Karadeniz bölgesinden getirilen fidanlar ilk olarak Kalekaya Mahallesi’nde denendi. Fındıklardan büyük verim alan bölge halkı arazilerinin hemen hepsine fındık dikmeye başladı.
Aradan geçen zamanda da bölgenin tek geçim kaynağı fındık oldu.
Yıllık 150 tondan fazla üretim yapan bölge halkı üretilen fındıkları ihraç ediyor. İlk olarak bölge şehirlerde üretime başladıklarını ifade eden üreticiler amaçlarının kentin genelinde fındık üretimini arttırmak olduğunu belirtiyor.
HASAT BAŞLADI
Kalekaya ve Sadıklı mahallelerinde yetişen fındıklar hasat edilmeye başlandı. Karadeniz’in sarp dağlarını ve yeşil alanlarını andıran bölgede vatandaşlar sabahın erken saatlerinden akşama kadar fındık hasadı yapıyor. Bölgede fındık toplama işlerini genelde kadınlar yaparken, erkekler ise sadece satışları gerçekleştiriyor. Tarladan toplanan mahsuller at, eşek ya da araçlar ile evlere getiriliyor. Evin hanımları tarafından büyük bezler üzerine dökülen fındıkların temizleme ve işleme yapılması ile satışa hazır hale getiriliyor.
"YAKIN ZAMANDA KARADENİZ’E RAKİP OLABİLİRİZ"
Sadıklı Köyü Muhtarı Dede Can, bölgede 7-8 yıl önce fındık üretilmeye başlandığını ifade etti.
Fındık bahçelerinin veriminin iyi olduğunu belirten Can, "Buralarda daha yeni yeni bahçeler yetiştiriyorlar. 3-4 yıla yakın daha fazla olacak ve inşallah o zaman verim çoğalacak" dedi.
3-5 yıla kadar ihracat yapmaya başlayacaklarını dile getiren Dede Can, Sadıklı ile Kalekaya mahallelerinde fındık yetiştiriciliği arttıkça Karadeniz’a rakip olacaklarını belirtti.
Karadeniz Fındığına Rakip Geliyor
Kahramanmaraş’ta Onikişubat ilçesi Kalekaya ve Sadıklı mahallelerinde yaklaşık 10 yıl önce bölgede fındık yetiştiği ve veriminin de yüksek olduğu fark edildi. 6 bin dekarlık alanda mahalleli fındık ekimine başladı. Bölgede yetişen fındıklar 4-5 yıl içerisinde mahsul vermeye başlarken, bölge halkı da farklı şehirlere göç ederek çalışmak yerine fındık üretimini tercih etti.