Trabzon’da Endüstri Meslek Lisesi mezunu olan makine ustası 48 yaşındaki Ali İnci, 1 milyon TL’ye mal ettiği cihazıyla ev ve iş yerlerindeki ısınmada yüzde 80 tasarruf sağlamayı hedefliyor. A enerji sınıfında ürettiği cihaz için yurt içi ve yurt dışı patentlerini de alan İnci, TSE ve uluslararası CE standartları uygunluğuna sahip olan cihazı sayesinde Türkiye’de kömür ve doğalgaz bağımlılığını asgariye indirmek ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak istiyor. İnsan sağlığına ve çevreye hiç zarar vermeyen sıfır emisyonlu olarak çalışan cihaz, 100 metre karelik bir evde aylık 100 lira gibi bir maliyet ile hem ısınma hem de sıcak su sağlayacak.
Çay ve meyve kurutma fırınları, otel, spor kompleksleri, fabrikalar, seralar, hamam ve konutlarda kullanılabilecek olan cihazın mucidi 35 yıllık makine ustası Ali İnci, lise mezunu olduğunu ve 10 yıllık uğraşları sonucunda icadını tamamladığını söyledi.
Hiçbir destek almadan icadını tamamladığını kaydeden İnci, cihazın dünyadaki hiçbir yerde eşi ve benzerinin bulunmadığını dile getirdi.
Makinenin çok düşük bir enerji ile beraber çok yüksek bir kazanım elde ettiğini söyleyen İnci, “Hem evlerde hem de iş yerlerinde hem de sanayi sektöründe kullanılabilecek bir makine. 10 yıllık uzun bir süre ve sabırla beraber büyük bir uğraş sonunda bu şekle getirdik” dedi.
Hedefinin icat ettiği makine ile ülkesine bir nebze de olsa katkı sağlamak olduğunu belirten İnci, “Makinemiz elektrikle çalışmasına rağmen elektrik tasarrufunda bulunuyor. Bu da farklı bir mantıkla hareket ettiği için manyetik bir düzenekle sirkülasyonu yapıyoruz. Patlayıcı ve parlayıcı bir madde olmadığı sürece her türlü sıvıyı ısıtabiliyor. Bu şekilde dışa bağımlığımızı bir nebze olsun azaltmayı düşünüyoruz. Bu şekilde ülkemize bir katkı sağlamak hedeflerimiz arasında” ifadelerini kullandı.
“HAYALDEN GERÇEĞE DÖNÜŞEN BİR ÜRÜN”
Bu iş için hiçbir eğitim almadığını sadece baba mesleğini sürdürdüğünü dile getiren İnci, “Endüstri Meslek Lisesi mezunuyum. Yıllardan beri sanayinin içindeyiz. Baba mesleğini yapıyoruz. Şuana kadar hiç destek alamadık kendi imkanlarımızla yaptık. Hayalden gerçeğe dönüştürdüğümüz bir ürün. Makinemizin özelliği içinde manyetik bir alan oluşturarak hızlı bir ısı elde etmesidir. Makinamızın içinde hızlı bir ısıtıcı ünitesi var.Bu şofben suyu ile bağlantılı bir sistem. Sistemimizde ısınan su yıkanma veya kullanım suyu ile kullanılmasında, sabunun iyi köpürmesinden sudaki kirecin azalmasına, sabun ve deterjan sarfiyatının azalmasına da fayda sağlıyor. Makinemiz 100 metre karelik bir evde aylık 100 lira gibi bir maliyet ile hem ısınma hem de sıcak su sağlayacak. Malzemelerini perakende aldığımız için henüz seri üretime geçemedik. Bu nedenle maliyet artıyor. Cihazın kurulumu 2 bin Euro civarında, bu cihazın kurulacağı yere göre ise maliyeti artabiliyor. Makinemiz çevre dostu bir makine, kömür ve doğalgazın ortaya çıkardığı emisyonlara göre sıfırı bir emisyon ortaya çıkartıyor” şeklinde konuştu.
ÜRETİLEN CİHAZIN YURT İÇİ VE YURT DIŞI PATENTİ ALINDI
TSE ve uluslararası CE standartları uygunluğuna sahip olan ve Ali İnci’nin soyadından esinlenerek ’İncinerji’ ismini verdiği cihazın kömür ve doğalgaza bağımlılığı asgariye indirmesi ve ülke ekonomisine katkıda bulunması hedefleniyor. High teknoloji ile tasarlanan cihazdan diğer yakıtlara oranla yüzde 50 ile yüzde 80 civarından enerji tasarrufu sağlanarak hızlı bir şekilde ısı elde edilebiliyor. Cihaz, insan sağlığına ve çevreye hiç zarar vermeden sıfır emisyonlu olarak çalışıyor. Her türlü ayarlamalarını otomatik olarak gerçekleştiren cihaz, elektriksel ısıtma teknolojisine sahip. Her tipteki kalorifer tesisatına uygun olan cihaz, tesisata herhangi bir tadilat yapmadan kolaylıkla montajı yapılabilecek. Sistemde herhangi bir aşırı yüklenmeye ve ısınmaya karşı, elektrik termik sistemi ve ısı kontrollü koruma sistemi mevcut olduğu cihaza, 2 yıl garanti ve 10 yıl yedek parça temini garantisi verilecek.
Hayalindeki Cihazı Yaptı
TRABZON – Trabzonlu 35 yıllık makine ustası Ali İnci, ‘Manyetik Isıtıcı’ adını verdiği icadıyla ev ve iş yerlerinde ısınmada yüzde 80 tasarruf sağlayacak.