(özel Haber) Hastanın Kolundaki Pıhtı Ameliyatla Eritildi

(özel Haber) Hastanın Kolundaki Pıhtı Ameliyatla Eritildi

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan başarılı bir ameliyatla bir hastanın sol kolundaki toplardamarda oluşan pıhtı eritildi.


Ameliyatı gerçekleştiren kalp-damar cerrahisi uzmanı Dr. Muhammed Fatih Yılmaz ve Tamer Eroğlu, Fetullah Ardıç isimli hastanın nadir görülen sol kolundaki toplardamar pıhtısının eritilmesi ameliyatının yaklaşık 1 saat sürdüğünü ve başarılı bir şekilde tamamlandığını bildirdi. Uzman Dr. Muhammed Fatih Yılmaz, ameliyatla ilgili verdiği bilgide, ''Bugün çok değişik, ekstrem bir ameliyat yaptık. Hastamız Fetullah Ardıç 29 yaşında. Yaklaşık 20 gün kadar önce kendi evinde banyo esnasında bir tramvaya maruz kalıyor ve beyin kanaması geçiriyor. Geçirmiş olduğu beyin kanamasına bağlı olarak sağ tarafında kolunda ve bacağında kısmi felç durumu hasıl oluyor. Yaklaşık bir hafta kadar önce de diğer kolunda yani sol kolunda toplardamar pıhtısı gelişiyor. Bu daha çok immobilizasyona bağlı yani hareketsiz kalmaya bağlı oluşan bir durum. Hareketsiz kaldığı için kolunda bir derin ven trombozu yani toplardamar pıhtısı gelişiyor” dedi.

Bu hastalığın daha çok bacaklarda görüldüğünü söyleyen Yılmaz, ''Bu çok nadir rastlanan bir durum. Daha çok alt ekstrem dediğimiz bacaklarda bekleriz toplar damar pıhtılaşmasını çünkü daha çok staza maruz kalıyor hasta, ayakta kaldığı için orada çok daha fazla basınç olduğu ve kanı yukarıya çıkartmakta zorlandığı için daha çok bacaklarda bekliyoruz derin ven trombozunu. Kolda çok nadir rastlanıyor. Bu hastamızda da derin ven trombozu gelişmiş. Ameliyat planımızı yaptık. Yine daha önce de Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kendi kliniğimizde bacaklarda uygulamış olduğumuz bu toplardamar pıhtısını eritme işlemini, yani bizim tabirimizle farmako mekanik trombektomi işlemini hastamızda uygulamayı planladık” şeklinde konuştu.

Başarılı bir ameliyat olduğunu vurgulayan Muhammed Fatih Yılmaz, ”Bu hastamızda da diğer hastalarımızda olduğu gibi kopan pıhtı parçalarının akciğere kaçmasını engellemek için boyun damarından ana toplardamara bir filtre yerleştirdik. Daha sonra koldaki brekenvel dediğimiz ana derin venden girerek sistemdeki bütün toplardamarı özel bir cihaz sayesinde temizledik. Bütün bu işlemi yaparken tabii skopi ve ultrason kullanmak zorundaydık, bunları kullandık. Operasyonumuz çok başarılı geçti. Bu operasyonu hastaya herhangi bir anestezi uygulamadan, yani lokal anestezi ile yaptık. Sadece kolunu ve boynunu uyuşturduk. Ameliyat boyunca hastamızın bilinci açıktı ve herhangi bir problem yaşanmadı. Başarılı bir ameliyat oldu. Nadir rastladığımız bir vaka olmasına rağmen başarılı geçti. İnşallah bundan sonra hastamızın koluyla veya derin ven trombozuyla bir sıkıntısı olmayacak. Çok kısa bir süre antikoagülan tedavi de kullanılacak. Antikoagülan sonrasında kısmi felç de düzelince hayatına kaldığı yerden devam edecek diye ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile