Yalova Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin düzenlediği ’Uluslararası Arapça konuşulmayan ülkelerde İslami ilimlerin Arap diliyle öğretimi; tecrübeler, beklentiler ve zorluklar’ konulu sempozyum Yalova’da yapıldı. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, yüzde yüz Arapça eğitim veren ilk İslami ilimler fakültesi olduklarına vurgu yaparken, Türkiye’de Arapçayı tam manasıyla öğrenen eğitimli kadro açığına vurgu yaptı. Arslan, "Arapça konuşulmayan ülkelerde İslami ilimlerin öğretilmesinde Arapça konusunu işliyoruz. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde derslerimizi tamamen Arapça veriyoruz. 2010 yılında çıktığımız bu yol birçok devlet üniversitesine de örnek oldu. Bu sempozyumu da yine İslami İlimler Fakültesi’nde yüzde yüz Arapça eğitim veren Yalova Üniversitesi ile ortaklaşa düzenliyoruz. Biz öğretimdeki tecrübe ve birikimleri memleket geneline taşımak istiyoruz. Düzenlenen bu sempozyum ile de bu alanda çalışan kişilere tecrübe ve birikimlerimizi aktarmak istiyoruz. Kendi tecrübelerim de şunu gösteriyor ki, bir dili okuyup, yazmak ve anlamak için böyle metotla eğitim vermek gerekiyor. Ülkemizde de çeşitli üniversiteler ve liseler yüzde yüz İngilizce ve Fransızca eğitim vererek donanımlı fertler yetiştiriyor. Bizim Arapça eğitime yönelmemesinde, ülkemizde gelişen ticari ve siyasi durumlar da etkili oldu. Ülkemizde Arapça bilen donanımlı insanlara ihtiyaç her geçen gün artıyor" dedi.
SURİYELİ HOCALARDAN İŞ GARANTİLİ EĞİTİM
Türkiye’nin bu ihtiyacını karşılamak için yüzde yüz Arapça eğitim veren fakülteleri ile bu alandaki açığı bir nebze de olsa kapatmak istediklerine dikkat çeken Arslan, "İlk mezunlarımızı bu yıl vereceğiz. Öğrencilerimiz daha mezun olmadan resmi ve gayrı resmi birçok kuruluşlardan iş teklifi alıyor. Ayrıca bizim mezunlarımız diğer ilahiyat fakültesi mezunları ile aynı haklara sahip. Bu durumda tabiatıyla fakültemizde okuyan öğrencilerin iş bulma şansı yüzde yüz diyebiliriz. Ancak öğrenci her zaman olduğu gibi kendini ne kadar geliştirirse iş bulma oranı da o kadar artar. Suriyeli mültecilerden 15 hocamız var. 4 hocamız Iraklı profesörlerden. Mısır, Ürdün ve Yemen gibi çeşitli ülkelerden de hocalarımız bulunuyor. İhtiyacımıza göre bütün ülkelerle iş birliği yapıyoruz. 100 kadar da yabancı öğrencimiz var. Bunların bir kısmı da Suriye ve Irak’taki durumlardan dolayı ülkemize gelen öğrenciler. Geçen yıl açtığımız 20 kişilik kontenjana 450 kişi müracaat etti. Biz bunların arasından 20 kişiyi seçmek durumunda kaldık" diye bilgi verdi.
İş Garantili Fakülte
Yalova’da düzenlenen sempozyuma katılan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, "Yüzde yüz Arapça eğitim verdiğimiz fakültemizin öğrencilerine bile iş teklifleri yağıyor" dedi.