Bu kapasitede üretilebilecek kitlerle kendi ihtiyacimizi karsilayabilecegimiz gibi simdiden talepte bulunan ülkelere de ihraç edebilecegiz"

(Selma Kasap/Ankara)

2- Hava kirliliginin seviyesi, 25 ilde yerli ve milli 3 boyutlu yazilim NEFES'le ölçülüyor

- Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca gelistirilen ve "NEFES" ismi verilen yazilimla, evsel isinma, sanayi, kara, deniz, hava ve demir yolu ulasimindan kaynakli hava kirliligine neden olan noktalar ve nedenleri belirlenebiliyor

- Yerli ve milli yazilimla sehirlerde 150 farkli kirletici parametrenin sanayi, evsel isinma, trafik kaynaklarinin hangilerinden ne oranda etkilendigi ölçülebiliyor

- Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan:

- "Illerin hava kirliligini bu yazilimla 5 metreye kadar hassasiyetle ölçüyoruz. Olumsuz bir durumla karsilastigimizda aninda müdahale yapabiliyoruz. Pilot bölgelerle basladik. Bu yazilimi 40 ilimize yayginlastiracagiz"

- "Ilerleyen günlerde vatandaslarimizin sonuçlari çevrim içi olarak görmesini saglayacagiz"

(Yasemin Kalyoncuoglu/Ankara) (Fotografli-Görüntülü)

3- Rüzgarda gelecek yil 1500 megavat kurulu güç devreye girecek

- Türkiye Rüzgar Enerjisi Birligi ???????Baskani Ebru Arici:

- "Türkiye'de rüzgar enerjisi hikayesi batidan basladi ama 10 gigavata ulastigimizda hikayenin geldigi nokta Van'in Gevas ilçesi oldu"

- "TÜREK'te canli yayinla oraya baglanip türbinimizin açilisini yapacagiz"

(Gülsen Çagatay/Ankara)

4- Ingiltere Premier Lig futbolcularinin performansina Türk teknolojisi dokunusu

- Türk gençleri tarafindan gelistirilen ve profesyonel sporcularin kas performanslarini ölçerek, olasi sakatliklarin önüne geçen giyilebilen teknoloji, Ingiltere Premier Lig takimlari tarafindan aktif olarak kullaniliyor

- Neurocess Kurucu Ortagi Erhan Ertan:

- "Su anda Ingiltere Premier Lig'de birçok spor kulübüyle anlasma yapmis durumdayiz. Ingiltere ve Avrupa'daki büyük liglere yatirimlarimizi artiriyoruz. Hedef kitlemiz olarak aslinda orayi belirlemis durumdayiz"

- "Ingiltere'de ragbi takimlarindan da ciddi ilgi görmeye basladik. Düzenli müsterilerimiz var. Su anda Amerikan Ulusal Futbol Ligi ve F1 takimlariyla da iletisim halindeyiz"

(Deniz Çiçek/Ankara) (Fotografli-Görüntülü)

5- Türkiye'deki "rövans alisverisi"ni yabanci turist hareketlendirdi

- Birlesmis Markalar Dernegi Baskani Sinan Öncel:

- "Normallesmenin basladigi hazirandan itibaren yogun bir alisveris dalgasi gözlemliyoruz. Yabanci turistlerin de etkisiyle çok verimli bir yaz döneminin ardindan ekim ve kasimda da canlilik devam etti. Hatta ekim, birçok markamiz için yilin en yüksek cirosunun yapildigi ay oldu"

- "Dünyada 'rövans alisverisi' olarak adlandirilan dalga, özellikle tatil bölgelerinde yeme içme ve hazir giyim kategorilerinde cirolara yüksek oranli artis seklinde yansidi"

- "Perakende sektörünün en büyük dilegi ve beklentisi, maliyetlerdeki beklenmedik artisa ‘dur’ denilmesi. Biz imalatta en çok kullanilan ham madde ve ara mallarin ithalatinda ilave gümrük vergilerinin geçici bir süreyle sifirlanmasini, döviz kurlarinin istikrara kavusturulmasini, piyasadaki ‘fiyat artisi devam edecek’ algisinin kirilmasini istiyoruz. Bu 3 adimin atilmasi durumunda piyasalar rahat bir nefes alabilir, 2022'yi de çok daha verimli bir yila dönüstürebiliriz"

(Elif Ferhan Yesilyurt/Istanbul)

6- 2021 yilinin "yükselen" 10 teknolojisi belirlendi

- Dünya Ekonomik Forumu'nun raporuna göre, 2021'in en önemli 10 teknolojisi arasinda iklim degisikligiyle mücadele için "dekarbonizasyon teknolojileri" ilk sirada yer aliyor

- Sürdürülebilir gida üretimini saglamak amaciyla kendi kendine gübrelenen bitkiler, hastalik teshis eden nefes sensörleri ve eczanelerde istege bagli ilaç üretimi öne çikan diger teknolojiler arasinda yer aliyor

(Bahattin Gönültas/Berlin)

***

Anadolu Ajansinin yayimladigi haber, görüntü, fotograf ve internet ile wap için olusturdugu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafindan hiçbir sekilde kullanilamaz. Abonelerimiz de sözlesme kapsami disinda bu yayinlari çogaltamaz, baska kurum ve kuruluslara aktaramaz. Aykiri davrananlar hakkinda hukuki ve cezai her türlü basvuru hakkimiz saklidir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile