Günümüzde artık sadece hastaya yapılan tedavinin dışında verilen eğitimlerin de çok büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Türker, gelen hastaları bu konuda bilgilendirmeye çalıştıklarını kaydetti.
Türker, “İlk etapta hastalarımıza izah etmeye çalışıyoruz. Hastalarımıza gerekli şekillerde ağız içi eğitimler vermeye çalışıyoruz. Bundan sonrada hastaların tabii ki sadece yapması gereken ağız bakımı değil, tükettikleri gıdada önemli. Hem hastaların hem ekonomik sosyo kültür seviyesine göre değişebiliyor hem de bulundukları yöresel yerlerde değişiklik gösterebiliyor. Tabii ki biliyorsunuz artık diş hekimliğinin gündeminde yapılan tedavilerden daha öne çıkan şeylerdir var. Bunlar tüketilen gıdaların kaliteleri. Yani ne kadar karbonhidratlı yiyecek tüketiyoruz. Ne kadar şeker tüketiyoruz. Yiyeceklerimizde karbonhidratlı yiyeceklerimizde kullanılan şekerlerin kalitesi nedir. Ne tip şekerler kullanılıyor, bunlar çok önem kazanmaktadır. Bunların kalitesi kötü olduğu sürece yapılan gıdaların kalitesi de düşük oluyor. Tabiî ki ağızda çürük oluşturma riski de artıyor. Tabiî ki bu tip düşük kaliteli gıdaların tüketimi toplumlarda diş çürüğü sayısını derecesi derinliği gittikçe artıyor. Artık gelişmiş toplumlarda gıdalardaki kullanılan karbonhidratlar şekerler çok önemli bunlara dikkat ediliyor. Bizim ülkemizde de yavaş yavaş buna dikkat ediliyor. Güncel medyada bunlardan sık sık bahsediliyor. Kullanılan gıdaların kalitesi ne kadar yapay, ne kadar suni, ne kadar doğal oldukları güncel olarak artık tartışılmaya başlamış. Bunlar da artık en önemli konulardan bir tanesi. Bu şekilde hastalarımızı yönlendirmeye çalışıyoruz” dedi.
Sağlıklı dişlere sahip olmak için yapılması gereken tek şeyin ağız bakımı olduğunu da sözlerine ekleyen Ertuğrul Türker, şöyle konuştu: “Günde en az 2 defa dişlerimizi fırçalamamız lazım. Sabah kahvaltımızı yaptıktan sonra dişlerimizi fırçalamamız gerekiyor. Mümkünse öğle yemeğinden sonra da fırçalasak çok çok iyidir. Birde gece yatmadan önce dişlerimizi fırçalamalıyız. Gece diş fırçalamak çok önemli. Çünkü ağzımızdaki yiyeceklerin uzun süre geçirdiği saatler gece saatleri. Ortalama bunu ikiyi böldüğümüz zaman 8-10 saat neredeyse dişlerimizde kalıyor. Eğer ki şekerli karbonhidratlı yiyecekler tüketmişsek bunlar ağzımızda uzunca bir süre saatlerce sabaha kadar bekliyor. Ondan sonra diş çürümesi riskini artıyor. Veya ağımızda yapılmış olan herhangi bir tedavi işlemi varsa dolgular, kanal tedavileri protezler bunlar içinde kötü bir etken. Hele ki ağızda yapılmış daha önceden tedaviler varsa fazlasıyla ağzın hijyenine dikkat etmek gerekiyor. Bunun yanı sıra takibi tükettiğimiz gıdalardan eğer ki şekerli gıda, karbonhidratlı gıdalar tüketmişsek, en azından bundan sonra tükettikten sonra dişlerimizi fırçala yamıyorsak bir miktar su ile ağzımızı çalkalamamız önemli bir katkı sağlıyor. Tabii ki diş fırçalayabilsek çok çok iyi olur.”
(özel Haber) Kalitesiz Gıdaların Diş Üzerindeki Etkileri
Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde görevli Diş Hekimi Ertuğrul Türker, kalitesi düşük gıdaların, diş çürümesi riskini arttığını belirterek, “Gıdaların kalitesine çok dikkat edilmeli” dedi
Ağız ve diş sağlığı ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Diş Hekimi Ertuğrul Türker, vatandaşlara da uyarılarda bulundu.