Dr. Tolga Onay, kış aylarında kayarak yaralanmaların çok sık yaşandığını belirterek, bu durumun kırık ve çıkık gibi ciddi yaralanmalara sebep olduğunu söyledi.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Op. Dr. Tolga Onay, kar ve buzlu yolda yürürken en çok ve sık yapılan hatanın soğuk sebebiyle ellerin cebe sokulması olduğunu vurguladı. Op. Dr. Onay, “Türkiye’nin en çok kar alan ili olan Bitlis’te kayganlaşan yollarda düşmeye bağlı vakalar her geçen gün artmaktadır. Vatandaşlarımızın kayganlaşan yollarda düşmeye karşı tedbirli olmaları gerekiyor. Hamile ve yaşlılar gerekli olmadıkça dışarıya, özelliklede yerlerin kaygan olduğu dönemlerde çıkmamaya özen göstermeleri gerekir. Düşmelerde özellikle yaşlılarla kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Çünkü yaşlıların kemikleri yaşları ilerledikçe hassaslaşıyor. Yaşlı ve hamile kadınlar denge problemi yaşadıkları için kaygan yollarda düşme ihtimalleri daha yüksek oluyor. Zaten hassas olan yaşlı kesim ve hamileler kışın daha hassaslaşıyor. Bu yüzden hamile yaşlıların kesinlikle çok önemli bir durum olmaması veya gereli olmadıkça dışarıya çıkmamaya özen göstermelidirler. Dışarı çıkarlarsa bile mümkün mertebe yanlarında birini bulundursunlar, bunun yanında da tırtıklı ayakkabı giymeyi tercih etsinler. Düşme nedeniyle hastanemize gelen birçok hastamızı ameliyata almak durumunda kaldık” diye konuştu.
“HER GÜN EN AZ 10 YALANDIĞI İÇİN HASTANEYE BAŞVURUYOR” Tatvan’da her gün en az 10 hastanın kaygan yolda düşmesiyle hastaneye başvurduğunu vurgulayan Onay, “Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte her gün yaklaşık 10 hasta düşmeden kaynaklanan nedenlerle hastanemize başvuruyor. Bunlar sıklıkla ufak yaralanmalar olmakla beraber ciddi kırığı olanlar da oluyor. Özellikle yaşlı hastalarda düşmeye bağlı el bileği, kalça ve omurga kırıklarıyla çok sık karşılaşıyoruz. Bunlar kemik erimesine bağlı olarak daha çok gözükmektedir. Bu yüzden kaygan zeminlerde yürürken çok dikkat edilmelidir. Yoksa olayda istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir. Kışın yollarda yürürken ellerin cepte olması durumunda ani kaymalarda dengenin sağlanması mümkün olmaz. Bu şekilde kayma sert bir düşüşe sebep olur. Soğuktan korunmak için ellerin cebe sokulması yerine eldiven kullanılması gerekir. En azından bir elin boşta bulunması dengenin sağlanmasına yardımcı olur. Sert düşüşü hafifledir” dedi.
“KARDA VE BUZDA YÜRÜMENİN PÜF NOKTALARI” Karda ve kaygan seminde yürümenin püf noktaları ilgili de bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op. Dr. Tolga Onay, “Tabanı tırtıklı lastik ayakkabılar tercih edilmelidir. Kesinlikle iki elinizi cebinize sokmayın. Kucağınızda çocuk taşımayın, çocuğunuzun ve kendi sağlığınız için kucakta çocuğunuzu taşımayın. İki elinizde poşet ya da çanta bulundurmamaya dikkat edin. Hareket kabiliyetinizi kısıtlayacak dar giysiler giymeyin. Yürürken hafif öne eğilin, yere bakın ve kısa adımlar atarak yürüyün. Ani hareket etmekten sakının. Karlı zeminde iyi bir görüş sağlamak için güneş gözlüğü kullanın. Merdiven inip çıkarken mutlaka korkuluklara tutunun. Zorunlu kalmadıkça dik yokuşlardan inip-çıkmayın” şeklinde konuştu.
(özel Haber) Karda ve Buzda Yürümenin Püf Noktaları
Bitlis’in Tatvan Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op.